29 november 2017

New Cool Collective

New Cool Collective is terug. En hoe! Onlangs verscheen Electric Monkey Sessions 2, een welkome aanvulling op hun in 2014 verschenen, retestrakke, uitermate swingende en terecht zeer succesvolle album Electric Monkey Sessions, vernoemd naar de opnamestudio in Amsterdam. Op zaterdag 2 december staat de formatie terug in Gebouw-T. Zet je dansschoenen niet onder een schoorsteen, maar wel alvast in de lak!

‘Dansschoenen alvast in de lak!’

Door Willem Jongeneelen  

Saxofonist Benjamin Herman was al vaker te gast in Gebouw-T. Met zijn eigen jazztrio, maar ook ter gelegenheid van 5 jaar Gebouw-T met een speciale versie van New Cool Collective. Toen brachten ze de Britse zanger Mark Reilly, bekend uit Matt Bianco, mee. Nu toert de 8-koppige bigband wederom met ander uitermate swingend materiaal langs de podia. Ruim twee decennia staat New Cool Collective al aan de top van de jazzdance in Nederland en ver daarbuiten.

Op de eerste Electric Monkey Sessions verwerkten de bandleden in Senegal en Zuid-Afrika opgedane indrukken. Naast veel swingende inspiratie ontleend aan samenwerkingen met onder meer Orchestra Baobab, lieten ze zich ook inspireren door oude westerse jazzmeesters, de Italiaanse cinema en psychedelische Peruviaanse Cumbia. Kruisbestuivingen, daar draait het om op veel van hun albums. Zo ook op Electric Monkey Sessions 2, album nr. 18 sinds de oprichting in 1993. Daarop hanteerden ze opnieuw een uiterst directe manier van opnemen. De meeste tracks stonden er in een keer op, en aan overdubs werd dit keer niet gedaan.   

New Cool Collective klinkt graag als een wervelwind. De groep staat voor een collage waarin vaak van alles gebeurt en waar de energie, het levenstempo en de veelzijdigheid vanaf spat. Herman: ,,We zijn geen puristen. We willen geen muziek maken die stijlvast is. Dat kan ook helemaal niet met zo’n grote club mensen die allemaal uit verschillende hoeken afkomstig zijn. Er zou alleen maar ruzie door ontstaan. We hadden al snel door dat we ons in deze band zo open-minded mogelijk moesten opstellen. Dat is uiteindelijk ook een grote kracht van ons geworden. Niets moet en als er al iets niet mag dan is het puristisch zijn of op één gebied heel goed worden en dat dan tot vervelends toe bij blijven schaven. We spelen graag van alles en staan overal voor open!”

Interessant aan de groep is de manier waarop ze allerlei genres en invloeden in een blender gooien en daar iets heerlijk nieuws uitpersen. De mix met ingrediënten uit de funk, salsa, jazz, dance en wereldmuziek smaakt niet zelden ook nog eens pittig gekruid. Dit keer zijn het vooral de zwoele, funky en exotische geluiden die de groep weer erg aanstekelijk maken. De sound varieert van Cumbia, up-tempo Latin-jazz tot een gloedvolle ballad. In openingstrack La Rana wordt zowaar een heupwiegend reggaeritme gekoppeld aan jazzy uithalen van Benjamin Herman op sax en David Rockefeller op trompet. Sublieme muzikanten wentelen zich in lome ritmes of spelen pure feelgood songs. De band wordt strak geleid door meesterdrummer Joost Kroon en voor de heerlijke gitaarpartijen staat gitarist Rory Ronde garant. Topbezetting. New Cool Collective: altijd anders, altijd boeiend!

 New Cool Collective speelt zaterdag 2 december (deuren 20.30 uur/aanvang 21.00 uur) in Gebouw-T. Er zijn nog tickets te koop.