21 mei 2019

‘One Love’ wordt anthem Op De T

Voor het 9de jaar in successie wordt op Hemelvaartsdag op het Wilhelminaveld naast Gebouw-T het gratis festival Op De T georganiseerd. In 2011 is dat begonnen om mensen laagdrempelig met activiteiten van het toen splinternieuwe Bergse poppodium kennis te laten maken. Anno 2019 is het festival een relaxte jaarlijkse reünie van muziekminnende gezinnen en vriendenclubs. Het lied One Love van Rootsriders kan dit jaar dienst gaan doen als anthem.  Reggaeheld Bob Marley kijkt vanuit de hemel mee en ziet dat het goed is.

Willem Jongeneelen

De Nederlands/Caribische band Rootsriders ontstond in 2006 om de 25e sterfdag van Bob Marley te herdenken. Het succes was zo groot dat er vele tournees volgden. De formatie blijft het voorbeeldig doen in het clubcircuit in Nederland. Veel zalen verkopen ieder jaar uit, omdat de al die tijd de niet kapot te krijgen oer-reggae van Bob Marley hondstrouw is gebleven en met heel veel respect behandelt. Tijdens de diverse tournees stonden albums als Catch A Fire, Survival, Uprising en Exodus centraal, vaak in het jaar dat die albums exact veertig jaar oud waren. In 2017 stond Rootsriders in Gebouw-T met Exodus, wereldwijd het best verkochte album van Marley. Dat was te danken aan klassiekers als de titelsong, Jamming, Natural Mystic en de grote hit One Love. Dat laatste nummer gaat het in de zonnige buitenlucht (Op De T treft zelden bewolking) ongetwijfeld vredelievend goed doen de komende editie.

De muziek van Bob Marley schoof in de jaren zeventig van de vorige eeuw op van ska en soul op richting de one drop reggae en werd destijds sterk beïnvloed door die van Lee ‘Scratch’ Perry. Het lukte Marley de muziek ook populair te maken bij tieners die in de ban van Jimi Hendrix en Led Zeppelin waren. Rock was groot in de jaren zeventig, maar Bob Marley creëerde zijn eigen markt los daarvan. Voor veel Rootsriders is Bob Marley de spirituele vader. Vanwege zijn muziek, maar vooral ook door diens teksten. Zijn woorden werden een soort Bijbel. Hij is voor veel reggaemuzikanten de belangrijkste profeet die er bestaat, naast of zoals Jezus, Boeddha of Mohammed dat voor anderen is. Rootsriders werkte in de loop der jaren met wisselende vocalisten. Ze vonden het allemaal een grote eer het werk van Marley te mogen vertolken. Optreden met dat geweldige repertoire en zo’n geweldige band achter je voelt voor iedereen als landen in een gespreid bedje.

Reggae is uitgelezen muziek voor op een festival vol zon, vrijheid, peace en happiness. Zo ook op het milieuvriendelijke Op De T. Niet alleen worden afvalstromen gescheiden, ook het publiek wordt daarbij actief betrokken. Zo wordt het bewustwordingsproces voor een beter milieu gestimuleerd en wordt er meteen ook op de aanwezigheid van biobased producten gewezen. En er is uiteraard nog veel meer muziek. Er is blues van de Zeeuwse band The Juke Joints, Americanamuziek van The Calicos (de laatst winnaar van de prestigieuze Humo Rock Rally), er is Zeeuwse hiphop van Bas de Meijer en soulvolle pop uit de eigen regio van The Vision Of  Johanna. Voor de afterparty, ’s avonds binnen in Gebouw-T, is er een speciale editie van Waterput Swing.

Op De T Festival (vanaf 12.00 uur) + Waterput Swing Afterparty (vanaf 20.00 uur): donderdag 30 mei, Wilhelminaveld + Gebouw-T, Bergen op Zoom. De toegang de gehele dag is gratis.