19 juni 2023

Artist in Residence – Jannes van Kaam: ‘We gaan experimenteren met synths! Het is één groot avontuur’

Artists in Residence in Gebouw-T? Dat betekent niets meer of minder dat creatievelingen op die plek een steuntje in de rug krijgen om hun talenten nog verder te ontwikkelen waardoor hun prestaties nog meer potentie gaan krijgen dan ze al hebben.

Door Willem Jongeneelen | Fotografie: Corné de Weert

Ondersteund door Fonds Podiumkunsten kregen twee jonge popgroepen met het tekenen van een samenwerkingsovereenkomst symbolisch de sleutel van het poppodium om daar wanneer ze maar willen, mits praktisch mogelijk, over alle faciliteiten en knowhow van Gebouw-T, en de mensen die daar rondlopen, gebruik te maken. Wat een luxe! Hier de plannen van: Jannes van Kaam.

Concrete plannen
Van Kaam: ,,Ik werd benaderd door Gebouw-T. Geweldig nieuws natuurlijk. Ik kom daar ongeveer al sinds zowat mijn eerste herinnering en heb er met al mijn bands wel gespeeld; Duke John, FFOOSS, Maria B.C. & His Supermarket Society en Bongloard. Voor die laatste band zijn de plannen voorlopig het meest concreet, maar ik sluit zeker niet uit dat ik Gebouw-T ook met andere bands of projecten ga bestoken.”

Hayo Vaders, programmeur en productie manager van Gebouw-T, dient als het voornaamste aanspreekpunt en begeleider tijdens de anderhalf jaar dat Jannes van Kaam van alle ruimten en technische hulpmiddelen die het poppodium rijk is gebruik mag maken. ,,Gebouw-T was altijd al een ontwikkelingsplek voor landelijke namen, zoals Eefje de Visser en Wende, die graag van de faciliteiten gebruik maakten om hun podiumshows te ontwikkelen en verder aan te scherpen op het gebied van licht en geluid.”

Ook lokale acts als Kubilay Kaya en Mindblow, de groep met jeugdige talenten als Nienke Dingemans en Yoebe Hollestelle, konden dat eerder al. Vaders: ,,Met dank aan het Fonds Podiumkunsten kunnen de nu verkozen artists in residence samen met hun begeleiders plannen opstellen richting next level. Met hulp op maat. Daarbij kun je denken aan het verbeteren van de podiumshow, maar ook aan het ontwikkelen van nieuwe muziek”

 

Polizei
Jannes van Kaam is een kind van Bergen op Zoom. Hij is opgegroeid met een decibelrijk infuus waarin melk al snel vervangen werd door bier, shag, garagerock, fuzz, melodie, maar ook altijd een hoge dosis vitaminerijke punk daarin. De nu 27-jarige Van Kaam ademt muziek in al zijn vezels. Bovendien lijkt de goedlachse, op zijn manier ook best ambitieuze Van Kaam de enige rasechte, geboren en getogen rock-‘n-roll-ster die de stad rijk is.

Typisch rock-‘n-roll, zo dacht helaas ook de rijkswegpolitie net buiten de Duitse stad München toen ze Bongloard voorbij zagen tuffen. Nog geen 24 uur vóór de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen Gebouw-T en Van Kaam wordt het busje aan de kant gezet. ,,We hadden er net een geweldig Europees toertje opzitten met optredens onder meer in het Franse Lille en de Duitse steden Keulen, Hamburg, Berlijn en dus ook München. De politie zag een Nederlands busje met mij achter het stuur. Bitte stoppen dus. Alle papieren waren in orde. Maar toen kwam de vraag of ik drugs gebruikt had. Ik zei: Wat denk je zelf? Ik ben de chauffeur!”

Dat nam meneer agent dus niet zo maar voor waarheid aan. Dat wilde hij wel eens testen. Van Kaam: ,,Ik krijg het al Spaans benauwd bij het idee dat ze bloed af zouden gaan tappen. Mijn armen moest ik recht vooruit steken, maar die begonnen dus te beven. Toen moest ik dus die drugtest doen. Gelukkig niet met bloed, maar ik moest wel in een potje passen. Dat ging dus niet. We hadden er net een sanitaire stop opzitten, dus ik moest helemaal niet plassen. Na een half uur lukte het uiteindelijk wel en bleek relatief snel uit alle uitslagen dat ik de waarheid had gesproken. Maar we waren dus wel een paar uur later terug in Nederland.”

Tekno, met een k
Net op tijd nog om de overeenkomst in Gebouw-T op te luisteren met dit interview waarin hij zijn plannen als artist in residence verder toelicht. ,,Vóór die tournee door Duitsland hebben we in het Vlaamse Gent ook nog een splinternieuw album opgenomen. Voor dat album zijn we nog op zoek naar een platenlabel, maar in Gebouw-T gaan we wel alvast een nieuwe podiumshow voorbereiden. Net als op die plaat mag Bongloard ook live een ander niveau gaan aantikken.”

De grootste uitdaging tijdens de periode als artist in residence ligt volgens Jannes van Kaam nog ergens anders. ,,Met de mannen van Bongloard ga ik met laptops, synthesizers en drumcomputers in de weer. We gaan ‘tekno’ maken, met een k. We hebben eigenlijk nog geen idee hoe dat moet. Het is één grote uitdaging. Het uitgangspunt blijft punk en hard schreeuwen. Maar dan met drumcomputers. We gaan voor een paar weken een studio bouwen in de zaal om naar hartenlust te experimenteren en op te nemen. Onze ‘tekno’ zal anders klinken als die om middernacht op Lowlands. Maar wel hoe wij vinden dat die om die tijd daar zou moeten klinken!”

Gebouw-T houdt de projecten van Jannes van Kaam nauwlettend in de gaten. Vaders: ,,En natuurlijk gaat ook het publiek daar genoeg van merken, de komende anderhalf jaar!”