25 september 2017

Hallo Venray

Zanger Henk Koorn weet over een paar weken Gebouw-T blind te vinden. Onlangs vervulde hij een gastrol in Winterland ’76 (Tribute to The Band) waar hij gastzanger Neil Young vertolkte, 27 oktober kruipt hij in de huid van Lou Reed tijdens een tribute n.a.v. 50 years The Velvet Underground & Nico, maar vrijdag 30 september staat hij er nog eens met zijn eigen band: Hallo Venray.

‘Ik was afkomstig uit de theaterwereld. Diep in mijn hart wilde ik liever gitaar spelen, in een bandje, met luide versterkers’

Door: Willem Jongeneelen

Foto: www.ernstlalleman.com 

Achterover leunen, dat lukt Henk Koorn niet. Terugblikken doet hij slechts een enkele keer. Muzikanten willen vooruit. Nieuwe muziek verzinnen, andere samenwerkingen aangaan of jezelf voor de zoveelste keer opnieuw uitvinden. De laatste albums van het nu 30-jarige Hallo Venray blonken uit in avontuur. Af en toe spelen ze live nog een oude culthit van hun meest populaire platen van weleer, maar meestal is het de eer van Henk Koorn (gitaar/zang), Peter Konings (bas) en Henk Jonkers (drums) te na. Ze zitten samen in een bandje om liefst alles anders te doen dan alles wat eraan vooraf ging.

Op hun dit jaar verschenen album Where Is The Funky Party? leidt dat tot veel puntige, korte, harde boze rockuitspattingen en een paar lange tracks vol melancholie en onverwachte invalshoeken. Gebalde energie vs wonderlijke schoonheid. Rauw en vervormd vs subtiel en ritmisch ijzersterk. Drie mannen aan de voet van de Mont Ventoux (plus JB Meijers achter de knoppen in een kleine studio aldaar), het heeft al meer avontuurlijke resultaten opgeleverd.

Hallo Venray werd in 1987 door Henk Koorn (gitaar) en Peter Konings (bas) opgericht. De groep is in een ongetwijfeld melige bui vernoemd naar de aankondigingen van NCRV-presentator Jan Rietman. Die kondigde zijn programma Los Vast op locatie altijd op die manier aan: Hallo ….! Koorn: ,,Ik was afkomstig uit de theaterwereld. Diep in mijn hart wilde ik liever gitaar spelen, in een bandje, met luide versterkers. Zingen hoefde niet per se. We hebben in het begin ook een andere zanger geprobeerd, maar dat werkte niet. Ik schreef de teksten. In het Nederlands eerst, net als daarvoor in het theater. Ik heb ooit meegedaan aan het cabaretfestival Cameretten. Liedjes vormden ook toen al de hoofdmoot. Daar verzon ik dan wat teksten rond en ik had een paar gedichten. Dat was het eigenlijk. Ik haalde de finale niet. Dat was geen schande, als je weet dat hetzelfde jaar Paul de Leeuw, Brigitte Kaandorp en Hans Liberg ook meededen. Goede lichting.”

Vlak daarna, via een tussenstop in een muziektheaterproject, werd het Hallo Venray. Toen Toon Moerland, oorspronkelijk afkomstig uit Goes, als tweede gitarist zich aansloot, werden de songs Engelstalig. Het eerste werk was experimenteel en hard. Henk: ,,Van lieverlee kwamen de liedjes erin. The More I Laugh, The Hornier Due Gets was weliswaar ons derde album, maar het eerste met 100% liedjes. Ik bleek op mijn dertigste toch meer een liedjesman. Toon en ik hadden bovendien een grote voorliefde voor het werk en spel van Neil Young. Op verjaardagen speelden we bijna heel Tonight’s The Night. Op die plaat heb ik gitaar leren spelen. Zowel Toon als ik hadden grote, oudere broers die platen van Neil Young kochten. Zo kwamen wij op jonge leeftijd met zijn muziek in aanraking. Dat werk van toen vind ik nog altijd geweldig.”

Toon Moerland verdween uit de band en werd niet vervangen. Sinds lange tijd is drummer Henk Jonkers een nieuw creatief lid. Een paar jaar geleden toerde de band nog eens met het oude werk van The More I Laugh, The Hornier Due Gets langs de clubs, ter gelegenheid van het 25-jarige bestaan en de uitgave van een Deluxe Edition van het album. Maar nieuw werk, dat blijft altijd de voorkeur genieten. Vooral de songs van Where Is The Funky Party? zijn opnieuw heel bijzonder.

Bijzonder maf bij vlagen ook, op het eerste gehoor, net als de angstaanjagende videoclip van de openingstrack Funky Party (zie YouTube). Henk Koorn klinkt beurtelings als het kleine stampvoetend kwade jongentje dat zijn zin niet krijgt (Blood), de verstandigste van een niet helemaal helder meer denkend koppel weggelopen uit Ik Vertrek (I don’t drink…, as much as you do) en een zweverige Hare Krishna-leider in meditatie (Look Outside). Je zou Hallo Venray anno 2017 kunnen zien als een compleet ontspoort trio waar geen peil op te trekken valt. Ik houd het op drie muzikanten die los van alle verwachtingspatronen zichzelf opnieuw blijven uitvinden en daarin wederom wonderwel geslaagd zijn.

Hallo Venray + support Sleepers’ Reign: vrijdag 30 september (21.00 uur) in Gebouw-T, Bergen op Zoom.