14 februari 2020

Vrijwilliger bij Gebouw-T: ‘Ik ga voor gastvrijheid met een hoofdletter G’

Een gewone donderdagavond in Gebouw-T. Op de achtergrond klinkt de muziek van de Belgische band ’Isbells’. Meerdere keren loopt er een dame door de ruimte. Zij wordt opgeslokt door verschillende taken. Bij een nadere kennismaking blijkt deze dame Auri Peters te zijn. Vanavond is zij verantwoordelijk voor de hospitality, als gastdame zorgt zij dat het de bandleden aan niets ontbreekt.

Vrijwilliger

Auri: ”Bij Gebouw-T werken mensen van diverse pluimage. Allen vrijwilligers. Iedereen krijgt hier een plekje; mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, mensen die een druk werkend leven hebben. Allemaal gelijk en allemaal in hetzelfde team.” Auri is een dame van 49 jaar. Zij komt uit Bergen op Zoom, heeft twee kinderen, twee hondjes en twee katten. ”Dat is mijn gezin.” Overdag werkt ze in enkele besturen. Zo is ze voorzitter van de adviesraad Sociaal Domein van de gemeente Bergen op Zoom.

’Omdat we allemaal een beetje gek zijn’

Twee keer per maand werkt zij als vrijwilliger bij Gebouw-T. ”Soms werk ik achter de bar en andere avonden neem ik de hospitality voor mijn rekening.” Op de vraag wat haar drijft om als vrijwilliger op deze plek te werken antwoordt ze: ”We doen dit, omdat we allemaal een beetje gek zijn. Maar we krijgen er ook veel voor terug.”

Passie voor muziek

Al sinds haar jeugdjaren houdt Auri van muziek. ”Muziek vormt je leven. Het is net of de artiesten snappen waar jouw leven over gaat.” Toen zij een jonge twintiger was, maakte ze als zangeres zelfs een aantal jaren deel uit van een band. ”Maar dan verandert je leven, je gaat werken en krijgt een gezin. Nu kan ik enorm genieten van mijn dochter, die prachtig kan zingen.”

Hospitality

Wanneer de Isbells hun eerste akkoorden inzetten, heeft Auri er al een aantal uren werk opzitten. Voordat de band arriveert, is het haar taak om ervoor te zorgen dat de kleedkamer in orde is. Van het neerleggen van heerlijk zachte handdoeken tot het vullen van de koelkast. Nauwkeurig volgt Auri het verlanglijstje van de band, waarop zij bijvoorbeeld hebben aangegeven wat ze willen eten. Zoals het een goede gastdame betaamt, ontvangt zij de bandleden vol enthousiasme en geeft zij hen een rondleiding door het gebouw, waardoor zij zich meteen op hun gemak voelen. Terwijl de band vervolgens het podium bestijgt om in te spelen en een soundcheck te doen, zorgt Auri ervoor dat de tafel gedekt wordt, zodat de bandleden na de soundcheck gezellig aan kunnen schuiven om te genieten van het overheerlijke eten van de cateraar. De band gaat weer verder met zijn voorbereidingen en Auri ruimt de tafel af en zorgt dat de vaatwasser draait.

Moment suprême

Het moment is aangebroken dat de gasten de zaal binnengaan en de band begint met spelen. Auri: ”En weet je wat ik dan doe? Ik pak een stoel en settel mij op het balkon, waar ik stil geniet van hetgeen waar ik zoveel van hou: muziek.” Maar daarmee is haar taak nog niet volbracht. Wanneer Auri de bandleden na hun optreden heeft uitgezwaaid, is zij het die zorgt dat de rommel wordt opgeruimd en alles er weer spic en span uitziet voor de volgende artiesten.

’Dan heb ik mijn mamapetje weer op’

Thuis

”Wanneer ik na een lange dag thuiskom, moet ik altijd even ’unwinden’. Ik pak een wijntje en ga even met mijn pootjes omhoog. Maar niet te lang, want om kwart over zes in de ochtend gaat de wekker weer en dan heb ik mijn mamapetje weer op.”