4 juli 2023

Ontknoping traineeship: persoonlijke groei, vrijheid en netwerken staan centraal 

Zeven trainees staan op donderdag 29 juni in de schijnwerpers van Poppodium Gebouw-T voor de ontknoping van hun traineeship. Het is de eerste keer dat het poppodium en Theater De Maagd, met steun van Regio West-Brabant, trainees verwelkomen. Hoe hebben de trainees de afgelopen elf maanden ervaren? Welke groei hebben zij doorgemaakt? Wat ging er goed en wat kon er beter? En de allerbelangrijkste vraag: is daarmee het doel van talenten aantrekken en behouden bereikt?

Joep Gudde, coördinator marketing & coördinatie en projectleider van het traineeshipprogramma, trapt de ontknoping van het traineeship af. Berend Bogaerts, Laura Schellen, Evy Hommel, Loes van Tilborg, Lucas Beenakkers, Thomas de Boer en Thomas Mulder zijn afgestudeerd aan een brede diversiteit aan opleidingen. Van cultuurwetenschappen en marketing & communicatie tot geluidstechnicus. Middels een betaald traineeship krijgen zij de kans de theorie van hun opleiding tot leven te brengen in de praktijk en te achterhalen of deze branche het voor ze is.

   

Visie tot leven brengen
Berend trapt af met mijn audiovisuele presentatie. “Het is een geweldige ervaring om met de kracht van geluid en muziek de gevoelige snaar bij mensen te raken. De samenwerking met professionele artiesten en hun visie tot leven brengen met geluidstechniek is iets waar ik veel energie uithaal. Ik ben jullie allemaal ontzettend dankbaar dat ik mijn droom als zzp-geluidstechnicus mag verwezenlijken.” De gedreven trainee sluit zijn verhaal af met een muzikale omlijsting van zijn opgebouwde portfolio. Aan diversiteit, durf en emoties geen gebrek.

Met een universitair diploma cultuurwetenschappen neemt Evy tijdens haar traineeship letterlijk een kijkje in de keuken van de organisatie. Als managementtrainee draagt ze een adviesrapport aan om de invloed van de twee verschillende organisatieculturen van poppodium Gebouw-T en Theater De Maagd te analyseren. Om dit vraagstuk te beantwoorden schuift ze aan bij het bestuur, de raad van toezicht en gaat ze in gesprek met mensen van verschillende lagen uit de organisatie. “Ik heb mooie resultaten behaald die ik nu ook langzaam zie integreren in de organisatie. Daar ben ik trots op.”

Je leert je eigen proces ontdekken
Met een marketing- en communicatie achtergrond blikt Laura terug op de vele uitvoerende taken die ze oppakte tijdens haar traineeship. “Van een benefietdiner op toneel tot de finale van Miss Beauty en de Bergse Vastenavend. Het geeft zoveel energie om in de praktijk te leren. Verhalenverteller Loes focust zich vooral op de tekst in de breedste zin van het woord. “Ik schrijf verhalen over artiesten, bezoekers, over Theater De Maagd en ik heb onlangs een belangrijke rol gehad bij de seizoensbrochure. Ik krijg hier echt de vrijheid om te doen wat ik leuk vind.” Voor Lucas is dit de uitgelezen kans om zijn passie voor techniek en muziek te combineren. “Alles komt hier samen. Creativiteit, netwerken en samenwerken.”

De technisch opgeleide Thomas de Boer is vooral trots op de persoonlijke groei die hij tijdens zijn traineeship doormaakt. “Ik kwam hier heel verlegen binnen, met weinig ambitie. Als ik nu zie hoeveel ik geleerd heb, hoe veel beter ik het vak begrijp en hoe veel professioneler ik ben, dan ben ik echt trots. Je leert je eigen proces ontdekken.” Last but not least zet lichttechnicus Thomas Mulder zich letterlijk in de schijnwerpers om op speelse wijze zijn verhaal te vertellen. “Volg de gele lamp, want die vertelt je iets nieuws”, zegt hij lachend. Thomas is vooral dankbaar voor zijn persoonlijke groei. “Dankzij de vrijheid en vele leermomenten ben ik uitgegroeid van beginner tot zelfstandige in de branche. Je leert echt het allermeeste in de praktijk. Samen kom je verder!”

   

Wat ging er goed en wat kon er beter?
Thomas Mulder vraagt zijn mede-trainees op het podium voor een evaluatie. Middels plussen en minnen laten ze zien hoe het traineeship in de toekomst nóg beter kan. Excursies naar andere studio’s, meer gastcolleges van ervaringsdeskundigen, verduidelijking van de rol van een trainee in de organisatie en een breder aanbod in cursussen is zomaar een greep uit de verbeterpunten. Waarvoor de trainees een duim omhoog steken? Voor de vrijheid die ze krijgen, de informele sfeer, de ruimte om vragen te stellen, ervaring op te doen in de praktijk en de waardevolle onderlinge samenwerkingen. Is het poppodium Gebouw-T en Theater De Maagd gelukt om talent aan te trekken en talent te behouden. “ Het antwoord luidt volmondig: JA! Verschillende studenten gaan als zzp’er aan de slag en Evy krijgt er zelfs een baan aangeboden.

Joep Gudde en HR-manager Caroline Bertolin sluiten de ontknoping van het traineeship af met een dankwoord. Caroline: “Ik sta hier echt met een brok in mijn keel. Het is onze visie om een ontwikkelplek te zijn en jullie hebben dat waargemaakt. Wij hebben ook gekeken naar de verbeterpunten en dat gaan we samensmelten tot een geheel.” Joep vult aan: “Jullie zijn als individu gestart en gevormd als groep. Jullie hebben een mooi ontwikkelingstraject bewandeld en zijn zelfs in jullie vrije tijd bevriend geraakt. We zijn ontzettend trots dat het eerste traineeship zo succesvol is uitgepakt!”