5 oktober 2017

Jett Rebel

Nederland heeft eindelijk weer een rock-‘n-roll ster: Jett Rebel. Niet dat de in januari 26 jaar geworden Jelte Tuinstra altijd die muziek maakt, hij bezit wel die houding en uitstraling. Hij gaat volledig zijn eigen weg en Gebouw-T speelt daar de laatste jaren een opvallende rol in. Hij is er kind aan huis.

‘The Beatles, dat zijn de 60’s op zijn best. The Beach Boys zijn op hun gefreakte manier ook vele malen interessanter dan The Rolling Stones’

Door: Willem Jongeneelen

 Donderdag 12 oktober staat hij na een paar dagen repeteren en sparren opnieuw op het podium van Gebouw-T in Bergen op Zoom. Dat deed hij eerder. Gebouw-T is voor Jett Rebel de ideale plek om een tour of album voor te bereiden. Met behulp van studenten van Zoomvliet Studio en gebruik makend van alle technische mogelijkheden die het complex biedt. Zowel Jelte als zijn wisselende bandleden blijken steeds opnieuw ongelooflijk veelzijdig. De stijlen pop, funk, soul, ska en rock worden vaak in sneltreinvaart afgewisseld. En Jelte blijft een bijzondere jongeman. Op zijn gitaar in Gebouw-T had hij voor het eerste optreden de naam ‘mama’ geplakt, vanaf zijn rechterarm keek een tatoeage van Elvis Presley goedkeurend toe. Bergen op Zoom werd bedankt met een a cappela gebracht slotakkoord met als boodschap: ‘We are all born on the same world and it’s not that hard to share. We need harmony.

Jelte Tuinstra is al langer actief in de muziek. Hij speelde eerst in diverse bands, redelijk anoniem. Pas in 2012 besloot hij als zanger/componist/multi-instrumentalist volledig zijn eigen weg te gaan. Hij doopte zich om tot Jett Rebel en vervolgens ging het razend snel. Hij werd 3FM Serious Talent van 2014 en ontving een Edison in de categorie nieuwkomer. Het was voor hem nog lang niet genoeg. In een interview in HP/De Tijd sprak hij zijn ware ambitie uit. Op de vraag om het begrip geluk te definiëren luidde zijn antwoord: ‘Dat je, als je oud bent, een show kan geven van drie uur met alleen maar liedjes die iedereen kent. Zoals Paul McCartney.’

Muziek was al vroeg een bepalende factor in zijn leven. ,,Muziek was constant aanwezig in mijn jeugd. Mijn ouders waren allebei actief in een soort straatorkest. Veel protesteren en op manifestaties spelen. Ik liep daar als klein jochie altijd al tussendoor. Ik trommelde overal op toen ik twee was. Mijn moeder vertelde me laatst dat ik altijd naar de gitaar van mijn vader kroop of me aan de piano optrok om er op te meppen. Ik moet meer geïnteresseerd geweest zijn in piano leren spelen dan in leren lopen. Toen ik eenmaal vier was hadden ze me beloofd dat ik een keer met de band mee mocht spelen. Andere bandleden vonden dat uiteindelijk toch een minder goed idee, dus het feest ging niet door. Volgens mijn moeder was ik ontroostbaar.”

Jett Rebel bleek in de wieg gelegd te zijn om muzikant te worden. De nu als tatoeage op zijn arm prijkende Elvis Presley werd zijn idool. ,,Niet zozeer qua muziek, maar wel qua uitstraling. Ik was op de basisschool wild van rock-‘n-roll. Little Richard, Jerry Lee Lewis, de oude Beatles met hun elpee Rock ‘N’ Roll Music. Mijn klasgenootjes waren voor The Spice Girls, terwijl ik met een vetkuif rondliep. Vanwege dat haar werd ik ook veel gepest. Toch bleef die rock-‘n-roll mentaliteit mij aanspreken. Mijn ouders konden me niet gelukkiger maken dan naar een sixties-café gaan om bandjes te gaan kijken.”

Naast rock-‘n-roll werd ook andere muziek belangrijk in zijn leven. ,,Op mijn vierde kreeg ik een cd-speler, met de cd Scream van Michael Jackson erbij. Die vond ik te hip en modern, dus jatte ik cd’s van Stevie Wonder, van mijn ouders: Songs In The Key Of Life en Talking Book. Veel beter.” Jett Rebel wordt ook regelmatig vergeleken met David Bowie en T. Rex, maar er zit minstens evenveel pop van The Beatles en The Beach Boys, en funk van Prince in zijn werk. ,,De songs van The Beatles, dat zijn voor mij de sixties op zijn best. Zij hebben voor het fundament van de popmuziek in zijn meest pure vorm gezorgd. Brian Wilson van The Beach Boys is op zijn gefreakte manier ook vele malen interessanter dan The Rolling Stones.”

 

Jett Rebel speelt op 12 oktober 2017 in Gebouw-T.