19 november 2018

Stijn Meuris – Tirade

Stijn Meuris? Is dat niet die Vlaamse zanger van Ik Hou Van U, van de band Noordkaap? Ja, en de zanger van Van God Los in Monza. Maar nu even niet. Hij houdt nog wel van u, maar hij is ook boos, of verontwaardigd. Over de veranderende samenleving, de arrogantie van politici, het amateurisme tot in de top en de verrechtsing van de stemmers die dat met zich mee brengt. Daar gaat hij dit keer als een cabaretier over tekeer. In Nederland ook, omdat de problemen universeel zijn en hij op iedere Belgische ‘politieker’ de naam van een ‘Ollander’ kan plakken. 

Stijn Meuris: ‘Nederlandse politici zijn nog brutaler dan de Belgische’

Door Willem Jongeneelen 

Stijn Meuris is een alleskunner. De bijna 54-jarige, in Neerpelt (Belgisch Limburg geboren Meuris haalde zijn onderwijsbevoegdheid voor onder meer Nederlands en geschiedenis, maar de journalistiek (hij schreef jaren voor dagblad Het Belang van Limburg), het poppodium (hij won in 1990 de Humo Rock Rally met Noordkaap), de regiestoel (hij maakt als freelancer tv-items voor onder meer Man Bijt Hond) en het filmdoek (hij acteerde onder meer in de voor een Oscar genomineerde film Daems). Alsof dat allemaal niet genoeg is, mag hij sinds 2016 ook de naam cabaretier/stand-up comedian als beroep achter zijn naam aan het lijstje toevoegen.

Tirade

In Gebouw-T brengt hij een try-out van zijn derde solovoorstelling. Die heet opnieuw Tirade. Meuris windt zich graag op over misstanden in de wereld in het algemeen en die in de politiek in het bijzonder. De voorstelling heeft als ondertitel In Blind Vertrouwen. België is er volgen Meuris trots op een van de meest welvarende landen op aarde te zijn. Hij vroeg zich meteen af of we op die uitspraak blind kunnen vertrouwen. Omdat de praktijk hem iets anders leert. Het aantal mensen onder de armoedegrens steeg de laatste jaren naar bijna 1 miljoen. Ook kreeg het ooit zo goed bekend staande niveau van het onderwijs klappen te verduren. Kortom, Stijn maakt zich zorgen en kan goed uitleggen waar dat op gebaseerd is.

Bekende Vlaming

In Vlaanderen is Stijn Meuris een BV (bekende Vlaming). Zijn solo-Tirades zijn vanaf het eerste seizoen in zijn thuisland een doorslaand succes. De theaters werden groter en groter en verkopen steevast uit. Nederland vormt een nieuwe uitdaging voor hem. Het verplicht hem opnieuw tot nadenken, omdat hij beseft dat hij meer uit moet leggen en weet dat niet iedere bij onzer zuiderburen bekende politicus hier bekend is. Veel problemen zijn echter universeel en werken hier niet anders dan in Vlaanderen. Wat de voorstelling extra interessant voor Nederlanders maakt is het feit dat Meuris vindt dat het met de brutaliteit van de politici in Nederland nog een graadje erger gesteld is!

Stijn Meuris met Tirade 3 – In Blind Vertrouwen: donderdag 22 november (deuren 20.00 uur – aanvang 20.30 uur) in Gebouw-T. Er zijn nog tickets!

Meer informatie