25 februari 2019

Reena Riot – ‘Er zit ook kalmte in mij, soms’

De Vlaamse zangeres Naomie Sijmons opereert al een aantal jaren onder de artiestennaam Reena Riot. Dat tweede deel van die naam draagt ze met verve. Onlangs veroorzaakte de jonge dertiger opnieuw een relletje.  

Door Willem Jongeneelen

Relletjes zijn altijd goed. De reden dit keer? Naomie poseerde met blote borsten en okselhaar op de hoes van haar langverwachte debuutalbum Nix. He statement blijkt een reactie op de weggewerkte stukjes okselhaar op de hoes van Helium Sunset van An Pierlé, toen dat album internationaal verscheen. Hopelijk dient dat relletje ook haar muziek, want Nix laat een herboren compromisloze zangeres in bloedvorm horen. Het album mogen we zien als een afrekening met haar verleden, zo liet de van nature introverte Sijmons aan dagblad De Morgen weten.

De dochter van de veel te vroeg overleden Fons Sijmons (The Scabs) zong ook regelmatig bij The Birds That Change Colour en bij bluesicoon Roland van Campenhout. Ook trad ze voorheen vaak solo op. Dat deed ze jaren geleden ook al eens met veel succes tijdens een vroege aflevering van Made In Belgium in de T-Up van Gebouw-T. Nu staan de volgende topmuzikanten haar bij: Jan Myny (Mel Dune), Alan Gevaert (dEUS, Chantal Acda), Bernd Coene (Tiny Legs Tim, The Blues Vision) en Thomas Werbrouck (Krankland, Little Trouble Kids). Haar songs hebben iets onheilspellends. Ze moest blijkbaar dertig worden om al haar emoties hard, eerlijk en schaamteloos open en bloot van zich af te kunnen schrijven en zingen. Dat wonden likken levert zowel gevoelige als krachtige verhalende songs op over lust, de schaduwkanten van relaties, jezelf los worstelen en troost. Dit is de Reena Riot die ze altijd al wilde zijn en Nix is een sterk nieuw visitekaartje.

Haar artiestennaam Reena Riot is niet voor niets afkomstig uit twee songs van de Amerikaanse band Sonic Youth. ,,Veel mensen verwachten een punkrockster, vanwege het onderdeel Riot in de naam. Maar Reena staat voor vredig, zo ontdekte ik. Beide delen passen bij mij, want er zit ook wel kalmte in mij, soms.” Stampvoetend en met een bluesy rockgitaar rond de nek deelde ze als jonge twintiger al lief en leed vanaf zowel grote als kleine podia. Ze bereikte er in 2012 zelfs de finale van de prestigieuze Vlaamse Rock Rally mee en ze bracht een aantal EP’s uit. Vanaf een jaar of zes geleden treedt ze tevens met bandleden op, al duurde het even voor ze de definitieve bezetting vond. ,,Ze schrokken regelmatig van mij. Ik had het tijdens shows zo naar mijn zin dat ik stond te stuiteren. Niet alle bandleden wisten van het begin af dat ik zo fel kon zijn. Ik kan nogal explosief zijn, dat is waar.”

Reena Riot treedt met haar topband op tijdens Any Minute Now!, op donderdag 14 maart in Gebouw-T (open 20.00 uur, aanvang 20.30 uur). Er zijn nog tickets!