7 maart 2018

Juke Joints trappen bluesroute af in Gebouw-T

Peter Kempe organiseert al 24 jaar de Bluesroute in Bergen op Zoom. Volgend jaar wordt het dus extra feest. Dit jaar heeft Kempe echter zelf iets te vieren: zijn band Juke Joints bestaat 35 jaar. Vanwege die gelegenheid trapt hij zijn eigen Bluesroute af, in Gebouw-T uiteraard!

Juke Joints trappen Bluesroute af in Gebouw-T

‘We bezitten een ongekend grote drive!’

Door Willem Jongeneelen

Al 35 jaar is de Zeeuwse band Juke Joints toonaangevend in de Nederlandse bluesscene. Dat verdiende ook een Zeeuws feestje. Afgelopen 11 november was het zover, in een uitverkochte Piek in Vlissingen. Was je daar niet bij? Via de cd/dvd 35 Years of Rock Rollin Blues zijn zowel de geluids- en beeldopnamen prachtig vastgelegd. Dat album wordt in Bergen op Zoom tijdens de Bluesroute trots nogmaals gepresenteerd.

Beste Nederlandse Bluesformatie 

In 2012 en 2016 ontving de band van ‘The Dutch Blues Foundation’ de Award van beste Nederlandse bluesformatie. Mooie beloning voor de vele jaren dat de band van zingende drummer Peter Kempe met het tourbusje de klinkers uit de Europese bluespaden reed. Kempe is naast de man achter meerdere Bluesroutes ook verantwoordelijk voor het zeer succesvolle, jaarlijks gehouden bluesfestival in zijn achtertuin in Kwadendamme. Zijn eigen muziek liegt er ook niet om. Live brengt de band nog altijd ouderwets stompende bluesrock, boogie, stevige gitaarlicks, dampend mondharpspel en de laatste jaren ook wat andere, meer subtiele uitstapjes.

Kempe: ,,De eerste jaren speelde de band wat meer rechttoe rechtaan. De bluesrock was vooral geënt op Rory Gallagher en aanverwanten. Nu is het muzikaal allemaal stukken breder. We schrijven de meeste songs gezamenlijk en iedereen vult zo zijn eigen ding in. Er worden op die manier veel meer stijlen in de sound van The Juke Joints geïntegreerd. Onze mondharmonicaspeler Sonny Boy trekt steeds vaker zijn trekzak uit de kast en ik pak ook wel eens een mandoline om achter die drumkit vandaan te komen. De muziek bevat nog altijd veel wortels uit de blues, maar we verkennen op onze manier ook cajun, zydeco en tex-mex.”

Juke Joint

De band speelde in de Benelux op grote festivals variërend van North Sea Jazz, Moulin Blues tot Bospop, deelden hun naam op affiches samen met Bonnie Raitt, Buddy Guy, Walter Trout, Fabulous Thunderbirds en B.B. King en toerden deze stoere Zeeuwse mannen door vele continenten. Hun slim gekozen bandnaam is ook in Amerika een begrip. Maar daar vooral omdat een juke joint (ook wel barrelhouse genoemd) staat voor een soort kroeg langs de weg waar de drank rechtstreeks vanuit barrels (vaten) in de glazen werd getapt en er vaak live muziek te horen was. Toch speelde de band er wel degelijk met succes, nam het daar het album Going To Chicago op en ook begeleidde de band Amerikaanse bluesgiganten (zoals Eddy Clearwater) als die zonder Amerikaanse band door Europa kwamen toeren.

Ook aan het optreden ooit in de hal op North Sea Jazz bewaart de band warme herinneringen. ,,Je denkt vooraf natuurlijk dat je als betrekkelijk onbekende band met je eigen ‘Zeeuwse Delta Blues’ in de hal als vulling dienst doet tussen de grote namen door. Pas als je merkt hoeveel mensen er voor jouw podium blijven hangen, dat ook grote Amerikaanse namen naar het optreden blijven kijken en er veel mensen na het optreden een cd aanschaften, dan weet je dat je meer dan vulling bent. Natuurlijk moet je altijd gepast bescheiden blijven, maar kicken was het wel!”

Kempe weet inmiddels goed dat zijn band het publiek van het kleinste café tot dat op het grootste festival plat kan spelen. Toch zijn kapsones hem vreemd. Nuchter als altijd heeft hij een afdoende verklaring. ,,We voelen perfect aan wat het publiek op diverse locaties van ons verlangt. Dat geven we ze. We gaan er altijd voor, want één ding is door de jaren heen hetzelfde gebleven: The Juke Joints hebben een ongekend grote drive.”

Bluesroute: 23 maart in de binnenstad Bergen op Zoom. Aftrap met Juke Joints vanaf 20.30 uur in Gebouw-T.

Passe partout: € 10.00 (voorverkoop), € 13.00 (avondkassa). Info: www.bluestown.nl