3 oktober 2019

Gert-Jan de Koster: ‘Als Willemstadter in hart en nieren ben ik hartstikke trots om popmonument hier te organiseren’

Van singer-songwriters tot jazzbands, punk, rock en wereldmuziek, dat is PopMonument. Niet zomaar op een podium midden in de vestigingsstad, maar op prachtige erfgoedlocaties als het Oude Stadhuis, Het Mauritshuis en Het Kruithuis. Als we het aan Gert-Jan de Koster vragen is het leuke van PopMonument al die verschillende energieën op één festival. Met trots vertelt hij over het muzikale evenement dat onder zijn hoede nu ook naar Willemstad komt.

Als bedenker en organisator is Gert-Jan vanaf het eerste moment betrokken bij PopMonument. Dat is nu alweer vijf jaar geleden. Gert-Jan: “Bij dit festival is er altijd een focus op bijzondere erfgoedlocaties, muzikale acts en het vertellen van verhalen. Juist de contrasten daartussen willen we sterk maken. PopMonument is al jaren succesvol in Bergen op Zoom en stiekem dacht ik altijd al aan een editie in Willemstad. Dit past perfect bij de bijzondere erfgoedlocaties en rijke geschiedenis.”

Goeie ouwe tijd

Als klein mannetje weet Gert-Jan al wegwijs in Willemstad. Samen met zijn ouders woont hij boven hun antiekzaak aan de Voorstraat. “Dat is wel een beetje dé straat van Willemstad. En daar ben ik letterlijk tussen de antieke spullen grootgebracht. Het is een hele fijne plek om als kind te spelen en vriendjes te maken. Ik heb nog steeds vrienden die ik al van kleins af aan ken waarmee we af en toe een biertje doen.” Als Gert-Jan zich ontpopt tot puber blijkt het uitgaansleven een stuk interessanter. Al de jongeren uit de Hoekse waarde, Flakkee en Noord-Brabant komen speciaal naar Willemstad voor het uitgaansleven. Gert-Jan: “Hier was het te doen. Op uitgaansplekken als Pumpke, café Ons Genoegen en Het Vossenhol feesten we tot in de late uurtjes. Je merkt gewoon aan alles dat dit stadje iets bijzonders heeft. De geschiedenis, de uitstraling, de levendigheid.”

Favoriete plekje

Als we Gert-Jan vragen naar zijn favoriete plek in Willemstad heeft hij meteen een antwoord: “Bastion Zeeland. De prachtige grasvelden en grote bomen maken deze plek magisch. Als kind was het al een droom om daar een festival te organiseren.” Die droom komt jaren later uit als hij samen met een groep vrienden een stichting opzet en het festival Rock de Bastion organiseert. Gert-Jan: “Hier heeft Krezip nog een van hun eerste optreden gegeven toen ze nog onbekend waren. En als we een beetje geld over hadden, dan konden we zelfs een headliner boeken. Dat is ons gelukt met Betty Serveert.” Zo’n vijf jaar hebben de vrienden Willemstad verrast met het evenement en nu, jaren later, is Gert-Jan terug met zijn PopMonument.

Uniek contrast

PopMomument is onderdeel van de Nederlandse Vestigingstedendagen op 5 en 6 oktober. Gert-Jan: “Bezoekers kunnen overdag de historische kant van de stad bekijken en ’s avonds genieten van muzikale optredens tijdens PopMonument. Daar ben ik als Willemstadter in hart en nieren hartstikke trots op.” Het leukste aan PopMonument volgens Gert-Jan: “Dat is toch wel het contrast tussen de locaties en de muziek. Zo kun je van een optreden in het obscure Kruithuis een ogenblik later genieten van muziek in de trouwzaal van Het Mauritshuis. Dat verschil is zo groot, maar daardoor maakt dit festival juist zoveel indruk. Ook zijn de expedities te gek om mee te maken. Op een hele toegankelijke manier ervaar je de geschiedenis van Willemstad. En daar staat je écht wat te wachten. Dit evenement gaat verrassen!”

PopMonument Willemstad is op zaterdag 5 en zondag 6 oktober. Tickets zijn hier verkrijgbaar!