29 november 2019

New Cool Collective: ‘Er moet op zijn tijd gekeet kunnen worden!’

Graag geziene gasten in Gebouw-T. Met het materiaal van hun laatste album Dansé Dansé op zak wellicht nog wel meer! ‘Even alle remmen los en onbekommerd dansen’, zo schreef De Volkskrant over die inderdaad uitermate aanstekelijke nieuwe plaat van New Cool Collective volkomen terecht. Dansé Dansé! wordt live uitgevoerd op vrijdag 6 december.

Door Willem Jongeneelen

De dansschoenen mogen dus uit de kast gehaald worden. Het ruim 25-jarige collectief maakte al eerder bijzondere dansbare albums, zo vrolijk, uitbundig en feestelijk als Dansé Dansé hoorde ik deze moderne bigband nog niet eerder. De band van altsaxofonist Benjamin Herman flirt sinds de oprichting in 1993 met muziek waar het moeilijk op stil te staan is. Of ze nou pure jazz, bigbandjazz, dance, latin, salsa, afrobeat of boogaloo spelen, of ze nu in de kleine bezetting (8 man) of in de bigbandformatie (19 man) opereren, of ze nu wel of geen gastmuzikanten als Tony Allen (masterdrummer van de Afrobeat en bandlid ooit van Fela Kuti & Africa ‘70) of Mark Reilly (de Britse zanger bekend uit Matt Bianco) inzetten.

Met het materiaal van het met zijn achten vervaardigde Dansé Dansé is het ouderwets tijd voor koppels op de dansvloer. De ritmes komen overal vandaan, er zijn er zelfs een paar elektronische, uit de jaren tachtig van ‘four on the floor’ weggelopen. Er zijn ook beats te horen die afgeleid zijn van die uit West-Afrika, Jamaica en een aantal andere Caribische eilanden. Exotische ritmes en funky vrolijkheid te over dit keer, met naast die altijd spetterende blazers nu ook hoofdrollen voor de gitaar van Rory Ronde en de driekoppige slagwerksectie bestaande uit de percussionisten Frank van Dok en Jos de Haas en drummer Joost Kroon.

Benjamin Herman vertelt van bijzondere muzikanten te houden. ,,Je hoort vaak meteen wat de bagage van iemand is en of je daar ook samen mee uit de voeten kunt. Eigenlijk zijn er maar twee vereisten: je moet nieuwsgierig zijn en het leuk vinden muzikaal uitgedaagd te worden. Een eventueel leeftijdsverschil of andere achtergrond bezitten speelt geen enkele rol. Met New Cool Collective opereren we in verschillende versies. In de kleine bezetting zijn we een stuk flexibeler, al moeten we daarmee oppassen dat het niet te veel, te comfortabel wordt. We zorgen altijd dat er naast afspraken en structuren voldoende vrijheden worden ingebouwd. Het is leuk om goed te arrangeren, maar er moet op zijn tijd ook gekeet kunnen worden. Daar nemen we altijd graag de ruimte voor!”

New Cool Collective klinkt graag als een wervelwind. De groep staat voor een collage waarin vaak van alles gebeurt en waar de energie, het levenstempo en de veelzijdigheid vanaf spat. Benjamin Herman: ,,We zijn geen puristen. We willen geen muziek maken die stijlvast is. Dat kan ook helemaal niet met zo’n grote club mensen die allemaal uit verschillende hoeken afkomstig zijn. Er zou alleen maar ruzie door ontstaan. We hadden al snel door dat we ons in deze band zo open-minded mogelijk moesten opstellen. Dat is uiteindelijk ook een van onze grootste krachten geworden. Niets moet en als er al iets niet mag dan is het puristisch zijn of op één gebied heel goed worden en dat dan tot in het vervelende toe bij blijven schaven. We spelen graag van alles en staan overal voor open!

New Cool Collective speelt op vrijdag 6 december in Gebouw-T, Wilhelminaveld 96 in Bergen op Zoom. Deuren 20.30 uur/concert 21.00 uur. Er zijn nog tickets!