24 augustus 2018

Sebastian Floris: Geboren in driedelig pak

Hij ziet er altijd uit om door een ringetje te halen. Strak in het pak, het baardje getrimd, glimlach in de aanslag. Het past precies bij de manier waarop deze dj zijn muziek samenstelt en aan elkaar mixt. Met stijl. Zaterdag 1 september verzorgt Sebastian Floris samen met DJ Sandstorm de afterparty van de Foodstoet. Om de daar opgedane extra calorieën er weer af te dansen.

Sebastian Floris: ‘Geboren in een driedelig pak’

Door Willem Jongeneelen

Foto: Lion de Noier

Op zijn website staat met een knipoog te lezen dat hij geboren is in een driedelig pak. Het zegt veel over hoe de 25 jaar geleden in Rotterdam geboren, op zijn elfde naar Huijbergen verhuisde Sebastian Floris Schoenmakers in het leven staat. Alles gebeurt met smaak. Sebastian Floris is een deejay met een jazz-mentaliteit. Hij denkt vrij, improviseert, bezit stijl. Met zijn unieke geluid maakt hij steeds meer naam in Nederland. Hij draait met een hoge energiefactor, maar zonder de waan van de dag in de hedendaagse muziek. Onder zijn dj-naam, ontleend aan zijn eerste twee voornamen, draait hij muziek die nostalgie ademt. Binnen het door hemzelf ontwikkelde concept A Gentleman’s Agreement is er ruimte om bruggetjes te leggen tussen jazz, soul, funk en disco, al kan daar incidenteel ook hiphop of zelfs een Turks folkliedje tussen zitten. Maar allemaal op het juiste moment, binnen de juiste context.

Ik doe alleen wat ik te gek vind 

,,A Gentleman’s Agreement is ook een herenakkoord met mezelf. Ik doe alleen nog wat ik te gek vind. En ik weet inmiddels dat daar publiek voor is.” Dat is er steeds meer. Zijn dj-concept, waarin ook ruimte is voor gastmuzikanten, MC’s of andere deejays, maakt furore tot in de vermaarde Rotterdams jazzclub BIRD. In die stad zag Sebastian als 6-jarig ventje een discjockey vinyl draaien op de chill-out afdeling van de Bijenkorf. Vanaf dat moment wist hij wat hij wilde worden. ,,Het eerste ‘optreden’ was er een met vriendjes op de basisschool. Zonder mengpaneel, maar met twee stereotorens, die we om en om aanzetten.” Later won hij de landelijke wedstrijd Kunstbende, draaide hij onder de naam San Sebastian voornamelijk house op gerenommeerde festivals als Mysteryland. Begin 2016 veroverde Sebastian Floris zijn plek in de Nederlandse finale van de internationale Red Bull Thre3Style competitie en keerde hij met een zeer succesvolle set op ProefMei dat jaar definitief terug naar de ‘feelgood music’ die hij nu in zijn sets laat floreren.

Samen dansen is leuker 

,,In de crisisjaren werd dance harder, en kale techno populairder. Het dansen daarop gebeurt individueel. Mijn muziek is juist bedoeld om mensen te verbinden. Samen dansen is veel leuker. Ik bezit een jazz-attitude. Echte jazz, voor puristen, ambieer ik wel, maar dat kun je niet overal draaien. Er zit in de sets wel veel muziek die ervan afstamt of dat gevoel bezit. Dingen die ik op vinyl ontdek zijn ook anders dan de muziek die ik via digitale wegen tot me neem. Ik vind het leuk om snel door te mixen, maar wil ook die vinyl platen genoeg laten ademen.” Tot een tijdje geleden wilde Sebastian zijn dj-set nog wel eens beëindigen met New York, New York van Frank Sinatra. ,,Iemand wees me erop dat de tekst ook op Bergen op Zoom kan slaan. Dat is niet de gemakkelijkste plek voor dj’s. Maar ‘If I can make it there, I’ll make it anywhere!’ Het zal daarom ook niet lang meer duren voordat Sebastian Floris ook ver buiten Gebouw-T en Les Vedettes een vaste waarde op affiches wordt.

Zaterdag 1 september (vanaf 22:30 uur) : Disco & Soul Afterparty Foodstoet, met Sebastian Floris + DJ Sandstorm. Entree: 5 Euro (gratis met ticket Foodstoet, te bekomen bij de muntverkoop aldaar)