31 januari 2023

Kersverse podiumkunstenorganisatie Theater De Maagd en Poppodium Gebouw-T officieel afgetrapt

Op maandag 30 januari heeft de officiële aftrap plaatsgevonden van de nieuwe podiumkunstenorganisatie die Theater De Maagd en Poppodium Gebouw-T samen sinds 1 januari vormen: Stichting Podiumkunsten Bergen op Zoom en omgeving. Wethouder Letty Demmers, Gert-Jan de Koster, Marc van Campenhout, Cees Vanwesenbeeck en Freek Marks hebben met een spectaculaire druk op de knop de nieuwe organisatie officieel geopend.

De nieuwe organisatie kan nu een nog breder cultuur liefhebbend publiek aanspreken met een divers aanbod van prachtige evenementen en innovatieve samenwerkingen aangaan met scholen, bedrijven en maatschappelijke partners. De stichting kan nu nog meer betekenen voor de Bergenaren en iedereen die cultuur en muziek omarmen in de regio en ver daarbuiten. Studenten van Curio worden in het poppodium en theater opgeleid in Smart Technology als technicus van de toekomst.

In Gebouw-T en De Maagd werken mbo-studenten Mechatronica, Werktuigbouw, ICT en Design in multidisciplinaire teams aan technische vraagstukken die afkomstig zijn uit de theaterwereld. De creatieve en innovatieve oplossingen die de studenten bedenken en ontwikkelen worden écht uitgevoerd bij een voorstelling of evenement. De leerlingen worden daarbij begeleid door docenten van Curio en professionals van de Bergse podia en de betrokken bedrijven. Marc van Campenhout, Lid van de Raad van Bestuur van Curio, zegt zeer ingenomen te zijn met de samenwerking: “Curio heeft in Bergen op Zoom een extra ‘podium’ gekregen om professionele en innovatieve leer- en werkomgeving aan te bieden aan onze bestaande en toekomstige studenten. Als dé beroepsopleider van de regio leiden we studenten op voor de toekomst. Dit initiatief sluit daarom ook goed aan bij onze ambities.”

Er mag teruggekeken worden op een zeer succesvolle kick-off van deze trendsettende – multihelix – samenwerking tussen het poppodium en theater, Curio, Gemeente Bergen op Zoom, TAIT, Siemens, Mendix en vele andere culturele en maatschappelijke samenwerkingspartners. Deze hebben allen bijgedragen om tot dit schitterende resultaat te komen. Professor cultuurmanagement aan Universiteit Antwerpen en oud-directeur van NTGent Dirk de Corte sprak enerverend over samenwerkingen en fusieprocessen, hoe dat liep in de tijd van Shakespeare en Molière. Hoe samenwerkingen toen verliepen en nu, hoe cultureel clashen en morgen. Medewerkers van de podiumkunsten organisatie en de triple helix samenwerkingspartners deden actief mee en natuurlijk studenten uit de organisatie zelf.

Een dag eerder stonden bij beide podia de deuren open voor al het publiek tijdens de Life on Stage Open Dag. De technici en artiesten namen bezoekers mee in de wereld van licht, geluid, (theater)techniek en een exclusief kijkje achter de schermen met studiosessies, een showcase met stichting Wilde Mossels Danst, optreden van Prins S. en de Geit en een DJ workshop door Judoc. De Open Dag werd bezocht door ruim 500 bezoekers.