20 juli 2023

Artiesten verhaal van Nederpop All Stars: Henk Westbroek, Loïs Lane en Erik Mesie

In de rubriek ‘Artiesten verhaal’ komen achtergrondverhalen aanbod van artiesten die binnenkort te zien zijn in Gebouw-T. Hoe schrijven ze hun nummers of waar halen ze inspiratie uit? Deze keer duiken we de diepte in met de artiesten van Nederpop All Stars. Tijdens dit unieke concert staan de grootste namen uit de Nederlandse muziekgeschiedenis samen op het podium. Zo betreden onder andere Henk Westbroek van Het Goede Doel, Loïs Lane (Monique en Suzanne Klemann) en Erik Mesie van Toontje Lager het podium. Maar hoe zijn zij zo groot geworden in de Nederpop?

Nederpop All Stars brengt topartiesten bij elkaar die zelf aan de wieg stonden van de Nederpopklassiekers. Samen staan ze garant voor vele Top 2000 noteringen. De band zelf is al gevuld met grote namen in de Nederpop, denk bijvoorbeeld aan medeoprichter en gitarist van Het Goede Doel, Sander van Herk maar ook drummer Luc de Bruin en bassist Robert Kramers van de band Alderliefste. De vijfkoppige band neemt je mee op muzikale roadtrip maar dat doen ze niet alleen, tijdens het concert in Gebouw-T worden ze onder andere aangevuld door Henk Westbroek, Loïs Lane en Erik Mesie.

Het Goede Doel
Met hits als ‘Vriendschap’ en ‘België’ is Het Goede Doel niet weg te denken uit de Nederpop. De band werd in 1979 opgericht door Henk Temming en Sander van Herk. Later dat jaar haalt Henk zijn gelijknamige jeugdvriend Henk Westbroek als zanger bij de band. Geheel bij toeval want hij was van oorsprong wetenschapper “Ik werd werkeloos en zat in een hobby bandje en van het een kwam het ander”, vertelt hij later. In 1982 brengt Het Goede Doel hun debuutalbum ‘België’ uit en bereikt daarmee de eerste plaats in de album Top 100. Ook werd de plaat het best verkochte Nederlandse debuutalbum ooit. Vanaf dat moment groeit Het Goede Doel uit tot een van de grootste Nederlandstalig popbands.

Ook al schreef Henk Westbroek vrijwel alle teksten voor de liedjes van Het Goede Doel, teksten onthouden is niet zijn sterkste punt. “Voordat ik ‘België’ ga zingen, moet ik altijd nog even stiekem kijken hoe de tekst ook alweer gaat”, vertelt de zanger in 2023. De inmiddels 71 jaar oude Henk zal samen met zijn oud-bandlid Sander tijdens Nederpop All Stars weer te horen zijn met de grote klassiekers.

Loïs Lane
Wie ook weer het podium op stappen tijdens Nederpop All Stars zijn de zussen Suzanne en Monique Klemann. In eerste instantie zit alleen Monique in de band, die deze samen met twee andere de groep opricht in 1984. De band wordt vernoemd naar een stripfiguur, Lois Lane, de vriendin van Superman. Wanneer de achtergrondzangeres Angela de groep verlaat vlak voor De Grote Prijs van Nederland wordt Suzanne gevraagd. “Tegensputteren hielp niet, dus daar stonden we samen in de Melkweg. Na drie liedjes vond ik het nog leuk ook”, vertelt Suzanne. “Met zo’n stapel visitekaartjes van allerlei jongens uit de platenwereld kwam ik terug in de kleedkamer. Mo vroeg: “Je hebt toch niet gezegd dat je alleen maar inviel?” “Natuurlijk niet!” lachte ik.” Uiteindelijk bereikt de band de finale van De Grote Prijs.

In 1989 breekt de band door met het nummer ‘It’s the first time’ van hun debuutalbum ‘Loïs Lane’. Het nummer wordt nog steeds gezien als de bands grootste hit. In 1990 brachten ze het nummer ‘I wanna be’ uit. Nadat niemand minder dan Prince de videoclip voorbij ziet komen op MTV vraagt hij Loïs Lane het voorprogramma te verzorgen van zijn Europese tournee in 1990. Later helpt hij zelfs nog met het produceren van hun derde album.

Toontje Lager
Toontje Lager werd in 1978 onder de naam Maandverband opgericht door Bert Vermaas, Frits Raijmakers en Bert Hermelink. De naam symboliseerde  de korte speelduur van de band en was bedoeld om te shockeren. De korte speelduur was te danken aan het kleine repertoire wat ze hadden tijdens hun eerste optreden. Het bestond uit tien Nederlandstalige punk- en rocknummers en werd twee keer herhaald om de avond te vullen. De formule sloeg aan maar in 1979 werd de naam toch veranderd naar Toontje Lager.

Nadat zanger Bert Vermaas de band verlaat treed Erik Mesie toe als nieuwe leadzanger. Waarmee onder andere de grote hit ‘Stiekem Gedanst’ in 1983 wordt uitgebracht. De band gaat al in 1985 uit elkaar maar inmiddels tourt Erik met een nieuwe bezetting weer als Toontje Lager. In die tijd is er wel veel veranderd vertelt hij: “Vroeger stonden de zalen vol met 15-jarigen die alles meezongen. En soms flauwvielen. Nu komen mensen voor een leuke avond”.  En een leuke avond belooft het zeker te worden tijdens het concert van Nederpop All Stars waar ook Erik Mesie bij zal zijn.

Buiten Henk Westbroek, Loïs Lane en Erik Mesie zullen ook Alide Hidding van Time Bandits en Nol Havens van VOF de Kunst als gast voorbij komen. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar dus koop ze snel via de website!