24 juli 2023

Een echte baan is een te grote stap, dus kiest Evy voor een traineeship bij Poppodium Gebouw-T en Theater De Maagd

Evy Hommel (21) is pas afgestudeerd voor Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit als dit traineeship op haar pad komt. Na een hoop theorie was het tijd voor praktijkervaring. Nog niet in een volwaardige functie, maar proeven of deze sector daadwerkelijk iets voor haar is. Evy kent de organisatie als geen ander want is al sinds haar 15e vrijwilliger voor Poppodium Gebouw-T. Voor haar start een bijzonder waardevol traject waarin ze zichzelf in elf maanden tijd ontpopt tot nieuwe, vaste medewerker van poppodium Gebouw-T en Theater De Maagd. 

‘Hoe kan het MT zich beter organiseren naar aanleiding van de samenkomst van twee verschillende bedrijfsculturen en hierbij het evenwicht behouden tussen structuur en flexibiliteit?’ In deze onderzoeksvraag bijtte Evy zich de afgelopen elf maanden vast. Als management trainee schrijft ze een adviesrapport voor het managementteam en geeft ze strategisch advies. Ze ziet alle hoeken van de organisatie en schakelt tussen de diverse managementlagen en het RvT. “Ik was heel vrij in wat ik deed en dat is heel tof.” 

Bredere kijk op de sector
Al vrij snel deelt Evy haar nieuwe inzichten binnen de organisatie. Zo verandert het managementteam in het strategisch team en krijgen vergaderingen een efficiencyslag. “Het is heel leuk om te zien dat je adviezen ook daadwerkelijk geïmplementeerd worden.” Een van de hoogtepunten van Evy’s traineeship is het uitstapje naar Eurosonic Noorderslag. “Belangrijke mensen uit de scene komen er samen, er zijn webinars die de hele popsector behelst, bijvoorbeeld over hoe je popmuziek kan inzetten om sociale problemen onder de aandacht te brengen, daarnaast ontdek je er nieuw talent. Ik heb een veel breder beeld van de sector gekregen. Zowel op nationaal als internationaal niveau.”

De rol van trainee
In elf maanden tijd bouwt Evy een hechte band op met de andere zes trainees. “Laura, Loes en ik zijn echt vriendinnen geworden. Ook buiten het werk spreken we veel met elkaar af en doen we leuke dingen samen.” Als Evy terugblikt op haar traineeship is er in het begin nog wat verwarring over de rol van trainee in de organisatie. “Voor iedereen was het nieuw. Was je nu stagiair? Maakte je wel of niet deel uit van het beroepsteam? Wat deed je precies? Nu is onze rol veel duidelijker. We hebben een diploma op zak, we volgen een betaald traineeship en we werken volwaardig mee. Het grote verschil is dat onze traineeship elf maanden en niet oneindig duurt.” 

Evy ervaart dat ze na verloop van tijd goed wordt opgenomen door de organisatie. “De sfeer op het werk is heel gezellig. En de intervisies met Caroline zijn heel waardevol. Eens per maand kwamen we met alle trainees samen om een probleemstelling van twee trainees te bespreken. Iedereen mocht oplossingen aandragen en advies geven. Zo leer je elkaar beter kennen en kun je elkaar verder helpen. Je hebt begrip voor elkaar.”  

Grootste leermoment
Evy blikt terug op ‘Life on stage’, het eerste grote project dat zij in samenwerking met de andere trainees organiseert. “Het is bedoeld om jongeren en scholieren in contact te laten komen met theatertechniek en ze enthousiast te maken voor de opleiding die ervoor is. Er werd letterlijk gezegd: regelen jullie het maar! Voor ons was het heel nieuw om zoiets te organiseren. In rap tempo hebben we geleerd hoe je een project aanpakt, over de taakverdeling, wat er allemaal bij komt kijken. Achteraf zijn er veel dingen die we beter hadden kunnen aanpakken en daar leer je van. Als je de focus legt op wat er wel goed is gegaan, dan ben ik heel trots op wat we daar met z’n zevenen hebben neergezet.” 

Dankzij het traineeship ontdekt Evy waar haar interesses liggen. “Daar kreeg ik echt de ruimte voor. Ik heb een nieuwe functie aangeboden gekregen en blijf als ‘medewerker projecten educatie en events’ bij Poppodium Gebouw-T en Theater De Maagd werken. Deze nieuwe functie is gericht op wat ik leuk vind. Ik wil mezelf vooral verder ontwikkelen en nog heel veel leren. Hier krijg ik de kans om toffe dingen te bereiken!”