7 september 2017

WINTERLAND 76: TRIBUTE TO THE BAND

Superband eert The Band. Op 15 september speelt Winterland ’76 nummers van die legendarische groep in Gebouw-T.

‘Een muzikaal feest van hart, ziel, buik en hoofd’

Door: Willem Jongeneelen

Achter Winterland 76 gaat een meesterlijke Vlaamse topformatie schuil, gevormd door bandleden uit onder meer Isbells, Mad About Mountains, Marble Sounds, Yuko, Admiral Freebee, Go March en Millionaire. De 40ste verjaardag van het in de zaal genaamd Winterland opgenomen live album The Last Waltz was aanleiding voor die Vlamingen om met hun adoratie voor het oeuvre van The Band naar buiten te treden. Door het grote succes wordt de tour steeds opnieuw geprolongeerd.

Jonge Levon Helm

Veel goede ideeën ontstaan in de kroeg. Zo ook het plan om met het repertoire van de Canadees-Amerikaanse rockband The Band iets moois te gaan doen. Gitarist Piet de Pessemier (Mad About Mountains) hoorde dat gitarist Gianni Marzo (Isbells, Mad About Mountains) en bassist Dimitri Vossen (Birds That Change Colour) het idee besproken hadden aan de toog. De mannen hebben elkaar daarna snel gevonden. Piet: ,,Dankzij de muzikale vriendenkring – vooral die van Gianni – was er snel de rest van de formatie. Eerst nog met Allesio van The Sore Losers als drummer, maar vanwege zijn te volle agenda moest hij vroegtijdig afhaken. Drummer Maarten Moesen kwam er dus als laatste bij, maar dat bleek al snel een gouden greep.” Gianni: ,,In Maarten is, door toeval, een soort jonge Levon Helm opgestaan. Hij, Piet en Dimitri verzorgen de leadvocalen.” 

Gianni zouden we de Robbie Robertson van de formatie kunnen noemen. Omdat hij de groep vormde, leadgitaar speelt en een aantal malen als backingvocalist te horen is. Gianni: ,,Allemaal in een specifieke rol van een bandlid kruipen doen we niet. Het is geen re-enactment. Het draait om de goesting muziek van The Band te spelen. Dat is al jaren een inspiratiebron, voor veel van ons. Die vibe, die nummers spelen met gelijkgestemden, dat was in mijn hoofd al een feest voor we eraan begonnen.” Piet: ,,Zoals bij meerdere legendarische artiesten vormt het elkaar vinden van de Canadese en Amerikaanse leden een mooi reisverhaal op zoek naar de muze. Dat is blijkbaar iets wat mij vaak raakt. Bovendien bezit ieder ‘Band-lid’ uitgesproken eigen talenten. Robbie Robertson als machtige songwriter en gitarist, Levon Helm met een unieke drum- en zangstijl, Garth Hudson als professor achter de toetsen en zo kan je nog wel even doorgaan. Al die talenten samen, dat maakt het unieke geluid van The Band. Dat is tot op heden nog steeds inspirerend voor veel groepen over heel de wereld.”

Ontdekkingstocht 

Bij Gianni Marzo kwam het verhaal en de muziek van The Band eerst mondjesmaat binnen gesijpeld in zijn muzikale bewustzijn. ,,Naarmate de liefde voor Americana en Alternative Country toenam, kwam steeds meer hun naam voorbij. Dat verliep bij mij via een bijna maniakale obsessie voor de band Wilco, ten tijde van hun albums Summerteeth en Yankee Hotel Foxtrot. Daar begon voor mij de ontdekkingstocht. Graven, terug in de tijd gaan en ongeveer tien jaar geleden de film The Last Waltz op tv zien. De interesse werd fascinatie, de fascinatie werd liefde.” Piet: ,,Ik ontdekte op zeer jonge leeftijd Bob Dylan in de platenkast van mijn ouders. Stap voor stap kwam ik tot bij The Band. Favoriete bands als My Morning Jacket en Wilco spraken constant met liefde over hen als inspiratiebron. The Band niet kennen of negeren was quasi onmogelijk. Als je als muzikant The Last Waltz ziet, met al die gastoptredens, kun je maar één ding denken: Dat wil ik ook! Zo’n non-stop feest op het podium wil je zelf ook graag eens meemaken. De eerste stap in je hoofd is dan al gemaakt. Als je dan andere muzikanten met dezelfde droom tegenkomt, is de eerste toon snel gezet.”

Het tijdloze verhaal van The Band blijft volgens Gianni Marzo bijzonder mooi. ,,Hoe ze als jonge Canadezen destijds in de ban raakten van de vroege Amerikaanse rock, blues, folk en de geschiedkundige wortels daarvan. Ook hoe de groep zich als begeleidingsband vormde, eerst van rockabillyzanger Ronnie Hawkins, daarna van Bob Dylan. Tot slot hoor je hoe ze de stiel leerden, hun eigen weg gingen en vervolgens zelf geschiedenis schreven. Hun muziek is van een uitzonderlijke grootsheid, bezit een enorme gelaagdheid, is feestelijk, groovy en heeft diepgang.” Piet: ,,Wij willen deels schatbewaarders blijven van de originele composities, maar brengen waar mogelijk ook eigen interpretaties aan.” Gianni: ,,We trachten de vorm en de ziel van de liedjes te behouden, maar variëren met structuren, partijen en solo’s.” Zoals ook tijdens het optreden van de originele groep in Winterland anno 1976 spelen er ook nu regelmatig gasten met de Tribute Band Winterland ’76 mee. Gianni: ,,Een fraaie reeks sloot zich al een keer bij ons aan. Daarbij zaten onder meer Steven De bruyn, Neeka, Douglas Firs, Guido Belcanto, Eriksson Delcroix en Henk Koorn van Hallo Venray. Wie er in Gebouw-T langs komt houden we nog even geheim.”

Winterland ’76 – Tribute to The Band plays The Last Waltz: vrijdag 15 september 2017 (vanaf 21:00 uur) in Gebouw-T, Bergen op Zoom. 

Meer informatie