18 februari 2020

Shht. Om keihard door te vertellen!

Vinger voor de mond en zachtjes Shht! roepen. Dat doen we terecht als iemand in het publiek luidruchtig de waterstanden doorneemt terwijl een singer-songwriter net in een gevoelig lied vol kippenvel de dood van zijn overbuurvrouw staat te bezingen. Bij Shht! uit Gent zal dat Shht! roepen niet nodig zijn. Met luide trom doorvertellen hoe heerlijk geschift (én sterk) de liedjes van deze vijf geniale Vlaamse gekken wel niet zijn is zelfs een verplichting! Op zaterdag 29 februari is er nog een groot carnavalesk muzikaal indiepopfeestje (zonder gordijnen) in Gebouw-T. Dan treedt Shht live op tijdens Any Minute Now! De Utrechtse band Love Couple (met Tristan van Selm) opereren als support-act!

Door Willem Jongeneelen

In OOR besprak ik ruim een jaar geleden Love Love Love, het debuutalbum van Shht. Er zit een heerlijk zweverig kleurrijk hoesje rond dat compleet gestoord allegaartje. ,,Toch maar even doorlezen”, zo luidde mijn advies, ,,want dit zou zomaar een volgende grote sensatie van bij onze zuiderburen kunnen worden.” Het is onbegonnen werk de genres op te sommen waar dit vijftal geniale gekken uit Gent uit put. Het klinkt niet eens raar als je hun paradijselijke synths hoort afwisselen met wereldvreemde samples, pompeuze rockflarden, een stukje flamenco of een lief kinderkoor dat een deel van hun waanzinnige teksten voor hun rekening neemt. Het geheel is zo absurd dat het toch allemaal naadloos ineen past en ook nog eens klinkt als een klok (vier van de vijf muzikanten studeren productietechnieken). Shht schaamt zich nergens voor, vergroot clichés graag uit en bewijst dat autotune wel degelijk een deugd kan zijn. We zouden bijna vergeten dat ze stiekem wel gewoon ongemeen spannende liedjes schrijven van het soort waar bijvoorbeeld MGMT niet al te vaak meer aan toe komt.

Deze atypische, Gentse rockband schopt sinds 2016 wild, maar vriendelijk bedoeld, om zich heen. België werd veroverd, het publiek op Best Kept Secret wist niet wat het zag, maar ook de mensen van Slovenië en Zuid-Afrika moesten er al aan geloven. Hun live shows zijn zowel onvergetelijk, toonaangevend als creatief. Niet alleen omdat het vijftal van de pot gerukt lijkt, ook omdat ze het stiekem muzikaal heerlijk voor elkaar hebben. Denk aan knappe, nagenoeg onnavolgbare akkoordenschema’s met even onverwachte als geniale tempowisselingen (doe twee rechtse schoenen aan, want je staat regelmatig op het verkeerde been), maar de band beschikt ook over een aantal heerlijk klinkende oorwormpjes. Online werd Shht in een reactie op een Bandcamp over de nieuwe lichting Belgische weirdobands omschreven als de nieuwe Evil Superstars. Dat is nog niet eens zo’n gekke omschrijving, al klinkt Shht wel twintig jaar verder in tijd en productie. Vice magazine had het ook al goed begrepen, gelet op de kop boven een artikel over Shht op hun site: ‘Shit, wat is Shht toch een fijne geflipte nieuwe band uit Gent!’ Geen woord aan gelogen of aan toe te voegen!

Wel nog is er iets te zeggen over de terugkeer van Love Couple naar Bergen op Zoom. De band van dit Utrechtse liefdeskoppel, ontstaan op de Herman Brood Academie, won in 2018 nog de juryprijs van de T-Strijd in Gebouw-T. In de band speelt ook Tristan van Selm, bekend ook als bassist van wijlen Duke John. Maar Tristan van Selm ademt popmuziek. Van jongs af aan, en in veel projecten en bands inmiddels. Een van die projecten is Love Couple, ontstaan in juni 2017 op de Herman Brood Academie. Samen met Kick Kluiving (zang/drums), Renée Meijer (zang/toetsen) en Luc Debuyser (gitaar) maakt Tristan nu eens geen harde stonerrock met metal-kantjes of psychedelische invloeden uit de sixties, maar pakkende popsongs. Met vieze gitaarlijntjes, een vet orgeltje en rauwe baslijnen. Tristan: ,,We maken die popliedjes bewust ook weer een beetje kapot of geven ze een garagerandje. Er zitten veel foute synthesizergeluiden uit de jaren tachtig in. De helft van de songs niet op mijn bas maar op een bas-synthesizer. Dat ontstond vanwege een blessure, maar dat werkt zo goed dat we dat zo gelaten hebben.”

Any Minute Now! met Shht + support Love Couple: zaterdag 29 februari in Gebouw-T, Wilhelminaveld 96 in Bergen op Zoom. Zaal open 20:30 uur, aanvang 21:00 uur. Er zijn nog tickets!