19 juli 2023

Berend blikt terug op een waanzinnig traineeship: ‘Mijn leven heeft elf maanden op z’n kop gestaan, maar het is een droom die uitkomt’

Als een stem je raakt, muziek écht binnenkomt, kippenvel op je armen staat en je alleen nog maar stilzwijgend kan toekijken naar wat er zich voor je afspeelt, dan ben je heel dichtbij het mooiste moment van een trainee podiumtechnicus. Berend Bogaerts (25) blikt terug op elf bevlogen maanden met een gouden randje! 

Als hij om vier uur ‘s nachts nog steeds aan het experimenteren is in de studio van Gebouw-T is één ding heel erg duidelijk: dit is zijn grootste passie. Hoewel Berend als jong mannetje droomt van een carrière als artiest, komt hij er in de studio achter dat hij de techniek rondom een opname veel interessanter vindt. “Het was veel moeilijker dan ik dacht. Redelijk snel raakte ik geobsedeerd door het studiowerk. Dus ben ik op Curio de opleiding podium- en evenemententechniek met een specialisatie in geluid gaan doen.” 

Experimenteren
Vanuit Curio waren er al weleens uitstapjes naar poppodium Gebouw-T. “Ik wist dat de faciliteiten en vrijheid fantastisch waren, dus toen ik gevraagd werd als trainee heb ik volmondig JA gezegd. Hier krijg je de kans om alle facetten van het vak te leren. Naast studiowerk heb ik liveoptredens gedaan, excursies en workshops gevolgd. Dit is zo’n goede stap in mijn ontwikkeling!” En dat is lang niet alles. “Ik heb bij vrijwel elke productie meegelopen, van concerten tot evenementen. Dan praat je over zo’n 200 projecten, van optredens van popartiesten tot rock en metal. Gebouw-T heeft een bizarre hoeveelheid aan kwalitatieve spullen en wij mochten overal mee werken. Dit werkte zo verslavend dat ik soms wel tot 4 uur ‘s nachts bleef experimenteren. 

Het was echt mijn doel om de studio in te gaan, totdat ik een aantal keer ook live geluid kon verzorgen. Toen kwam ik erachter dat ik dat eigenlijk ook heel leuk vond. Ik kreeg steeds meer verantwoordelijkheid en dat gaf ook vertrouwen. Live geluid verzorgen bij een muzikaal talent als Eek-A-Mouse was absoluut het krentje uit de pap.” 

Rock en roll
Tijdens het traineeship bouwt Berend een bijzondere band op met de andere trainees. “Als zeven totaal verschillende individuen, groei je naar elkaar toe. We hebben een gezamenlijke passie voor het vak, maar werken allemaal in een andere discipline. Daardoor zie je dat je elkaar goed aanvult.” Ook ervaart Berend veel steun van de begeleiders van Gebouw-T. “Je krijgt veel vrijheid, maar als je vastloopt is er altijd een aanspreekpunt en iemand die je wegwijs maakt. De hulp is super! Het team van Gebouw-T is heel divers en ieder heeft z’n eigen kwaliteit. Voor elk facet loopt er iemand rond waaraan je vragen kunt stellen, dat maakt dat je heel snel stappen in de goede richting kunt maken.” Berends grootste leermoment? “Ik wilde heel graag de studio in. Toch ben ik er tijdens mijn traineeship achter gekomen dat de live technicus wereld mij nog meer aanspreekt. Het is heel bijzonder om in te werken!” 

Als Berend terugblikt op de bizarre werktijden, de grote namen waarmee hij samenwerkte, de ontzettende groei die hij doormaakt, de vele succesmomenten en zijn haast rock en roll leven, voelt het alsof zijn leven de afgelopen 11 maanden op z’n kop heeft gestaan. “Een rock en roll leven kun je het noemen.” Zijn allereerste herinnering gaat terug naar de muziekwereld en het idee dat hij in deze scène nu werkzaam is, is haast onwerkelijk. “Het is een droom die uitkomt.” 

Toekomstmuziek
Het traineeship heeft meer dan bijgedragen aan zijn toekomstplannen. “Ik ben nu mijn eigen onderneming gestart als geluidstechnicus. Tijdens mijn traineeship heb ik veel meer dingen ontdekt die ik leuk vind en waar ik mezelf in de toekomst aan zie werken. Misschien word ik ooit wel stagemanager of ga ik als tourmanager op wereldtournee met een gave rockband.” Voor nu staat het op zijn bucketlist en de toekomst gaat het uitwijzen!