3 juni 2019

The Fatal Flowers: Terug van weggeweest

In januari kondigde The Fatal Flowers een reünietournee aan. Dat nieuws sloeg in als een bom. Veel poppodia wilde de band boeken, het aantal data bleef enigszins beperkt. Gebouw-T hapte op tijd toe. Zaterdag 8 juni speelt de band live in Bergen op Zoom!

Door Willem Jongeneelen

De tickets voor Fatal Flowers lopen overal hard. Het lijkt wel of de uit de Amsterdamse gitaarschool afkomstige groep tijdens deze tijdelijke reünie populairder is dan tijdens hun eerste bestaansperiode (opgericht in 1984, uiteengespat in 1990). De nieuwe concerten worden verzorgd in de bezetting die er in 1990 voor velen onverwacht de brui aan gaf.

Er hadden zich in de vijfenhalf jaar die daaraan vooraf gingen diverse bezettingswisselingen plaats gevonden, de samenstelling van de groep anno 1990, waarmee ze met producer Mick Ronson het vierde album hadden opgenomen, was ronduit top. Bassist Geert de Groot plukte later nog aan de dikke snaren bij Claw Boys Claw, drummer Henk Jonkers geeft tot op de dag van vandaag de maat aan in Hallo Venray en de toen piepjonge gitarist Robin Berlijn maakte later furore bij onder meer Ellen ten Damme. Alleen die zanger, Richard Janssen, daar werd na een paar jaar in de band Shine, en solo in Rex, lang nagenoeg niets meer van vernomen.

De groep maakte tijdens hun korte bestaan één mini- en drie volwaardige albums: The Fatal Flowers (1985), Younger Days (1986), Johnny D. Is Back (1988) en Pleasure Ground (1990). De titelloze mini met de Amerikaanse, vanuit Londen werkende sterproducer Craig Leon Ramones, Blondie, Talking Heads), het eerste album met de Brit Vic Maile (The Who, Motörhead, Fleetwood Mac), de laatste twee met Mick Ronson (David Bowie, Mott The Hoople, Lou Reed). Kosten noch moeite werden gespaard, zo leek het wel. Ondanks een berg ‘culthits’, een optreden op Pinkpop en het winnen van een Edison blijven een doorbraak naar een breed publiek in Nederland en voldoende erkenning in het buitenland vreemd genoeg uit.

Het bleef dus bij drieënhalf album, als we de ‘Best Of’ Younger Days – The Definitive Fatal Flowers (2002) niet meerekenen. Tot de zomer van 2019, want in juni verschijnt een nieuwe compilatie, op dubbel vinyl, tijdens de reünietournee: The Radio Sessions 1985-1990, met tot op heden onuitgebracht materiaal. Voor OOR mocht ik alvast even luisteren.

The Fatal Flowers zijn dus terug, maar klinken ze anno nu nog zoals in hun Younger Days? Op dit speciaal uitgegeven toursouvenir in ieder geval wel. Het betreft niet eerder uitgegeven, voor de VPRO (1985 – 1989) en KRO/NCRV (1990) opgenomen radiosessies. Veertien proeven van bekwaamheid, al hadden dat er meer kunnen zijn; de sessies voor Nozems-a-gogo uit 1989 ontbreken, omdat ze eerder op die eerder genoemde compilatie verschenen.

De groep onderging tussentijds twee wissels op gitaar en bas en terugluisterend valt op dat de band nergens bijzonder vernieuwend in was. De vier op The Radio Sessions aanwezige covers, van The Only Ones, Neil Young, John Lennon en The Byrds, geven exact het spectrum weer waar de band muzikaal uit putte. De Amsterdammers kwamen met hun versies van melodieuze gitaarrock, Americana en aan de punk grenzende energieke rock-‘n-roll indertijd behoorlijk goed weg. Als ze dertig jaar later live opnieuw het niveau van deze radiosessies halen, zul je weinigen horen klagen.

The Fatal Flowers: 8 juni in Gebouw-T (deuren 20.30 uur, optreden 21.00 uur). Er zijn nog tickets!