7 november 2017

Tim Vanhamel: Ik ben Millionaire

Gebouw-T omarmt al jaren muziek van onze zuiderburen. Het voorheen door de stichting Poptocht geïnitieerde festival Made in Belgium krijgt jaarlijks een vervolg. Een van de hoofdacts van de editie in 2017 is Millionaire. Zanger/componist Tim Vanhamel geeft uitleg.

‘Reünie? Onzin. Een reünie van mezelf? Ik ben Millionaire’

Door Willem Jongeneelen    

I’m Not Who You Think You Are.’ Zo heet de openingstrack van Sciencing, het derde album van Millionaire. Een tijdje wist Tim Vanhamel waarschijnlijk ook zelf niet meer wie hij was. Hij heeft zijn gitaar zelfs een jaar aan de wilgen gehangen. Gelukkig heeft hij zich muzikaal herpakt. Na een rol aan de zijkant in Magnus en The Hickey Underworld staat hij sinds deze zomer weer helemaal vooraan in Millionaire. Hij is een paar jaar geleden plots opnieuw liedjes gaan schrijven. Het was een juiste constatering dat hij twaalf jaar na het tweede, destijds met Josh Homme (Queens Of The Stone Age) als producer opgenomen album Paradisiac, voor die songs de groep Millionaire nieuw leven in moest blazen. Met een paar leden terug op het oude nest, maar tevens een pak nieuwkomers op het podium.

Millionaire is mijn ding

Tim Vanhamel (Zonhoven, 1977) weigert over een reünie van de band Millionaire te spreken. ,,Band, band. Iedereen denkt dat Millionaire een band is. In eerste instantie is Millionaire mijn innerlijke uitdrukking. Mijn analoge ik. Tame Impala is Kevin Parker zijn ding, Millionaire is mijn ding. Daarnaast is er ook een live gegeven. Een fijne familie van mensen die mij lief zijn. Het begrip reünie is in dit geval dus onzin. Ik ben in principe nooit gestopt met Millionaire en ik ben Millionaire. Een reünie van mezelf? Voor publiek en pers werkt dat blijkbaar anders als je twaalf jaar later plots weer een album uitbrengt. Zij hebben de behoefte iets in een kader te gieten, maar ik weiger het zo te noemen.”

Het woord reünie associeert Tim met oude mannen die na dertig jaar nog even samen wat geld willen gaan cashen. ,,Sciencing is op precies dezelfde manier ontstaan als plaat één en twee. Dat die anders klinkt is ook logisch. Er zit een lange tijd tussen en daarin is er veel gebeurd. We veranderen elke minuut, iedere seconde. Tijd is een relatief begrip. Muziek is voor mij één gegeven. Het voelde goed hier de naam Millionaire onder te plakken. Aan de optredens van Evil Superstars werd een paar jaar geleden ook het begrip reünie gehangen. Ook die band is nooit gestopt. We speelden altijd wel ergens een keer per jaar. Ach, mensen, taal, woorden, concepten. Het zal allemaal wel.” 

Steving en angstaanjagend

De groove is terug in het werk van Vanhamel, al lijkt Sciencing in weinig op wat er aan vooraf ging. De openingstrack I’m Not Who You Think You Are is ongekend stevig, angstaanjagend (zie de clip van regisseur Jonas Govaerts, bekend van de horrorfilm Welp), maar niet representatief. Vanhamel gaat op dit grotendeels in Costa Rica met geluidstechnicus Jeff Claeys (Admiral Freebee, Jon Spencer Blues Explosion) opgenomen album weer heerlijk breed. Zoals hij dat feitelijk ook op het debuut Outside The Simian Flock (2001) deed, maar nu muzikaal meer dan vijftien jaar verder in tijd en ontwikkeling. ,,Muziek. Het is één universum voor mij. Ik las laatst een commentaar op die eerste track: ‘Dit klinkt niet als Millionaire.’ Ik moest lachen. Hé, er is een meisje dat weet hoe Millionaire klinkt. Ik zal haar eens bellen, want zelf heb ik geen flauw benul aan welke criteria dat moet voldoen.”

Het klopt volgens Tim dat het nummer niet representatief is voor de hele plaat. Geen enkel nummer is dat. Er zijn wel een paar linken tussen de drie albums: groove, avontuur en oprechtheid. ,,Er zit ook altijd wel ergens een funkateer in mij. Little Boy Blue zou ook zo maar uit kunnen groeien tot het Champagne van dit album. Die track groeide later uit tot cultklassieker, maar in het begin kreeg ik er veel commentaar op. Nu dendert Little Boy Blue eerst minuten lang instrumentaal door. Ik ga pas na zes minuten zingen. Zo moest het blijkbaar. De meeste nummers schrijven zichzelf. Ik beslis daar niet over. Het past wederom in geen enkel radioformat. Ik volg de popstructuur totaal niet. Ik heb ze soms wel, liedjes met couplet, refrein, couplet, refrein, maar meestal gebeurt er iets anders. Ik sta daar voor open.”

Made in Belgium: 18 november vanaf 20.00 uur, met Millionaire, Tout Va Bien, Compact Disk Dummies, Tin Fingers, Bert Dockx, Barely Autumn, Mad About Mountains. De afterparty wordt verzorgd door Verdampt! Er zijn nog tickets!