1 februari 2023

T-oegift met Roosbeef

In de rubriek ‘T-oegift’ komen achtergrondverhalen aanbod van artiesten die binnenkort te zien zijn in Gebouw-T. Hoe is de grootste hit ontstaan of waar halen ze inspiratie uit? Deze keer staat Roosbeef op het podium. Met een splinternieuw album toeren ze binnenkort Nederland door. Met hun gave om de simpele dingen subliem te verwoorden en het echte vakmanschap van de muzikanten is Roosbeef een band die je gewoonweg een keer live gezien moet hebben.

Door Loes van Tilborg

De, op dat moment, nog maar 15 jaar oude Roos Rebergen richt in 2005 samen met drummer Tim van Oosten de band Roosbeef op. Vanaf haar vierde weet de zangeres en toetseniste al dat ze artiest wil worden. Op haar achtste schreef Roos al haar eerste liedjes die op dat moment vooral nog gingen over cowboys en paarden. Ook al is Roosbeef het project van Roos, ze kan het naar eigen zeggen niet zonder haar andere bandleden. “Met de meeste jongens speel ik al heel lang en ze begrijpen mijn manier van werken”, vertelt ze. Roos schrijft zelf de nummers en probeert in de demo’s de sfeer vast te leggen. “Maar wat ik wil, dat kan ik niet in mijn eentje. Daar heb ik anderen bij nodig”, legt Roos uit.

Na de tour met het derde album ‘Kalf’ vertrekt Roos naar Amerika voor twee jaar. “Ik wilde een nieuw leven. Ik was het een beetje beu”, vertelt de zangeres. “Ik had een romantisch idee over leven in Amerika, ik luisterde al mijn hele leven naar countrymuziek.” Toch onderschat ze hoe moeilijk het is om te emigreren. Ook raakt Roos plots zwanger waardoor er in een korte veel in haar leven veranderde. “Ik had het gevoel dat ik er heel veel muziek zou gaan maken, maar dat lukte eigenlijk pas toen ik weer terug was.” Het album ‘Lucky’ wordt uiteindelijk dus pas geschreven als Roos weer is teruggekeerd in Nederland. Het album verschijnt ook nog eens vlak voor corona. Roosbeef heeft daarom ‘Lucky’ nooit echt op het podium kunnen laten horen. “We hebben hem hooguit tussen de soep en de patatten kunnen spelen”, vertelt Roos.

Drie jaar later op 20 januari 2023 brengt de band hun vijfde plaat uit genaamd ‘Zomer in Nederland’. De nummers op het nieuwe album zijn ook bijna allemaal ontstaan in de corona periode, maar ze gaan er niet over. “De situatie beïnvloedt wel waar je staat in het leven”, vertelt de zangeres. “Alsof ik weg wilde uit die periode. Ik merkte dat ik heel boos was, me zorgen maakte. En dat ik het juist toen heel fijn vond om muziek te maken”. Ze haalt voor het album vooral inspiratie uit de laatste platen van PJ Harvey. De plaat heeft al lovende recensies ontvangen:

“Op het prachtige Zomer in Nederland klinkt Roosbeef nog steeds stevig en zelfverzekerd” – Volkskrant

“Onder invloed van PJ Harvey is dit haar rauwste album tot nu toe.” – OOR

“…de sfeer is dromeriger, de beats zijn nadrukkelijker….. teksten en muziek vloeien als vanzelf in elkaar over waarna de band vervolgens spannende afslagen neemt en hoekigheid in de rondingen plaatst”. – De Groene Amsterdammer

Nummers van het kersverse nieuwe album ‘Zomer in Nederland’ zijn 25 februari te horen in Gebouw-T. Kaarten zijn nog te koop via de website!