5 oktober 2021

SONS: ‘Made in Belgium’

SONS ging als een raket. Vlaanderen was na een aantal hitsingles al ontploft, na Eurosonic schoten ook boeker van Italië tot IJsland wakker. Nederland zou er na Made in Belgium in Gebouw-T ook definitief aan geloven. En toen kwam… corona. En is er nu een herkansing. Via Made in Belgium, op zaterdag 9 oktober met ook Admiral Freebee, Flying Horseman en meer!

Door Willem Jongeneelen

In 2019 was alles nog koek en ei. Festivals variërend van Down The Rabbit Hole, Lokerse Feesten tot Pukkelpop bewezen dat de band van zanger/gitarist Robin Borghgraef, bassist Jens de Ruyte, gitarist Arno de Ruyte en drummer Thomas Pultyn alles plat kon spelen. Zelfs popspeciaalzaak De Waterput in Bergen op Zoom moest er tijdens Record Store Day aan geloven. Debuut Family Dinner blijkt een album dat op weinig familiefeestjes opgelegd zal worden. Hooguit in de functie van oprotkoffie. SONS houdt van gas geven, energie, volume. Robin: ,,Zo zijn we in 2016 begonnen. Vooral veel garagerock-achtige ideeën, tot een randje punk aan toe. Ty Segall zorgde voor inspiratie, maar we speelden altijd harder. Nadat we de wall of sound van de Amerikaanse Meatbodies in de Brusselse Botanique hadden ondergaan wisten we het zeker: dat wilden we ook.”

SONS werd het jongensverhaal van hoe een radiostation een leven radicaal kan veranderen. Studio Brussel verkoos SONS als winnaar van hun ‘Nieuwe Lichting’ en Ricochet en andere tracks, hoe hard en stevig ook, waren niet uit de ether te branden. Heel veel intense optredens volgden en ook dat debuutalbum, geproduceerd door Reinhard Vanbergen (ex-Das Pop) en gemixt door Michael Badger-Taweel (King Gizzard & The Lizard Wizard) sloeg in als een bom. Jens: ,,We vroegen ons eerst even af of Reinhard, van Das Pop toch, niet tè poppy was. Dat bleek onzin. Hij heeft onze visie verbreed en kwam met geweldige ideeën: andere pedaaltjes, een sitar, een bestekbak.” Eh, een bestekbak? Robin: ,,Ik was eten aan het maken in de keuken van de studio, hij pakte de bestekbak en schudde er wat mee. Dat ging werken als extra percussie. Reinhard heeft ervaring en durft. Hij denkt punk en rock-‘n-roll, hij zet micro’s op de juiste plek, maakt het geluid vettiger, maar bleef wel van onze songstructuur af.”

Straffe liedjes bedenken, het lijkt de in Melsele opgegroeide, naar Antwerpen verhuisde mannen gemakkelijk af te gaan. Het is niet eens vreemd dat de snoeiharde songs het toch zo goed doen op de radio, want er zit ook veel pop in hun rock. Robin: ,,We luisteren niet alleen naar gitaarmuziek. We kunnen ook uit ons dak gaan op een vet techno-feest. We denken alle vier op dezelfde manier. Zo horen psychedelische muziek en humor net zo goed bij ons als die harde garagerock. De poppy elementen zullen vast ook ergens vandaan komen. Eerlijk gezegd hadden we toen we ons eerste nummer Ricochet maakten geen flauw idee dat dat liedje ooit door iemand anders dan wij beluisterd ging worden. Het was iets van ons in het repetitiekot.”

Sinners instead of winners. Dat citaat uit de titelsong is typerend voor de onbezonnenheid waar het bij SONS om draait. Jens: ,,Dat is meer dan familiefeestjes verzieken. Jezelf niet helemaal op zijn plaats voelen is een van de terugkerende thema’s. We schrijven korte verhalende teksten. Donker vaak, al zijn we alles behalve depressief. We luisteren gewoon graag naar donkere muziek. Die is altijd veel boeiender. We schreven ook wel eens een positieve tekst, maar dat werkte voor geen meter.” Robin: ,,We moeten vooral niet teveel nadenken en alles op gevoel doen. Een riff bedenken, daar steeds wat aan toevoegen en al brabbelend fonetisch overheen zingen. Zo is Ricochet, die eerste single, ontstaan uit zo’n klein riedeltje uit de gitaar van Arno. Met zijn vieren hebben we het gemaakt tot wat het is. Het draait eigenlijk om wat ons zoal bezig houdt. In dit specifieke geval was dat seks, inderdaad.”

Made in Belgium: zaterdag 9 oktober in Gebouw-T (zaal open 17.30 uur, frietkot aanwezig, aanvang 19.00 uur, sluiting 24.00 uur) met Flying Horseman (19.00 uur), Tsar B (20.00 uur), Admiral Freebee (20.45 uur), Kids With Buns (22.00 uur), SONS (22.45 uur).