5 november 2018

Duurzaam café voor Gebouw-T

Onlangs is het café van Gebouw-T verbouwd, waarbij alle aanpassingen met duurzame materialen zijn gemaakt. Deze verbouwing is uitgevoerd door IEP Houtwerk. Het café wordt op 10 november officieel geopend.

Duurzaam café voor Gebouw-T

Door: Simone Dam

IEP Houtwerk is opgericht door Matthijs van Ipenburg. In de jaren negentig werkte hij voornamelijk in midden Frankrijk, en later in Parijs. Sinds 2003 is Matthijs aan het werk in Nederland, en in 2009 opende hij zijn eigen zaak in Numansdorp. De ontwerpstudio importeert zelf hout en verwerkt dit hout van stam tot eindproduct. In de studio wordt hij ondersteund door Pieter Janbroers. Samen hebben zij de verbouwing van het café onder handen genomen.

In Gebouw-T zijn in het café meerdere zaken veranderd. Een van deze zaken is het restylen van de bar en de garderobe. Hierbij hebben oude paneeldeuren een tweede leven gekregen, in de vorm van een mooi en levendig decor. Dit is ook in de plantenbakken en het merchandise meubel doorgetrokken.

De ontwerpstudio heeft losse zitmeubels en zit-sta meubels gemaakt. Hierbij hebben ze ruwe balken en grenen planken afkomstig uit de Verenigde Staten gebruikt. Alle planken zijn hierbij volledig gebruikt om het zaagverlies zo minimaal mogelijk te houden. Deze grenen planken zijn ook doorgetrokken naar de vijf grote lijsten op de kastdeuren.

Tot slot hebben ze een mobiele barmeubel tussen twee pilaren en tafeltjes gemaakt. In de mobiele barmeubel zitten ook weer grenen planken verwerkt. Tevens mocht een knipoog naar een hek van een paardenbak niet ontbreken, aangezien Gebouw-T een oude militaire manege is.

“De halve wereld staat vol met stadsbanken maar in Gebouw-T is alles net even anders…”

De ontwerpstudio kreeg vanuit Gebouw-T de vraag om het café aantrekkelijker te maken voor de bezoekers. Bij binnenkomst moet de bezoeker direct de warmte van de bar en de muziek voelen. Als basis voor dit ontwerp IEP houtwerk muziek, duurzaamheid en vrijwilligers gebruikt.

“Verder zijn wij nog een van de weinige bedrijven waar we met echt hout werken. En dan ook nog het liefst zelf gekocht via bijvoorbeeld de Franse marktplaats. Daar vind je nog partijen die al 30 tot 40 jaar in de hoek van een boerenschuur liggen. Veel duurzamer dan dat wordt het niet in onze branche.”

Het is niet zo dat Matthijs en Pieter alleen maar duurzame meubels maken, maar daar geven ze wel de voorkeur aan. Helaas is voor de meeste mensen het budget nog steeds belangrijker dan duurzaamheid. Wat zij vooral belangrijk vinden is dat het ook echt ‘hergebruik’ is. Ze willen dus niet dat het bijvoorbeeld nagemaakt sloophout is, of nieuwe look-a-like steigerplanken.

De studio is nog een van de weinige bedrijven waar ze met echt hout werken. Dit hout kopen ze het liefst via bijvoorbeeld de Franse marktplaats. Daar vind je nog materialen die al 30 tot 40 jaar in de hoek van een boerenschuur liggen, veel duurzamer dan dat wordt het niet in onze branche.

Bij Gebouw-T duurde het project iets langer dan gehoopt. Dat komt mede door het feit dat de ontwerpers graag wilden laten zien dat je met gebruikt hout ook nagenoeg perfect uitziende meubels kunt maken, die ook aan alle gebruikseisen voldoen. Dat betekent dus dat je de gaten en spijkers niet accentueert, maar juist op een subtiele manier wegwerkt.

De verbouwing in Gebouw-T is het eerste project van Pieter en Matthijs dat ze samen van ontwerp tot uitvoering hebben gedaan. Het eindresultaat is een warm en duurzaam café, waar iedereen zich thuis voelt, van bezoeker tot vrijwilliger, tot bedrijfsmedewerker.