20 februari 2018

Tip: Birth of Joy – Losbreken en opstijgen

Waar de in Utrecht gevestigde Herman Brood Academie al niet goed voor is. Daar stond in 2005 de wieg van het onbevangen rockende trio Birth of Joy. Zaterdag 3 maart presenteert de groep live hun nieuwe album Hyper Focus in Bergen op Zoom. Plaats van handeling is de ‘kleine dependance van Gebouw-T’: De Waterput. Tussen de platenbakken, vanaf 15.30 uur. De toegang is gratis.

Birth Of Joy verzorgt 3 maart gratis instore optreden in De Waterput

‘Losbreken en opstijgen’

Tekst: Willem Jongeneelen / Foto: Caroline Vuagniaux

Birth Of Joy, met leden die oorspronkelijk uit Nijmegen en Boxmeer stammen, mag zich het al een paar jaar het hardst werkende rocktrio van Nederland noemen. Optreden is hun lust en hun leven. Opererend in de bezetting gitaar/drums/orgel gezien mag worden als het ruige broertje van DeWolff; iets minder psychedelisch, wel smeriger, harder en met nog wat meer testosteron. Zanger/gitarist Kevin Stunnenberg stopt minstens evenveel Stooges en Zeppelin als Cream of Black Sabbath in zijn spel en organist/bassist Gertjan Gutman (afgestudeerd met een 10 op het conservatorium) voegt daar nog een portie ouderwetse garagerock meets Deep Purple aan toe. Soms zijn ook The Doors en MC5 niet ver weg.

De bandleden zijn eind-twintigers. Toch bestaat het trio al ruim tien jaar. Ze waren er vroeg bij. Kevin Stunnenberg: ,,We kwamen elkaar tegen op de introdag van de eerste lichting van de Herman Brood Academie in Utrecht. De band was al geboren vóór we één les hadden gehad. De klik was er meteen. We luisterden allemaal naar dezelfde muziek: Deep Purple, The Doors, Jimi Hendrix. Voor mij kwam daar Queen bij. Van recentere datum vonden we ook de stonerrock van Queens Of The Stone Age en Kyuss te gek.”

Dat resulteerde snel in een hecht stevig psychedelisch rocktrio. Na drie studioalbums vol vuige retrorock, strakke ritmes, scheurend gitaarwerk en opwindend spel op de prominent aanwezige Hammond, verscheen er in 2015 een driedubbel elpee (of twee cd’s) van de band in hun element: Live At Ubu. Stunnenberg: ,,We maakte die plaat omdat het kon. Ook een beetje voor onszelf. Het live album Made In Japan van Deep Purple is al jaren aanwezig in onze tourbus. We hebben goed nagedacht over waar we die zouden opnemen. We kozen voor de club Ubu in het Franse Rennes. Dat is een speciale stad voor ons. We stonden daar in 2012 op het showcase festival Trans Musicales, om drie uur ’s nachts, voor 3000 mensen die helemaal uit hun dak gingen. Er waren boekers en journalisten uit heel Europa. Veel is er voor ons op die plek begonnen. Als eerbetoon zijn daar nu gaan opnemen.”

Speelde Birth Of Joy voordien vaak in Nederland, sindsdien kwamen de aanvragen van over de hele wereld. De band speelt veel en geeft zich altijd helemaal. Hun podiumreputatie heeft inmiddels mythische vormen aangenomen. Er zijn jaren verstreken dat de band rond de 175 keer optrad, op drie continenten. ,,Dat is een waanzinnig groot aantal. Zo’n jaar voelt dan als een lange achtbaan. We spelen ook op plekken, zoals Zuid-Afrika, waar we anders waarschijnlijk nooit zouden komen. Optreden is vooral veel reizen en vaak lang wachten. Als we dan eenmaal dat podium op mogen, dan willen we dat ei ook echt helemaal kwijt.”

Die optredens blijken fysieke aanslagen, ook voor twintigers. Stunnenberg: ,,Ik beweeg graag en veel. Je leert jezelf wel kennen, na 175 shows in een jaar. Zowel je lichaam als je mentale toestand. Je leert ermee omgaan, al blijft het heftig. We sporten er naast nu. Ik schreeuw ook veel tijdens optredens en als je dan weken aaneen iedere dag een show hebt, is het wel handig je stem te behouden. Goed eten, veel water drinken en weinig bier nuttigen, dat werkt het beste. Het publiek mag wel bier drinken; dan komt het lekker los. Optredens zijn het leukst als er interactie is en er ook veel energie van het publiek terugkomt.”

Energie blijkt het sleutelwoord. Zichzelf helemaal geven zit in hun karakters. Wat de drie bandleden samen hebben is bijzonder. Ze gaan helemaal in hun muziek op. Op hun nieuwe studioalbum Hyper Focus, maar zeker ook live, op een podium of tijdens een instore. ,,We breken los en stijgen op. We houden van het moment grijpen. Improviseren en je kans pakken. Geen enkel optreden voelt hetzelfde.” De bezoekers van de instore in De Waterput zijn bevoorrechte muziekliefhebbers die dat gratis mogen meebeleven.

Instore Birth of Joy in De Waterput: aanvang 15.30 uur, toegang gratis!