20 november 2018

Wild Romance

Wild Romance. Het is een vertrouwde naam op posters. Al heel lang. Maar voorheen altijd met de naam van de bandleider ervoor. Herman Brood sprong in 2001 echter van het Hilton Hotel in Amsterdam. Zijn meest trouwe bandleden blijven zijn muziek eren en namen met uiteraard een nieuwe zanger een spiksplinternieuw album op. No Time (to Lose).

Wild Romance: ‘Geen dag zonder Brood’

Door Willem Jongeneelen

Koos van Dijk is met voorsprong nog altijd de bekendste manager van Nederland. Hij is nog altijd razend druk met de nalatenschap van zijn pupil Herman Brood. Het is dan ook al ruim veertig jaar geleden dat Herman zijn jawoord gaf aan Koos om de rest van zijn leven al zijn zaken te regelen. Zeventien jaar na zijn dood heeft hij nog een hotline met hemel, of is het toch de hel geworden?

Saturday Night

In Gebouw-T gaat Wild Romance een groot aantal nieuwe tracks brengen. De rest van het repertoire op de setlist is volgens gitarist Dany Lademacher een hommage aan de songs van Brood. Lademacher speelt ook nog ieder optreden Saturday Night, de hit die hij componeerde en financieel als zijn pensioen kan beschouwen. ,,Ik heb het geluk dat ik van alle goed verkochte liedjes van Herman de muziek heb geschreven. Het album Shpritsz is de enige plaat waar ik geen moeite voor heb hoeven doen om die te schrijven. Alles is binnen een week gebeurd. Het is mooi om te merken dat ook liedjes als Rock ’n Roll Junkie en Never Be Clever tijdloos zijn en door een volgende generatie omarmd worden. Ik ben ruim veertig jaar on the road, maar de sprong van Herman heeft me wel een groot gat in mijn leven bezorgd. Er is voor mij echter geen dag zonder Brood. Ik denk nog iedere dag aan hem. Als je zijn liedjes van toen analyseert, ontdek je hoe lang hij al met zijn zelfmoord bezig was. Dat hebben we destijds niet zo beseft. Het blijft een eer die songs nu nog altijd met muzikale vrienden te mogen spelen. Ja, we zitten weer in een prima bandje. Ach, ik laat iedereen maar lullen. We hebben dankzij onze nieuwe drummer Jan de zaak weer mooi op de rails gekregen.” Koos van Dijk: ,,Herman heeft dat daarboven goed geregeld.”

Die nieuwe band. Dat is en blijft een dingetje. Herman Brood is 17 jaar dood, zijn gedachtengoed leeft voort. Dat is de bedoeling toch. Het verhaal is even bizar als werkelijkheid: De zeer succesvolle vastgoedondernemer Jan ’t Hoen koopt een rockcircus bij elkaar om zijn droom werkelijkheid te laten worden: drummen in de band van zijn oude vrienden uit de band van Herman Brood. De cultuurclash is gigantisch, de daarover gemaakte documentaire Buying The Band even hilarisch als verbijsterend. Jan vist in een vijver met piranha’s en ontdekt dat die niet gemakkelijk te temmen zijn en geregeld bijten. ,,Je wilt rock-‘n-roll, dan krijgt je de drank en drugs erbij”, zo horen we in de eerder genegeerde, via YouTube alsnog een hit geworden docu die Teus van Sintmaartensdijk een kleine vijf jaar geleden over de wederopstanding van toen nog Romanza Brava (Spaans voor Wild Romance) maakte. De vergelijkingen met de perikelen van een fictieve hardrockband in de film This Is Spinal Tab uit 1984 zijn niet van de lucht, alleen is Buying The Band géén fictie.

Alive and Kicking

Hoe moeizaam het proces ook verliep en hoeveel geld het allemaal ook kostte, de band bestaat nog steeds en is wel degelijk ‘alive and kicking’. Een paar keer per week stapt het nieuwe Wild Romance nuchter en clean een podium op, want Jan ’t Hoen gaf niet op. Diverse bandleden mochten opkrassen, anderen kickten met succes af en kwamen terug. De mannen van de huidige formatie kunnen icoon Brood eren, precies de nieuwe muziek maken die ze ambiëren en vinden en passant de financiële zekerheid die Jan kan bieden ook niet onprettig. Gitarist David Hollestelle (56) snapt het hele verhaal én die droom van Jan wel. Hij speelde van 1980 tot aan de dood van Herman in de band en kent de magie van die muziek. ,,Er waren gewoon teveel tribute bands die de muziek probeerde te kopiëren. Tot Jan de echte scene weer bij elkaar bracht. Hij wilde het echte werk, met mensen die bij Herman gespeeld hadden en zijn geluid- en lichtshow verzorgd hadden. Hij betrok er ook zoon Marcel Brood als tourmanager en uiteraard Koos van Dijk bij. Dat mag dan in het begin allemaal een ramp zijn geweest, nu begint het goed te lopen.”

Manager Koos van Dijk timmerde opnieuw een fikse tournee in elkaar, met zowel theatershows als rockshows. Die laatste is te bewonderen in Gebouw-T. In het theater geeft Koos zelfs een geschiedenisles Herman Brood & His Wild Romance, met videobeelden, een paar akoestische tracks en zelfs uit Buying The Band verwijderde scènes over het mislukte nieuwe avontuur met Nina Hagen. In de rockshows, zoals in Gebouw-T, speelt de band veel muziek van het legendarische album Shpritsz, maar ook veel van het nieuwe album No Time. Hollestelle: ,,We zijn erg tevreden over die nieuwe plaat. Die bezit qua sfeer iets van Exile on Main St. van The Rolling Stones. Ook dat album had iets losse hand-achtigs. No Time klinkt puur, ongepolijst en bevat extra veel solo’s van Dany Lademacher. De nieuwe zanger Edgar Koelemijer schrijft goede songteksten. Bij hem zijn dat afgeronde verhalen, waar Herman er meer de cut-up techniek op nahield. Hij knipte letterlijk zinnen uit boeken van William Burroughs en plakte die achter elkaar.”

Buying the band

Hollestelle vertelt dat de documentaire Buying The Band de band uiteindelijk veel goed gedaan heeft. ,,We waren eerst tegen vertoning. Er zat ook veel belastend materiaal in naar mij toe. Maar if you can’t beat them, join them. Het werd een hit en we hebben iets heel negatiefs omgedraaid tot iets positiefs. Ik ben clean, Jan drumt strak en basic en we verkopen na de shows T-shirts met daarop de middelvinger die ik opsteek in de documentaire.” Ook gitarist Dany Lademacher ziet de huidige Wild Romance als een zegen. ,,Die docu heb ik nooit willen zien. Dat was toen. We hebben nu een echte rock-‘n-roll plaat gemaakt. Die is niet glad geproduceerd en ook live gaan we lekker loos. De magie tussen de gitaren van David en mij is groter dan ooit. We wonen vijf minuten van elkaar in Koos a/d Zaan, hebben allebei een studio en wisselen heerlijk tracks uit.”

Wild Romance (+ support LaBomba): 23 november in Gebouw-T (20.30 uur). Er zijn nog tickets!

Meer informatie