14 juni 2019

Pablo van de Poel centrale gast Guitar Night

In DeWolff rockt Pablo van de Poel alsof het nog steeds 1969 is. Zet deze Limburger echter in een auto op Route 66 en ook hij gaat bijna als vanzelf op country gebaseerde liedjes maken. Beide kanten van de gitarist komen ruimschoots aan bod tijdens de door hem gehoste Sena Performers Guitar Night op zondag 23 juni in Gebouw-T. En nog veel meer, want hij brengt tevens een reeks gastmuzikanten mee om van te watertanden!

Door Willem Jongeneelen

Nee, het wordt geen optreden van DeWolff. Ja, natuurlijk zit broer Luka van de Poel achter de drumkit die zondagavond. Hij brengt ook twee bandleden mee van The Dawn Brothers, omdat hij daarmee ook die ‘Americana-liedjes’ van zijn soloalbum Americanalog mee opnam. Daarnaast sluiten om beurten, en deels tezamen, ook de volgende heren met zes snaren op hun totaal verschillend ogende en klinkende gitaren op het podium van Gebouw-T aan: Jan Akkerman, Anne Soldaat (Daryll Ann), Vedran Mircetic (De Staat), Stefan Wolfs (Belle Of Louisville) en René van Barneveld (Urban Dance Squad).

Pablo van de Poel is nog altijd slechts zevenentwintig jaar jong. Toch bezit hij een schat aan ervaring, want zijn band richtte hij al op in 2007 en hij maakte ook al deel uit van Barry Hay’s Flying V Formation. Momenteel zit hij in wat je een enorme creatieve piek zou mogen noemen. In iets meer dan een jaar verschenen het studioalbum Thrust, het meest op Amerika gerichte album van rockband DeWolff tot nu toe, het studioalbum Amaricanalog, zijn eerste soloalbum en het live album Live & Outta Sight II van opnieuw DeWolff.

Thrust was het gevolg van een feestje in 2017. Het oorspronkelijk Limburgse trio bestond toen tien jaar. Ze hadden alle reden en volop inspiratie om na dat feestje on the road de eigen Electrosaurus Southern Sound Studio in Utrecht (met ouderwetse lampenkappen en Perzische tapijten) in te duiken op weg naar studioalbum nr. 6. De drie mannen van DeWolff blijven ogen en klinken alsof ze in het verkeerde tijdperk geboren zijn. De wapperende manen van de broers Pablo (zang/gitaar) en Luka van de Poel (drums) zijn langer, om over de baard van organist Robin Piso maar te zwijgen. Hippies!

Op Thrust barst het ook nog eens van de politiek geëngageerde teksten. Protestsongs. Pablo gaat in Deceit & Woo oprecht los over Trump (‘He’s a captain of a sinking ship. He’s gonna grab you by the pussy if you don’t look out.’), terwijl het in Big Talk over de ‘lyin’ disease’ van zijn rechtse Nederlandse evenknie Wilders handelt. Pablo neemt geen blad voor zijn mond en durft in Outa Step & I’ll At Ease ook binnenin de eigen ziel te kijken tijdens een persoonlijke dip.

Voor Amaricanalog trok Pablo van de Poel samen met echtgenote Nikki (fotografe Satellite June) door California, Nevada, Utah en Arizona. Nikki documenteerde de reis met analoge foto’s, Pablo liet zich 10.000 km. lang inspireren voor het schrijven van 13 songs die hij thuis in Utrecht, met bevriende muzikanten uit The Dawn Brothers, steelgitarist Stefan Wolfs (Belle Of Louisville), analoog opnam. Songs die soms starten als de soundtrack van een western waarvoor Nikki de hoesfoto maakte, maar veelal verder gaan als folksongs over de liefde voor elkaar, op eindeloze highways, onder de brandende middagzon in een National Park of in een godverlaten ghost town.

Ook Americanalog bevat geëngageerde teksten, zoals in een lied vol vraagtekens over het Tweede Amendement in de Amerikaanse Grondwet (het recht om wapens te bezitten). Van de Poel schreef het na de schietpartij tijdens een countryfestival in Las Vegas (58 doden), amper een paar dagen nadat ze zelf daar waren. Amerika, het blijft een prachtig land om een haat-liefdeverhouding mee te hebben. De muzikale invloeden blijven uitermate boeiend, de vertaling door al die Nederlandse gitaristen tijdens de Guitar Night op 23 juni ongetwijfeld heel bijzonder!

Guitar Night, met Pablo van de Poel, Jan Akkerman, Anne Soldaat, Vedran Mircetic, Stefan Wolfs en René van Barneveld e.a. op 23 juni (deuren 19.30 uur/showtime 20.30 uur). Er zijn nog tickets!

Nog meer gitaren? Op 23 juni zijn er tal van workshops in Het Markiezenhof tijdens de gratis toegankelijke Sene Performers Gitaar Dag. Op 24 juni reikt Arjen Lucassen (Ayreon) de Sena Performers Guitar Award 2019 uit aan John Petrucci (Dream Theater) in Gebouw-T.