4 januari 2023

Artiesten verhaal van WC Experience

In de rubriek ‘Artiesten verhaal’ komen achtergrondverhalen aanbod van artiesten die binnenkort te zien zijn in Gebouw-T. Hoe is de grootste hit ontstaan of waar halen ze inspiratie uit? Deze keer staat WC Experience op het podium met het verhaal achter hun succes. Al meer dan 30 jaar spelen ze elke zaal, tent of festival plat. De, naar eigen noemen, Rock ’n Lollband uit Raamdonsveer begon voor de grap met het schrijven van Brabantse onzinteksten op bekende hits. Maar deze grap groeide al snel uit naar optredens op grote evenementen en concerten door heel Nederland.

Door Loes van Tilborg

De Brabantse feestband wordt in 1989 opgericht door frontman Patrick Marcelissen samen met oud bandlid Richard Verschuren. De twee zitten samen op gitaarles en beginnen voor de gein teksten te verzinnen op bestaande rockliedjes in het Raamsdonksveers dialect. “Daar werden cassettebandjes van gemaakt”, vertelt Patrick. “Toen half Raamsdonksveer die bandjes luisterde, gingen mensen vragen wanneer we eens gingen optreden.” Het geintje groeide dus al snel uit naar een echte band met de naam Sandoelse Vioolrockers, vernoemd naar de wijk waarin ze woonden. De bandleden vinden de naam uiteindelijk te moeilijk en niet leuk genoeg en dopen de band om tot WC Experience, maar ook deze naam hadden ze achteraf liever willen veranderen: “De naam WC Experience dekt de lading al lang niet meer”, vertelt Patrick in 2005. “Die naam hebben we in een halve minuut verzonnen en nu zitten we er nog steeds mee”. Het eerste optreden van de band was in het dorpshuis De Haven in Ramdonksveer. Tijdens het dertigjarige jubileum blikt zanger Patrick terug naar dat moment: “Dat is iets wat mij altijd bij zal blijven. De zaal was helemaal vol, de sfeer was meteen goed. We hadden allemaal het gevoel dat we dit de rest van ons leven wilden blijven doen.”

Na alle cassettebandjes komt in 1993 komt het eerste echte album uit genaamd ‘Voile Shitzooi’, inmiddels zijn er nog 16 albums bijgekomen. De mannen van WC Experience moeten voor het coveren van bekende nummers met hun eigen teksten wel gewoon Buma/Stemra rechten betalen, ook vermelden ze op de CD’s wie de originele artiest is. “Brian May ziet bijvoorbeeld op zijn Buma afschrift staan: ‘We Will Rock You’ 85 miljoen dollar en daaronder 85 dollarcent voor ‘Voile Shitzooi’ van WC Experience, dat is dan toch wel leuk”, vertelt de band. De laatste jaren coveren ze niet alleen nog maar bekende nummers maar wordt er ook eigen muziek uitgebracht. Zo brengen ze in 2004 een van hun eerste zelfgeschreven nummers uit ‘Maag Ik Hier Rooke?!’, die inmiddels ruim 1 miljoen keer is beluisterd op Spotify en een vaste plek heeft bemachtigd in de setlist. Eind 2009 ontvangt de band zelfs de prijs ‘Beste dialectband van Nederland’. Volgens Patrick zijn de Brabantse onzinteksten het grote geheim van WC Experience, die het overigens ook buiten Brabant goed doen. Ook pakt de vijfkoppige band flink uit wat betreft de show zelf. “Al drink je cola of 7UP, dan heb je toch een leuke avond. Het spreekt iedereen aan, want er gebeurd veel”. Ze werken dan ook met een professionele crew waardoor elk optreden omgetoverd wordt naar een groot feest.

Van de officiële samenstelling uit 1989 is niet veel meer over. Eigenlijk is frontman Patrick de enige die er vanaf het begin af aan bij is. Wel heeft drummer Gino Schipperen zich na een lange pauze van bijna 28 jaar weer bij de band gevoegd. In oktober 1989 zat hij tijdens het allereerste optreden van WC Experience al achter het drumstel. Arjan van Broek maakt sinds 2004 deel uit van de band als gitarist en tweede stem. In 2015 sloot de Belgische Jozz Verheijen als bassist aan. Het nieuwste lid is John Sprenkels, hij voegt zich in 2019 toe bij WC Experience waar hij de toetsen en accordeon bespeeld. Het laatste album kwam dit jaar uit en draagt de titel: ‘Welluk?!’ Uiteraard zijn vele van deze nieuwe tracks te horen tijdens hun concert op zaterdag 14 januari in Gebouw-T. Kaarten zijn nog te koop via de website!