24 juli 2020

Tangarine: ‘‘Popmuziek vormde geen logisch onderdeel van hun jeugd’

Het leven van een eeneiige tweeling verloopt niet altijd hetzelfde. Dat deed het overigens in het geval van Arnout en Sander Brinks uit Assen lang wel. Achtentwintig jaar ongeveer. Onafscheidelijk, voor anderen amper uit elkaar te houden en dan ook nog van die exact in elkaar passende stembanden, terwijl ze samen in een bandje zingen. Maar toen werd alles anders. Nou ja, alles. Luister op 8 augustus live maar eens naar de songs van het laatste album Because of You, live in Gebouw-T.  

Door Willem Jongeneelen

Popmuziek vormde geen logisch onderdeel van de jeugd van de broers. De in 1983 in Lelystad geboren tweeling groeide op in een Christelijke omgeving. Arnout: ,,Er waren niet veel platen of cd’s in huis, zeker niet met hedendaagse muziek. Mijn ouders leefden anders. Ma speelde wel saxofoon, in fanfares. We zijn opgevoed door mijn moeder en op een gegeven moment ook een stiefvader en veel nieuwe broers en zussen. Sander was degene die met gitaarspelen begon, ik schreef de eerste teksten. We waren toen dertien jaar.”

De mannen waren dus al een tijdje bezig samen. De doorbraak kwam na een jaar lang als huisband van De Wereld Draait Door gefungeerd te hebben. In 2014 waren ze daarna ook al eens akoestisch te gast in Gebouw-T, tijdens het singer-songwriter festival PUUR. De songs van het in 2013 verschenen doorbraakalbum Seek & Sigh stonden toen centraal. ,,De liedjes stonden in het teken van het opgroeien in die Christelijke omgeving en de scheiding van onze ouders. Het zat kennelijk dieper dan we dachten. We praatten er nooit over, maar blijkbaar was het toch niet zo’n geweldige tijd. Je accepteerde het, omdat je dacht dat het normaal was. Later leer je meer van de wereld kennen en blijkt dat het toch veel met ons gedaan heeft.”

Voor hun album There And Back trokken de mannen door The States. Dat is te horen. Waar hun eerdere, dicht bij huis gehouden liedjes achter een Drentse keukentafel ontstonden, daar verwerken de mannen nu indrukken van New York City, Chicago tot Texas. Niet alles handelt daar specifiek over, want de liedjes over afscheid nemen en hartverscheurende liefdes die toch ophouden te bestaan hadden overal op de wereld geschreven kunnen worden. Dat There and Back toch naar Tucson, Arizona ruikt heeft te maken met de keuze van het instrumentarium (Spaanse gitaren, dobro ’s, mandolines en steelgitaren) en de aanwezigheid van John Convertino en Joey Burns van de band Calexico als ritmetandem in hun studio aldaar.

Lang was veel hetzelfde voor de broers. Een bijna identiek leven, uiterlijk en natuurlijk nog altijd die onafscheidelijke stembanden. Zo was het. Tot een paar jaar geleden en de plaat due ze daarover maakten. Because of You werd plots de soundtrack van het ontregelde broederschap. Het leven heeft ze dan uiteindelijk toch behoorlijk uit elkaar gedreven. De broers rijden nog samen naar de optredens waar ze zij aan zij op het podium staan, hun levenswegen bogen van elkaar af. In 2017 werd de één papa, terwijl nagenoeg gelijktijdig het huwelijk van de ander op de klippen liep. Het was voor het eerst in hun bestaan als eeneiige tweeling dat hun levens niet langer gelijk liepen.

De situatie werd soms wrang, de boodschap moeilijk en waar de voorheen altijd synchroon lopende broederschap hetzelfde parcours volgde, daar sloeg die plots tegenover elkaar gelegen zijwegen in. Opnieuw vonden de opnamen van de songs voor Because of You plaats in de studio in Tucson, Arizona waar Calexico, Iron and Wine en The Jayhawks kind aan huis zijn. ,,Omdat de best klinkende albums uit onze platenkast daar zijn opgenomen!”

Tangarine live: zaterdag 8 augustus in Gebouw-T (intiem en op afstand). Deuren 19.30 uur, showtime 20.15 uur. Er zijn nog tickets!