1 augustus 2023

Voor Laura is het traineeship de perfecte opstap naar een volwaardige baan in de cultuursector

Als Laura Schellen (22) afstudeert aan de opleiding Vrijetijdsmanagement in Breda, lijkt het niet zo makkelijk om in aanmerking te komen voor een volwaardige baan. Of ze is te jong, of ze heeft te weinig ervaring, blijkt uit meerdere sollicitatiegesprekken. Het traineeship van Poppodium Gebouw-T en Theater De Maagd komt op het juiste moment: “Dit is de opstap die ik nodig had om verder te groeien in deze branche.” 

Als haar oog valt op de culturele vacatures op LinkedIn wordt ze getriggerd door het traineeship. “Wat ik tijdens mijn opleiding heb geleerd, kan ik hier toepassen. Vooral het onderzoeksaspect sprak me aan. Je ergens in vastbijten en daar mooie resultaten uit halen.” Als ze op gesprek mag komen, valt alles samen: “Het was een fijn gesprek waarin ik het onderzoeksthema mocht kiezen. Ik koos voor evenementen en dat is het ook geworden!”

Quote:  ‘Geen dag is hetzelfde: het ene moment werk ik op kantoor, het andere moment sta ik in het middelpunt van de organisatie van een event’

‘Uit de boeken, in de praktijk’
Laura gaat in de rol van ‘trainee event’ elf maanden het team van Theater De Maagd en Poppodium Gebouw-T versterken. “Er is nog wel eens onduidelijkheid over de rol van trainee binnen de organisatie. Als trainee heb je een opleiding afgerond, vervul je een betaalde functie en wordt er zeker van je verwacht dat je daarnaar werkt.” Wat Laura zoal doet? “Bij verschillende producties heb ik van het begin tot eind meegeholpen. Van schoolvoorstellingen tot symposiums, musical- en dansvoorstellingen. Wat vooral zo leuk is: geen dag is hetzelfde. Op het ene moment werk ik op kantoor, het andere moment sta ik in het middelpunt van de organisatie van een event. Ik ben er achter gekomen dat ik geen ochtendmens ben, in de avonden ben ik veel productiever. In deze branche is er veel afwisseling in werktijden en dat vind ik fijn!”

‘Dat heb ik maar mooi voor elkaar gekregen!’
Het mooiste moment dat Laura is bijgebleven? “Twee vrienden wilden een benefietdiner op toneel organiseren voor hun zieke vriendin. Dit was zo’n aangrijpend verhaal met geliefden die iets voor elkaar betekenen. Het is een heel mooi gebaar om daaraan een steentje bij te dragen.” Laura is trots dat het haar tijdens het traineeship lukt om ook wat geld in het laatje te brengen. “Tijdens een rondleiding voor een zakelijk evenement ontdekte ik tijdens het gesprek dat er ook behoefte was naar een locatie voor een personeelsevenement. Ik heb gelijk laten zien dat de foyer van Theater De Maagd zich daar perfect voor leent. Zeker aansluitend op het thema van het evenement: oud in een nieuw jasje. De oude kerk is tenslotte ooit omgebouwd tot theater. Voor beide evenementen is onze locatie gebruikt en dat heb ik maar mooi voor elkaar gekregen!” 

‘Er is wederzijds vertrouwen’
Laura ervaart een enorm goede klik met de andere zes trainees. “Het was een topteam. Er was een persoonlijke klik en het is heel fijn om te werken met mensen die in hetzelfde schuitje zitten als ik. We konden goed samenwerken.” Een net zo’n fijne klik heeft Laura met haar leidinggevende: “Op een gegeven moment zei ze: ‘Vandaag is jouw feestje, jij mag alles regelen!’ Ze vertrouwt erop dat ik alles voor elkaar krijg en dat voelt heel prettig. Daarnaast heb ik ontzettend veel van mijn leidinggevende geleerd. Vooral hoe zij dingen oppakt. Er zijn geen vragen die onbeantwoord blijven. Komt er iemand om een event bij ons op locatie te regelen, dan denkt ze werkelijk aan alles. Die ervaring heb ik zelf nog niet, maar aan de hand van de gesprekken waarbij ik aanwezig ben, leer ik snel welke vragen ik kan stellen om dingen te achterhalen. Ik heb geleerd om steeds zelfstandiger te werken en dat gaat naarmate je er langer zit ook erg goed.” 

‘Deze branche wil ik verder ontdekken’
Eén van haar grootste leermomenten tijdens haar traineeship? “Ik ben tot het inzicht gekomen dat ik meer kan dan ik dacht. Je pakt nieuwe ervaring zo snel op. Deze branche wil ik verder ontdekken. Ik ben tot het inzicht gekomen dat productie en regelwerk voor mij is weggelegd, dat vind ik gewoon het allerleukste om te doen.” Als Laura terugblikt op haar traineeship is dit absoluut een goede opstap geweest om haar ambities waar te maken. “Ik wilde een traineeship doen, omdat ik nog te weinig ervaring had voor andere functies. Dankzij dit traineeship heb ik de tijd gekregen om ouder te worden en meer ervaring op te doen. Ik heb gesolliciteerd als sales/events bij de Schouwburg Kunstmin in Dordrecht en ik ben het geworden! Mijn ervaring als trainee heeft daar zeker bij geholpen.”