28 november 2019

Vrijwilliger bij Gebouw-T: Danny to the rescue!

Gebouw-T is een kracht rijker. Danny Hopmans: fulltime proces operator, vader en vrijwilliger. Hij werkt bij de garderobe, en doet dit met passie: “Soms ben ik jasdetective, de Sherlock Holmes van de garderobe”.

“Vrijwilligerswerk is het echte werk”

Danny werkt pas drie maanden bij Gebouw-T, maar is woensdag al zeker van zijn zaak dat hij hier blijft werken als vrijwilliger. Het zit in zijn bloed: hij zit ook in het bestuur van Sint’s Pietenbrigade, een vrijwilligersorganisatie die met een team van 30 pieten en Sinterklaas bezoekjes brengt aan het Leger des Heils en de Voedselbank. Danny’s dochter doet vrolijk mee. Danny: “Ik vind het belangrijk iets terug te doen voor de maatschappij, en ik wil dit zoveel mogelijk aan haar doorgeven.”

Al dat vrijwilligerswerk, zit daar nog meer achter? Danny: “Als alleenstaande vader is mijn wereld enigszins klein. Ik probeer mijn wereld zo groot mogelijk te maken, en dat is ook de reden waarom ik het werk bij Gebouw-T wilde doen. Je komt eens verder dan je huis en je werk, je leert nieuwe mensen kennen en je houdt er nieuwe vrienden aan over. En dat is toch het mooiste wat er is?”

Twee levens

Tijdens het gesprek druppelen de bezoekers binnen. Vanavond staat een concert van de Belgische folkgroep Isbells gepland. Eerste stop is natuurlijk Danny, want men wil zijn jas kwijt. Danny doet zijn ding, en in hoog tempo. Binnen een paar minuten is de wachtrij weggewerkt en vertelt hij verder: “Tot nu toe was Fris het leukste wat ik hier heb mogen meemaken. Ik krijg ook niet alles mee, want als ik klaar ben bij de garderobe moet ik ook weleens meehelpen achter de bar. Lekker met mensen kletsen en bezig zijn, supertof! Natuurlijk mag je de zaal wel in om te kijken hoor, zolang je het maar goed regelt met je collega’s.”

Normaal gesproken werkt Danny als Proces Operator bij Philip Morris, en kan hij zijn ploegendiensten daar goed combineren met zijn vrijwilligerswerk. Het doet aan als een aflevering van Jambers: overdag is hij Proces Operator, ’s avonds verandert hij in een vrijgevochten vrijwilliger. Zijn diensten bij Gebouw-T kan hij zelf inplannen, dus hij kan het zo zwaar maken als hij zelf wilt. Maar toch: “Als je iets doet wat je ontzettend leuk vindt, levert het alleen maar energie op. Dus is het zwaar? Nee, absoluut niet. Ik zou het zelfs nog veel vaker doen als het zou kunnen!”

Alles voor een goede sfeer

Ondertussen vormt er zich een nieuwe groep bezoekers die staat te popelen hun jas af te geven en van het concert te gaan genieten. Wederom doet Danny zijn werk in zeer hoog tempo, en wat opvalt: met oprechte en consistente vriendelijkheid. Na 50 keer zeggen dat bezoekers voor de zekerheid een foto moeten maken van hun jasnummer, zou je denken dat de lol er toch vanaf gaat. Bij Danny niet. Sterker nog: hij moet soms erg hard lachen als mensen hun jasnummer weer eens kwijt zijn. Dat hij dan jasdetective moet spelen, is iets wat er eenmaal bij hoort. “Mensen komen hier voor een leuke tijd. Dit moet te voelen zijn tot nádat ze Gebouw-T hebben verlaten. Dus het bieden van een goede service hoort daarbij.” Moet je daar nou niet van zuchten? “Soms wel”, lacht hij, “maar ik wil geen boze mensen, dat is niet leuk voor hen én niet leuk voor mij. Iedereen moet het naar hun zin hebben.” Eén ding is zeker: Danny heeft het begrepen.

Danny Hopmans: rasoptimist, jasdetective en superheld van de garderode. Een vrijwilliger zoals hij is goud waard. Hij doet ontzettend veel voor anderen, maar wat zou hij zelf nog willen? “Ik ben fan van Nederlandstalige muziek, dus als Bløf of De Dijk hier komen spelen, ben ik de eerste die zich aanmeldt om te komen werken. Ik zou ook gewoon kunnen komen als bezoeker, maar ja, het werk is zo leuk hè.” Als je nog twijfelde over zijn passie voor vrijwilligerswerk, is hier het antwoord.