Gratis!
Locatie Markiezenhof
Datum zo 10 dec'23

Ook dit jaar keert de gitaar dag weer terug tijdens de Guitar Week. Ditmaal gaat deze bijzondere dag plaatsvinden op zondag 10 december en staat de dag vol met clinics, Q&A, workshops en leuke meetings met de grotere gitaristen uit Nederland. 

De line-up staat hieronder, het tijdschema wordt later bekendgemaakt

Ruud Jolie (Within Temptation)
Ruud Jolie is al sinds 2001 de gitarist van de wereldberoemde rockband Within Temptation. De man uit Tilburg is erg belangrijk voor de totaalsound van de band waar hij de mede-architect van is. Na het conservatorium werd Jolie lid van de band Brotherhood Foundation. Een paar later werd hij gevraagd voor de groep Vals Licht. Binnen Within Temptation is Jolie verantwoordelijk voor een stevig deel van het machtig mooie gitaarwerk. Naast deze band toerde hij ook ondermeer met zangeres Anneke van Giersbergen en het Iron Maiden-project Maiden UniteD. Sinds 2011 bracht hij twee soloalbums uit.

Conrad Hultermans (Rebelstar) – Clinic
West-Brabander Conrad Hultermans is een gitarist die al op jonge leeftijd furore maakte. Hij speelde in verschillende bands en staat bekend om zijn virtuositeit. Onlangs bracht hij met de band Rebelstar een erg goed ontvangen nieuw album uit. Naast dat Hultermans een enorm fan van het gitaarspel van Eddie van Halen is, koestert hij ook het gitaarwerk van Nuno Bettencourt. Tijdens een speciale clinic, zal hij verder ingaan op het gitaarspel van de winnaar van de Sena European Guitar Award 2023.

Jan Akkerman – Q&A
Akkerman is de meest legendarische gitarist in de historie van de Nederlandse muziek. Als tiener speelde hij in de band The Hunters en werd wereldberoemd met Brainbox en natuurlijk Focus. In de jaren daarna ontwikkelde de Amsterdammer tot een absolute wereldtopper. Brian May van Queen zei dit over hem: ,,Jan Akkerman deed in de jaren ’70 al dingen op de gitaar waar ik alleen maar van kon dromen.” En hij is nog altijd zeer actief. Akkerman zal tijdens deze Gitaardag via een Q&A praten over zijn verleden en huidige plannen.

Anton Goudsmit en Moses Rosenberg – Exclusief optreden
Anton Goudsmit is één van de beste jazzgitaristen in Nederland. We kennen hem van ondermeer New Cool Collective en The Ploctones. Daarnaast speelt hij regelmatig met trompettist Eric Vloeimans. In 2010 won Goudsmit de prestigieuze VPRO/Boy Edgar Prijs. Sinds kort vormt hij een duo met gitarist Mozes Rosenberg. Mozes is een telg uit de befaamde Rosenberg-dynastie. Mozes is de frontman van The Rosenbergs. Anton en Moses zijn op hun eigen manier enorm virtuoos en ze dagen elkaar graag uit. Dit duo zal op de Gitaardag een exclusief optreden verzorgen.

BRAHM – Exclusief optreden
BRAHM is een Blues Rock georiënteerd trio uit Nederland. De muziek schakelt tussen psychedelische zoete melodieën, vuige fuzz doordrenkte riffs en beats die zelfs olifanten doen shuffelen. Introspectieve teksten vergezelt door trippende en haast schizofrene stukken maken ieder optreden een beleving.

Gitaar en zang: Bram van den Brekel (Nachtschade) Drums: Daim de Rijke  (Nosoyo, Barry Hay)  Bas: Robin van Baaren (HEAVEN)

MENNO – Clinic
MENNO is de artiestennaam van gitarist Menno Gootjes. Gootjes speelde ondermeer bij The Lau en is de gitarist van de band Focus. Hij groeide op met de muziek van rockbands zoals Queen en Kiss maar ontwikkelde zich snel tot een absolute allrounder. Al op zijn zeventiende maakte Gootjes zijn eerste soloplaat. Hij rondde cum laude zijn jazzopleiding af. Gootjes wordt ook gezien als één van de beste docenten in Nederland. Zijn gitaarclinics staan bekend om hun inhoud en diversiteit.

Jack Pisters – Clinic
Jack Pisters heeft een grote staat van dienst als gitarist, docent en consulent. Hij is de ontwerper en coördinator van de popafdeling en de Amsterdam Electronic Music Academy. In het verleden speelde Pisters ondermeer bij Anouk en in bekende rockbands zoals Soylent Green en SCAR. De veelzijdigheid en kennis van Pisters gebruikt hij op het Conservatorium van Amsterdam om jonge talenten te begeleiden. Er zijn weinig gitaristen in Nederland die zoveel verstand hebben van tonen en gitaartechnieken. Pisters zal tijdens een clinic dieper ingaan op allerlei facetten van het gitaarspel. Pisters is ook voorzitter van de SEGA en mede-programmeur van het totale programma.

