10 februari 2022

RvT-lid Monique:’Ik ben een cultuurliefhebber in hart en nieren’

In de rubriek ‘Vrijwillige Verhalen’ laten we onze vrijwilligers aan het woord. Waarom zijn zij vrijwilliger geworden bij Gebouw-T en wat is het meeste vette wat ze hebben meegemaakt in T? Alles komt aan bod.

Hé vrijwilliger, wat is je naam?
Monique de Jonge-van den Berg

Sinds wanneer ben je vrijwilliger?
December 2018

Welke functie als vrijwilliger heb je?
Lid Raad van Toezicht

Waar luister je het liefst naar?
Dat varieert. Ik mag graag luisteren naar diverse stijlen: popmuziek, jazz, soul, country, Nederlandstalig, kleinkunst, etc. Het ligt ook aan de tijd: momenteel luister ik weer meer Top 2000 nummers (decembermaand) en Franse chansons (n.a.v. de tv-uitzending/gelijknamig boek).

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Waarom heb je ervoor gekozen bij juist bij Gebouw-T vrijwilliger te worden?
Ik ben een cultuurliefhebber in hart en nieren. In mijn jonge jaren ben ik manager geweest van enkele bands en was ik voorzitter van Stichting Popmuziek Zeeland. Toen ik gevraagd ben om mee te solliciteren op de vacature bij Gebouw-T, heb ik geen moment getwijfeld. Het was voor mij de kans om opnieuw iets met muziek te gaan doen en dan ook nog in een andere provincie dan waar ik zelf woonachtig ben.

Ik kende de organisatie via mijn werk voor HZ Cult (het cultuurprogramma van HZ University of Applied Sciences) en van de (destijds) nieuwe locatie voor de uitreiking van de SEGA European Guitar Award. Elke keer als ik er was, viel me de gedrevenheid op van de medewerkers en vrijwilligers. Het karakter van het gebouw, de programmering en de manier waarop er verduurzaming doorgevoerd is. Daarnaast vind ik het geweldig dat dit poppodium ook een opleidings- en werkervaringsplaats is voor MBO-leerlingen.

Wat doet de Raad van Toezicht eigenlijk? En waarom is het belangrijk?
De RvT heeft tot taak om toezicht te houden op de algemene gang van zaken binnen Gebouw-T. De RvT heeft een toetsende rol bij de bewaking van de doelstellingen van de organisatie en ziet toe op de financiële positie. Deze controle vindt vanuit een onafhankelijke positie plaats.

De RvT bestaat uit zes personen, inclusief de voorzitter. Deze leden hebben elk hun specialiteit, die ze inbrengen.

Wat zijn je werkzaamheden als lid van Raad van Toezicht bij Gebouw-T?
De RvT vergadert ongeveer zes keer per jaar. Vooraf krijg je alle stukken toegestuurd, die je moet doornemen om volledig op de hoogte te zijn van wat er speelt. Tijdens de vergadering bespreken we de gang van zaken, nemen we besluiten, kijken vooruit en staan we de directeur bij met raad en advies.

 

Wat betekent vrijwilligerswerk voor jou?
Het betekent voor mij dat ik iets kan betekenen voor een ander/een organisatie en op deze manier een bijdrage kan leveren aan de samenleving. Ik ontmoet nieuwe mensen en het breidt mijn eigen kennis en vaardigheden uit  

Wat vind jij het leukste aan werken bij Gebouw-T?
Het samenwerken met gedreven, enthousiaste en gepassioneerde mensen. Hier krijg ik zelf ook elke keer weer energie van. Daarnaast geniet ik erg van de concerten en festivals die ik als vrijwilliger bij mag wonen.

Wat heb je geleerd in jouw tijd als vrijwilliger bij Gebouw-T?
Ik heb mijn bestuurlijke ervaring uit kunnen breiden. Daarnaast heb ik veel geleerd van de wijze waarop er binnen Gebouw-T gereageerd is op de pandemie. De ontwikkelingen die momenteel spelen met het vormen van de nieuwe organisatie en de contacten hierover met de diverse partijen zijn voor mij ook leerzaam.

Wat is het gaafste dat je bij Gebouw-T heb meegemaakt?
Dat is een lastige vraag, want dan moet ik kiezen en ik heb meerdere mooie avonden meegemaakt. Evenementen als SEGA en Popmonument behoren zeker tot dit rijtje. Ook het concert van The Dirty Daddies in Gebouw-T net voor de eerste lockdown vond ik spectaculair. De feestende menigte, al die blije gezichten, de aaneenschakeling van hits: wat een energie spatte er toen van het podium af. De wisselwerking met de zaal was geweldig!

Wat zou je mensen mee willen geven die nog twijfelen om vrijwilliger te worden?
Als vrijwilliger kun jij een bijdrage leveren aan de (jongeren)cultuur in Gebouw-T, Gemeente Bergen op Zoom. Het verschaft jou toegang tot dat wat het leven nu net zoveel mooier, kleurrijker en meer de moeite waard maakt. Daar zijn we door de coronapandemie toch wel van overtuigd geraakt!

Bovendien maak je deel uit van een organisatie en ontmoet je andere mensen, wat in een tijd als deze ook heel belangrijk is voor jouw eigen welbevinden.

 

Zelf vrijwilliger worden?
Bij Gebouw-T zijn wij op zoek naar jou! Ben jij iemand die van muziek een glimlach krijgt van oor tot oor en houd je ook van gezelligheid? Misschien is vrijwilliger bij Gebouw-T worden wel iets voor jou. Neem vrijblijvend contact op om informatie op te vragen of bekijk de pagina over vrijwilliger worden bij Gebouw-T. Kan je niet wachten? Dan mag je Floor direct een WhatsApp sturen met jouw vragen, 06 – 10 05 43 42.