Locatie Zaal
Datum za 25 feb'23
Zaal open 20:30
Aanvang 21:00
Genre Indie / Alternative

DIT EVENEMENT IS AFGELOPEN.

Roosbeef is in 2005 opgericht door frontvrouw Roos Rebergen en drummer Tim van Oosten. Met ‘Ze Willen Wel Je Hond Aaien, Maar Niet Met Je Praten’ (2008) is de pers unaniem: dit debuut zou geschiedenis schrijven. Hoewel er geen officiële singles uit het album worden opgetrokken, schopt het openingsnummer ‘Onder Invloed’ het tot radiohit in Nederland. Al sinds haar eerste worp in 2008 slaagt Rebergen erin om de simpele dingen des levens subliem te verwoorden.

Waar Roosbeef op haar debuut nog duidelijk klonk als singer-songwriter plus begeleidingsband, is ‘Omdat Ik Dat Wil’ (2011), het tweede studioalbum van Roosbeef, een echte bandplaat. De kleinkunst van voorheen ruimt plaats voor licht psychedelisch aandoende gitaarpop. Live wordt de band aangevuld door Wannes Cappelle en Tom Pintens, die ook het album produceerde. Samen met de vaste kern, gitarist Reinier van den Haak, drummer Tim van Oosten en Roos Rebergen herself, is Roosbeef vanaf nu een vijftal.

Mede door de genoemde personeelswissels is Roosbeef inmiddels een half Nederlandse, half Vlaamse band geworden. De nummers ‘Twijfelaar’, ‘Nachtauto’ en ‘Iets Teveel Wij(n)’ zijn in Vlaanderen meermaals op Radio 1 te horen. Als het aankomt op Nederlandstalige muziekteksten, laat Rebergen ook op ‘Kalf’ (2015) zien dat ze één van de meest vaardige schrijvers is. Hoewel er amper drie jaren verstreken zijn, lijkt de singer-songwriter met een aantal even plotse als pijnlijke groeischeuten, volwassen te zijn geworden. Waar frisse jeugdigheid, geplaagd door meerdere opstoten van twijfelarij en besluiteloosheid in de teksten op de eerste twee albums nog leidde tot stil verzet in een zelfafgebakend universum vol verliefdheden en groene graslanden, belandt Roosbeef nu in een doffere verstedelijkte omgeving vol kroegen en pijnlijk misgelopen liefdes. Live komt gitarist Tijs Delbeke mee aan boord.

2020. Roosbeef keert na vijf jaar van de radar te verdwijnen terug naar België en levert met ‘Lucky’ een adembenemend comeback-album af.  De jaren daarvoor zwermt Roos Rebergen – frontvrouw en bezielster achter Roosbeef – rond in Kentucky, USA. Ze zoekt haar muzikale bron en leeft tussen de bluegrass. Ze hoort in Amerika verhalen die op ‘Lucky’ een weerklank vinden. Het album komt uit in januari 2020 en ontvangt niets dan lof. Roosbeef plant met haar straffe band – bestaande uit Pascal Deweze (Sukilove, Metal Molly), Tim Van Oosten (Het Zesde Metaal) en Tom Pintens (Het Zesde Metaal, Zita Swoon) – een straffe tournée uit doorheen de belangrijkste clubs van Nederland en België. Met het ongelofelijke vakmanschap van de band is het live-resultaat niet mals. ‘Lucky’ snijdt diagonaal door de ziel en heeft vele facetten.

In 2020 is Roosbeef niet alleen meer de band van Roos Rebergen, maar net zo goed die van Tim Van Oosten, Pascal Deweze, Tom Pintens en Sjoerd Bruil, die de band als nieuwe gitarist vervoegt. Roosbeef is terug. En staat er vandaag, een paar jaar later, meer dan als ooit één van de strafste bands van de Lage Landen. 

Support Act: PAUWEL
Al meer dan een decennium baant Pauwel zich, in verschillende gedaantes en wars van alle trends, een weg in de schaduw van de muziekscene. Zijn typerend breekbaar stemgeluid en zijn groot talent voor kleine liedjes leveren hem een groeiende cult following op, en sinds zijn debuut E.P. op Unday Records vorig jaar lijken steeds meer mensen de weg te vinden naar zijn indiefolk.

Volgende lente stelt Pauwel samen met zijn vaste begeleidingsband het nieuwe album Dear voor. Op zijn eerste solo plaat zet Pauwel meteen een grote stap voorwaarts. Dear is een volwassen collectie songs over verlies in al zijn facetten. Open en bloot gaat Pauwel de strijd aan met zijn demonen, zonder daarbij de essentie uit het oog te verliezen: ijzersterke songs die zwalpen tussen hoop en wanhoop, en slaan en zalven tegelijkertijd. Een plaat om te koesteren en helemaal in te verdwijnen.