28 mei 2021

Kwartiermaker aangesteld voor podiumkunstenorganisatie

De samenwerking van Theater de Maagd en Gebouw-T gaat een nieuwe fase in. De stuurgroep van de samenwerkende partijen heeft Gert-Jan de Koster aangesteld als kwartiermaker voor de nieuw te vormen Podiumkunstenorganisatie. Met de samenwerkende partijen wordt de Triple Helix Organisatie (3HO) bedoeld waaronder Curio, gemeente Bergen op Zoom en Gebouw-T samen met een afvaardiging van het bedrijfsleven een plaats hebben. Deze vrijdagochtend is deze stap besproken met het personeel van Theater De Maagd.

Gert-Jan de Koster is een bekende in het culturele veld. Hij is elf jaar geleden aangetrokken als zakelijk leider/bestuurder van Poppodium Gebouw-T. Onlangs heeft hij de Grote Kerk van Veere getransformeerd tot een succesvol cultuurpodium. Ook heeft hij zijn sporen verdiend in de ontwikkeling van verschillende culturele organisaties in het land. “Gert-Jan heeft de ervaring en kennis om ondernemende culturele organisaties succesvol verder te brengen en te bestendigen” aldus wethouder Patrick van der Velden (Cultuur).

“Ik zie het als een grote uitdaging om te zorgen dat we een landelijk, innovatieve podiumkunstenorganisatie 2.0 realiseren voor de toekomst. Samen met het bedrijfsleven, het onderwijs, al het betrokken personeel, vrijwilligers en samenwerkingspartners, stakeholders en het publiek is het van belang dat we Bergen op Zoom een poppodium en een theater geven die klaar zijn  voor de toekomst” aldus Gert-Jan de Koster.

De komende tijd wordt gebruikt voor het maken van een plan van aanpak dat moet leiden tot het in elkaar schuiven van Theater de Maagd en Gebouw-T. Op dit moment maken beide podia zich op om (eindelijk) na een tijdlang dicht te zijn geweest, de deuren weer te kunnen openen voor het publiek.

Techniekonderwijs

De nieuwe podiumkunstenorganisatie is voor het Amerikaans/Britse concern TAIT de uitvalsbasis voor haar bedrijfsactiviteiten in Europa. Theater De Maagd, uitgerust met de meest geavanceerde techniek van TAIT, zal gebruikt worden als etalage en trainingslocatie voor toekomstige Europese klanten. Daarnaast wordt in samenwerking met de Bergse podia, beroepsopleider Curio en Siemens Digital Industries geïnvesteerd in een compleet nieuwe vorm van techniekonderwijs voor de regio.

Zoals reeds eerder bekend is geworden, gaan in Gebouw-T en theater De Maagd MBO-studenten aan de slag met Mechatronica, Werktuigbouw, ICT, Design en Podiumtechniek. Marc van Campenhout, lid van de Raad van Bestuur van Curio, zegt zeer ingenomen te zijn met de beoogde samenwerking. “Curio krijgt in Bergen op Zoom een extra ‘podium’ om een professionele en innovatieve leer- en werkomgeving aan te bieden aan onze bestaande en toekomstige studenten. Als dé beroepsopleider van de regio leiden we studenten op voor de toekomst. Dit initiatief sluit daarom ook goed aan bij onze ambitie”.

Samenwerking

De vernieuwde vorm van opleiden is tot stand gekomen op verzoek van het regionale bedrijfsleven. Er is grote behoefte aan hoogwaardig opgeleide technici, die naast technische kennis, vooral denken in creatieve en innovatieve oplossingen. Thijs Bruijns, business development manager Europe van TAIT, is blij dat deze start gemaakt kan worden. “Dit concept past helemaal in onze filosofie. Wij geloven heilig in het principe dat onderwijs de sleutel is tot technische innovatie. Ook de design-driven aanpak van het onderwijs, waarbij de wens van de artiest centraal staat, is afgestemd op onze manier van werken”.

Dit initiatief heeft een prominente plaats in het REWIN programma Creatieve Dienstverlening en zal ook aansluiting vinden bij het provinciaal Cultuurfonds, Brabant C en met name het ontwikkelingstraject en internationalisering. “Er ligt voor ons een grote kans om te zorgen dat we onze bedrijfsfilosofie en financieringsmix op een andere wijze inrichten dan voorheen het geval was. Daardoor kunnen we een duurzame en eigentijdse organisatie ontwikkelen die een internationale uitstraling heeft, maar tegelijkertijd op lokaal niveau een belangrijke rol speelt”, aldus De Koster.
De verwachting is dat deze vorm van samenwerking leidt tot een vernieuwend podiumconcept. Zowel theater de Maagd als Gebouw T zullen hierdoor in staat zijn zich verder te ontwikkelen. Tegelijkertijd wordt voor de gemeente een jaarlijkse bezuiniging bereikt. Om voldoende ruimte te hebben voor deze opdracht zal Gertjan de Koster zal een aantal operationele taken neerleggen in zijn functie bij Gebouw-T.