1 maart 2023

Artiesten verhaal van Def Americans: een tribute naar Johnny Cash

In de rubriek ‘Artiesten verhaal’ komen achtergrondverhalen aanbod van artiesten die binnenkort te zien zijn in Gebouw-T. Hoe is de grootste hit ontstaan of waar halen ze inspiratie uit? Deze keer betreedt de Johnny Cash Tribute, Def Americans het podium. Meer dan een halve eeuw na de eerste hits van Johnny Cash, weet Def Americans de sfeer van een optreden van deze legendarisch countryzanger goed te raken. Maar wat is precies het verhaal van de legendarische Johnny Cash waar Def Americans een tribute aan uitbrengt?

Johnny Cash is zonder twijfel een van de bekendste countryzangers van de wereld. De zanger verscheen altijd een zwarte kleding op het podium en staat daarom ook wel bekend als The Man in Black. Johnny Cash wordt geboren op 26 februari 1932 in Kingsland, Arkansas, onder de naam J.R. Cash. Hij is de tweede zoon in een gezin van zeven kinderen. Op twaalf jarige leeftijd schrijft Johnny Cash al zijn eerste liedjes, zijn inspiratie haalt hij uit de countrymuziek die hij op de radio hoort. “I always knew I wanted to be a songwriter and a singer,” vertelt Johnny Cash. “You know the thing about songwriters, you have to write when the song starts coming,” legt hij verder uit. “At least that’s the way it was with me. The songs just started coming to me and I had to write them down.”

Tijdens zijn diensttijd moet J.R Cash zijn naam veranderen naar John R. Cash. In deze tijd kocht hij zijn eerste gitaar. In de late avonduurtjes leert hij zichzelf gitaar spelen en schrijft hij nummers. Een van zijn grootste hits ‘Folsom Prison Blues’ schrijft hij in die periode. In 1954 verlaat hij de luchtmacht en gaat hij werken bij het radiostation van het leger. Samen met gitarist Luther Perkins en bassist Marshall Grant begint hij in een countrytrio en treedt hij ook af en toe op.

Eén jaar later in 1955 doet het trio auditie bij Sam Phillips, directeur van Sun Records, maar deze wijst ze in eerste instantie af. Als Johnny later terugkomt met het nummer ‘Hey Porter’, is de directeur wel enthousiast. Tegen zijn zin in wordt de zanger door Sam, Johnny genoemd en ontstaat uiteindelijk zijn artiestennaam Johnny Cash. Onder de naam The Tennessee Two brengen ze ‘Hey Porter’ uit en later ook het succesvolle nummer ‘Folsom Prison Blues’ en zijn eerste grote hit ‘I Walk The Line’.

Wanneer Sun Records Johnny geen gospelalbum wil laten uitbrengen stapt hij over naar het platenlabel Columbia in 1958. Hier krijgt hij meer vrijheid en maakt hij uiteindelijk zijn gospelplaat ‘Hymns By Johnny Cash’. Johnny liet echter een flinke stapel opnames achter waardoor Sun Records tot diep in 1964 nieuwe singels en albums van de zanger kon blijven uitbrengen. Het succes begint wel zijn tol te eisen, met bijna 300 optreden per jaar stortte de populaire zanger in en raakt hij verslaafd aan drugs en alcohol. Dit houdt hem echter niet tegen om nieuwe muziek uit te brengen.

Wat uiteindelijk het recept was achter de succesvolle nummers van Johnny Cash weet hij zelf ook niet helemaal. “‘I Walk the Line’ was a love song, and it had three chords, ‘Ring of Fire’ also had three chords and ‘Folsom Prison Blues’ was an up-tempo rockabilly prison song. I don’t know, there is no set formula, except for the fact that over the years, I have a theme that I remember to remind myself –KISS – keep it simple stupid.”

Op vrijdag 17 maart staat Def Americans in Gebouw-T en kan je de nummers van Johnny Cash komen herbeleven. De band heeft inmiddels een indrukwekkende livereputatie opgebouwd en blazen nieuw leven in de geliefde nummers van Johnny Cash. Net als de zanger onderscheidt Def Americans zich door hun authenticiteit en dat valt ook Johnny’s jongere broer Tommy op. De tribute band wordt door Tommy gevraagd om in 2013 hem te begeleiden tijdens zijn ‘My Brother Johnny’ shows in Nederland. Dit wil je dus niet missen! Kaarten zijn nog te koop via de website.