Jean-Paul Heck  – (Soundz/Telegraaf) – The beercrate session
Jean-Paul Heck is een bekend journalist en muzikant. Hij is hoofdredacteur van het muziekmagazine en platform Soundz en daarnaast muziekjournalist bij de Telegraaf. In de afgelopen 30 jaar interviewde hij talloze gitaarhelden. Zo kwam hij oog in oog met legendes zoals: Eddie van Halen, Jimmy Page, B.B. King, Mark Knopfler, Brian May, Jeff Beck, Carlos Santana, Keith Richards en talloze anderen. Eric van Wunnik, chief of Soundz, zal met Heck in gesprek gaan over al deze interviews en smeuïge anekdotes zullen niet geschuwd worden. Ook gaat Heck in op het proces hoe hij jaarlijks  de winnaar van de Sena European Guitar Award naar Bergen op Zoom weet te halen.

Timo Somers (Delain, Vengeance)
Timo Somers is een rockgitarist die in zeer korte tijd naam maakte. De in het Brabantse Drunen geboren Somers speelt  ondermeer in de bands Delain, Tri-Head en Vengeance. Daarnaast maakt hij deel uit van de groep Supersonic Revolution.  Een project van de progrockmeester Arjen Lucassen. Op dit moment werkt Somers aan zijn instrumentale debuutplaat met muzikanten zoals drummer Atma Anur en bassist Barend Courbois. Somers is een absolute rocksensatie en muzikant van internationale allure.

Abel van der Waals (Loupe, Stella)
Abel van der Waals is een nieuw talent die vanaf de start van zijn carrière een onuitwisbare indruk wist achter te laten. Van der Waals is gitarist in de groep Stella. De eerste EP van de groep met de titel I Love You, Fish’ werd zeer positief onthaald. Ook speelt Abel in de groep Loupe. In beiden groepen staat het gitaarspel van Van der Waals centraal. Hij stond al op de cover van het gitaarmagazine Gitarist en groeide in korte tijd uit tot een respectabel gitaardocent.

 

Jasja Offermans (Indian Askin, Pitou, Floor Jansen)
Jasja Johanna Offermans is een multidisciplinair bassiste die in 2017 afstudeerde aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze is op dit moment actief bij Pitou,Lov3less, Floor Jansen en Silver Lake. Van 2014 tot 2020 rockte ze op het podium met haar band Indian Askin, waarvoor ze eerder een Edison ontving in de categorie ‘Beste Nieuwkomer’ en op festivals stond zoals Pinkpop, Lowlands en Best Kept Secret. Zelfs de Ziggo Dome is geen onbekend terrein voor haar. Maar ze heeft veel verschillende projecten in verschillende stijlen versterkt; onder andere werkte ze samen met Typhoon, Lucky Fonz III en Jungle By Night. Avontuurlijkheid is iets wat ze nastreeft in al haar projecten, dit verklaart het brede scala aan genres dat aan bod komt. Je kan over haar teruglezen in onder andere de Bassist, MusicMaker Magazine, de Volkskrant en het Parool en mocht ze deel uitmaken van de documentaire ‘Basmannen’ (met Henny & Xander Vrienten). Naast basspel kun je haar ook bellen als je een live sound engineer nodig hebt, voor je studioproductie en stage- & tourmanagement, als lichttechnicus of haar zelfs als fotograaf inhuren.

Matthias van Beek (Urban Dance Squad)Stond op festivals als Hellfest (FR), Pukkelpop (BE), Paaspop (Nl) en Dynamo (Nl). Speelden in Nederland, België, Frankrijk, Spanje in zalen als Ancienne Belgique (Be) en in Nederland Tivoli, Vera, Melkweg, Effenaar, Hedon.

 

 

 

 

 

 

 

Javier Valdivieso Javier Valdivieso is een Spaanse gitarist die sinds zijn jeugd betrokken is bij metal muziek. Hij werd voornamelijk beïnvloed door bands zoals Megadeth of Dream Theater en begon op 7-jarige leeftijd met het bespelen van de klassieke gitaar. Later, op 11-jarige leeftijd, pakte hij de elektrische gitaar op.

In 2022 sloot Javier zich aan bij Carceri, een goed gevestigde deathmetalband die in 2001 werd opgericht en podia deelde met opmerkelijke bands zoals Cattle Decapitation en Suffocation. Vóór zijn tijd bij Carceri droeg Javier bij aan verschillende hardrock- en punkbands in Spanje. Gedreven door nieuwsgierigheid naar muzikale complexiteit, verkende hij de harmonie van jazz en studeerde uiteindelijk aan de Popafdeling van het Conservatorium van Amsterdam.

Momenteel is hij betrokken bij verschillende projecten in verschillende genres zoals metal, akoestisch of alternatieve pop. Hij schrijft zijn eigen composities en studeert aan het Conservatorium van Amsterdam.

 

Guitar Week
De gitaar dag maakt deel uit van de Guitar week wat in Bergen op Zoom plaatsvindt van 8 december tot en met 14 december. Een vol programma met concerten van jong talent tot bekende grote namen en ook een speciale gitaardag om alle vragen te stellen aan de professionals. Bekijk onze Guitar Week pagina voor meer informatie.