Locatie Rabozaal
Datum do 13 jan'22
Zaal open 20:00
Aanvang 20:30
Genre Rock & alternative
Tickets:
Voorverkoop € 47.25
Deurverkoop € 48.00
Prijzen zijn inclusief servicekosten en garderobe
koop tickets

Dit concert (oorspronkelijke datum: 17 september 2020 en 25 februari 2021) is vanwege de corona-maatregelen opnieuw verplaatst. Nieuwe datum: donderdag 13 januari 2022. Gekochte kaarten blijven ook op de nieuwe datum geldig. Kaartkopers ontvangen hierover persoonlijk bericht.

Wie kent niet de prachtige nummer-1-hit A Whiter Shade of Pale van de Britse legendarische band Procol Harum? De muzikanten, sinds het begin van de jaren zestig bij elkaar, gaan de geschiedenis in als de wegbereiders van de progressieve rock. De samenstelling van de band is in de loop van de jaren vaak veranderd, maar zanger & pianist Gary Brooker en tekstschrijver Keith Reid zijn constanten. Ook maakt bijvoorbeeld de legendarische gitarist Robin Trower af en aan deel uit van Procol Harum. Op donderdag 13 januari 2022 komt Procol Harum naar Gebouw-T in Bergen op Zoom!

Nadat zijn band The Paramounts uiteenvalt in 1966, gaat Brooker werken als liedjesschrijver en ontmoet tekstschrijver Keith Reid. Om de nummers uit te voeren wordt de band Pinewoods opgericht, met naast Brooker, onder anderen organist Matthew Fisher en bassist Dave Knights. Op het moment dat ze A Whiter Shade of Pale opnemen, veranderen de muzikanten de naam van de band in Procol Harum. Het lied wordt een enorm internationaal succes. Het eerste album, Procol Harum, verschijnt en ook de volgende elpees vinden hun weg naar een groot en trouw publiek, vooral in het buitenland. Uit die jaren stammen de hits Homburg (1967) en A Salty Dog (1969). Ook in de jaren ’70 is Procol Harum mateloos populair met nummers als Nothing but the Thruth (1974) en Pandora’s Box (1975). De band heeft als een van de eerste groepen succes met een symfonieorkest. In samenwerking met het Edmonton Symphony Orchestra verschijnt de hit Conquistador in 1972.

In 1977 vervolgens valt Procol Harum uiteen. Vijf maanden later vindt nog een eenmalig optreden plaats. Daarna gaat Gary Brooker solo verder. In 1979 verschijnt van Keith Reid en zijn hand het bekende (No More) Fear of flying. In 1991 wordt Procol Harum opnieuw opgericht, aanvankelijk met Brooker, Trower, Fisher en drummer Mark Brzezicki. Direct daarna verlaat Trower de band. In 2003 verschijnt het album The Well’s on Fire. Hierna stapt Fisher op. In november 2006 eist de laatste zijn deel op van de rechten van A Whiter Shade of Pale. De rechter wijst hem 40% van de credits toe, omdat deze zijn orgelspel als een wezenlijk onderdeel van het nummer beschouwt. Brooker vecht dit in hoger beroep aan en wint de zaak !!