23 september 2019

Big Monti Amundson: ‘Een concert van BB King veranderde mijn leven’

Opnieuw is Stichting Live@Zoom er in geslaagd een topper te boeken voor hun jaarlijkse festival. Hoofd-act op het 11e Bergs Bluesfestival dat op zaterdag 5 oktober in Gebouw-T wordt georganiseerd is de Amerikaanse zanger/gitarist Monti Amundson. ,,Ik verwerk enorm veel rock-’n-roll in mijn blues.”

Door Willem Jongeneelen

De line-up op het festival is indrukwekkend breed. Er zijn optredens van het jonge Bergse kwartet Mindblow, aangevoerd door de slechts 15-jarige zangeres Nienke Dingemans en de slechts ietsje oudere gitaarvirtuoos Yoebe Hollestelle. Dat blues niet alleen voor en door ouderen gespeeld wordt bewijst ook de naar de slechts 19-jarige toetsenist vernoemde Dave Warmerdam Band. Meer ervaring hebben de vijf Belgische bluesrockers genaamd The Bluesbones. Zij combineren slide spel met heavy rock. Genoeg prima opwarmers derhalve voor de afsluiter van het festival: Monti Amundson.

Het gitaarspel van Monti Amundson uit Portland, Oregon is te typeren als bijzonder energiek. Vanaf het album The Mean Eighteen waarmee hij in 1991 naam maakte, verwerkt de man inderdaad enorm veel rock-’n-roll in zijn altijd bijzonder stevig klinkende blues. ,,Zijn muziek is even massief als mijn omvang. Je kunt er vaak niet omheen, letterlijk en figuurlijk”, aldus de Nederlandse muzikant Bart Kamp, al heel lang de bassist van ‘Big Monti’ als die door Europa toert.

De zanger/gitarist is al vele jaren een graag geziene gast in Europa. Die liefde is wederzijds, want sinds Monti in 1990 voor het eerst door onder meer Nederland en België toerde is die liefde ook bij hem nooit meer overgegaan. Amundson: ,,Ze schijnen hier van me te houden. In het noorden en westen van de Verenigde Staten heb ik ook een prima naam, maar ik vind het geweldig om mijn tijd te verdelen tussen daar en hier.”

De goedlachse Amerikaan is dus graag in Europa. Hij vindt de mensen relaxt en speelde al met plezier in meer dan dertig landen. ,,Ik heb niet voor Europa gekozen, Europa koos voor mij. Het is op een natuurlijke manier zo gegroeid. Ik heb veel te danken aan een van mijn eerste shows, tijdens het festival Handzame Blues in België. Ik ontmoette er leuke mensen en een Amsterdamse boeker wilde sindsdien graag met me werken. Ik heb zelfs een jaartje in Amsterdam, maar ook nog een tijdje in een Frans dorpje gewoond. Ik ben altijd daar waar mijn gitaar mij wil hebben.”

Monti Amundson is nog altijd een imposante verschijning. Toch leeft hij sinds 2012 een stuk gezonder. ,,Amerikanen nemen vaak de tijd niet om ergens gezond te eten. Ook ik stouwde voor die tijd gemakkelijk drie cheeseburgers weg in tien minuten, al rijdend in de bus. Die tijd heb ik gehad. In 2012 kreeg ik een fikse waarschuwing en realiseer me dat die hartaanval veel grotere gevolgen had kunnen hebben. Na drie maanden was ik gelukkig volledig hersteld, maar ik let sindsdien wel beter uit hoe ik leef. Met op tijd een dieet, bijvoorbeeld, mocht ik weer eens de fout ingegaan zijn. Minder zwaar heb ik meer lucht en meer energie.”

Amundson groeide op in een muzikaal gezin. Van jongs af speelde hij, net als een aantal andere gezinsleden, piano. Als cadeau voor zijn dertiende verjaardag namen zijn ouders hem mee naar een optreden van B.B. King. ,,Dat veranderde alles. Dat was wat ik wilde: gitaarspelen. Nadat ik later Johnny Winter ontdekte, wist ik ook in wat voor stijl dat moest gebeuren. Winter stopte veel meer rock in zijn blues. Ik ben ook groot fan van Chuck Berry, die ongelooflijk belangrijk was in de geschiedenis van de rock-’n-roll. Maar de beste versie van Johnny B. Goode is toch echt die van Winter.”

Amundson is zelf ook een prima songschrijver. Dat bewijzen de vele tracks op de vijftien albums die sinds het begin van de jaren negentig van zijn hand verschenen. ,,Ik schreef mijn eerste liedje op mijn dertiende. Ik had alleen de blues nog niet in me. Daarvoor moet je eerst domme dingen doen, echtscheidingen meegemaakt hebben en zo meer. Veel songs gaan inderdaad over liefde en verlies. Ik ben niet zo slim met vrouwen, zo is gebleken. Ik maak nooit de beste keuzes. Of ze drinken veel, of rijden mijn auto’s in de prak. Ach, misschien ben ik ook wel niet de gemakkelijkste man om mee te leven.”

Het 11e Bergs Bluesfestival, met Big Monti Amundson, The Bluesbones, Dave Warmerdam Band en Mindblow: zaterdag 5 oktober vanaf 20.00 uur (deuren 19.30 uur). Er zijn nog tickets te koop!