16 augustus 2023

Artiesten verhaal van Jett Rebel

In de rubriek ‘Artiesten verhaal’ komen achtergrondverhalen aanbod van artiesten die binnenkort te zien zijn in Gebouw-T. Hoe schrijven ze hun nummers of waar halen ze inspiratie uit? Deze keer duiken we de diepte in met Jett Rebel. Al jaren staat hij aan de top van de muzikale foodchain van Nederland en doet hij dingen altijd nét even wat anders dan de rest. Maar wie is Jett Rebel eigenlijk?

Jett Rebel wordt geboren in Den Haag in 1991 als Jelte Tuinstra. Al jong blijkt hij talent te hebben voor muziek. Met behulp van cassetterecorders nam hij op vier jarige leeftijd al muziek op en voor zijn tiende speelde hij drums, piano, gitaar en basgitaar. Maar daar hield hij het niet bij, naarmate hij ouder wordt verdiept hij zich ook in synthesizers en andere snaar- en blaasinstrumenten. Hij verkent veel verschillende genres van funk tot progressieve rock, van jazz tot het zingen van middeleeuwse koormuziek. In deze periode neemt de jonge Jelte al meer dan 5 soloplaten op zonder iets uit te brengen. Het eerste soloalbum dat ooit het licht zag was ‘Red Coat’ uit 2009. Op de plaat speelt hij maar liefst meer dan 15 instrumenten, hij was toen 17/18 jaar. Vanaf 2012 besluit Jelte onder de naam Jett Rebel muziek te gaan maken en brengt hij één jaar later zijn eerste EP ‘Venus’ uit.

Als het om muziek gaat werkt Jett Rebel vrijwel altijd alleen. Hij schrijft, componeert, produceert, zingt en bespeeld alle instrumenten tijdens zijn opnames. De zanger hecht grote waarde aan analoge apparatuur en het gebruik van echte instrumenten. In zijn muziek wil hij dicht bij zichzelf blijven. Met echte muzikanten, echte instrumenten en geen overkill aan productietechniek. “Technisch gesproken zijn de mogelijkheden onbegrensd. Je kunt met de moderne opnametechniek alles laten klinken zoals je dat wilt. Een onzuivere zangstem kun je digitaal oppoetsen, je kunt een strijkersorkest toevoegen. Noem het maar”, legt hij uit. “De digitale revolutie heeft een boel verpest. Veel is nep. Ook hier wil ik een statement maken door voor echt en puur te gaan. In mijn beleving is alle muziek die er werkelijk toe doet voor 1988 gemaakt. Wat daarna komt is toch een aftreksel van de basis.”

Het liefst is de muzikant 24 uur per dag met muziek bezig. Zo heeft hij naar eigen zeggen meer dan 3000 nummers geschreven en zou hij ondertussen zo’n 20-25 albums hebben gemaakt. Zijn muziek bewaart hij zorgvuldig, al vanaf dat hij vier jaar oud is. Als groot muziekliefhebber heeft hij ook een grote collectie aan vinylplaten en luistert hij vooral naar jaren 60/70/80 muziek, het komt weinig voor dat hij luistert naar muziek vóór zijn geboortejaar. “Mijn favoriete artiest die mij ongelooflijk inspireert is Brian Wilson. Ik denk dat we als fan het gevoel hebben dat we ons kunnen verhouden tot ons idool. Dit is absoluut het geval voor mij met Brian. Ik heb het gevoel dat ik hem ken en hem begrijp, en we zijn op sommige manieren erg gelijkende mensen”, vertelt Jett Rebel. “Maar ook Sly & The Family Stone en Prince zijn voor mij iconen.”

Maar het muzikantenleven heeft ook een keerzijde. Jarenlang kampt hij met heftige depressies en drugs hielden hem op de been. In 2016 besluit hij voorgoed afscheid te nemen van zijn verslaving en stopt hij met alcohol en drugs. In dat zelfde jaar, vlak voordat hij besluit te stoppen, brengt hij maar liefst drie albums uit. “Wel gek eigenlijk, die drie albums, want 2016 was het dieptepunt in mijn leven wat betreft drugs en depressies. Ik herinner me nog zo goed hoe ik me voelde en ik…”, vertelt hij in 2017. “Ik wilde op een gegeven moment echt niet meer leven. Deels daarom deed ik het. Misschien is het toch wel goed dat ik dit eens zeg. Dat ik die drie albums uitbracht omdat ik dacht: als ik er straks niet meer ben dan laat ik in ieder geval nog deze muziek achter; dit materiaal zo snel mogelijk uitbrengen en dan doei. Gelukkig zijn die gevoelens nu weg. Ik kan mijn emoties beter kanaliseren. Maar die periode inspireert me wel nog steeds. Er zit nog heel veel in mijn hoofd dat eruit moet.”

Na een tijdje geen nieuw materiaal uitgebracht te hebben kondigt hij plots een nieuwe tour aan. Vooralsnog is het concert wat hij gaat geven in Gebouw-T nog gehuld in mysterie. Maar één ding is zeker bij Jett Rebel, hij haalt altijd alles uit de kast om er een spectaculaire avond van te maken. Kaartjes zijn te koop via de website!