29 augustus 2018

My Baby: We spelen het publiek graag in trance

In slechts een paar jaar tijd is PopMonument in Bergen op Zoom uitgegroeid tot een van de leukste en meest veelzijdige festivals van West-Brabant en zijn verre omtrek. Wat een gouden greep is het om de vele monumenten van die stad tijdens de open monumentendagen te koppelen aan andere kunstvormen. Ook poppodium Gebouw-T, gevestigd in een van de historische gebouwen aan de Blokstallen, is een monumentale plek om optredens te beleven. Het trio MY BABY is een onweerstaanbare festival-act, zeker op een laat tijdstip tijdens PopMonument.

My Baby: “We spelen het publiek graag in trance”

Door Willem Jongeneelen

Het Amsterdamse trio MY BABY begon feitelijk waar de band Souldiers in 2012 ophield te bestaan. Zowel Cato van Dijck (zang/gitaar), haar broer Joost (drums) en de uit Nieuw-Zeeland afkomstige Daniel Johnston (gitaar) zaten ook in die qua bezetting veel grotere soul- en popband. Souldiers was een van de eerste huisbands van De Wereld Draait Door en is ooit tot 3FM Serious Talent gekroond. Na acht jaar wilden alle drie de leden van MY BABY iets anders. Cato: ,,Souldiers was meer pop. Dat werd een keurslijf. MY BABY vormde daar een soort tegenreactie op. We denken niet meer na of keuzes marketingtechnisch wellicht verstandig zijn. We kiezen louter voor muziek die puur is en helemaal te gek om live te spelen.”

Seasick Steve

Daar denken ze inmiddels in heel veel landen exact hetzelfde over. Uitgebreide tournees brachten het trio al in ruim twintig landen. Er was een tijd dat de groep zelfs in Engeland groter was dan hier in Nederland. ,,Dat hebben we een beetje te danken aan Seasick Steve. Hij vroeg ons na onze eerste cd al mee als voorprogramma. We tappen volgens hem min of meer uit hetzelfde vaatje en noemt onze muziek ‘hete funksoulbluesfolk’. We delen de rauwe kantjes al is Steve duidelijk wat traditioneler. Onze sound bevat meer psychedelica en er is beter op te dansen. Maar er is wel heel grote klik tussen ons. Hij kondigde ons steeds aan als jonge gasten aan de juiste kant van de blues. Hij vond het contrast waarschijnlijk ook wel leuk; hij de oude man met baard en rauwe stem, ik het frisse jonge meisje met gitaar en zuivere stem.”

Trance

De muziek van MY BABY bezit spirituele krachten. Live speelt de groep het publiek graag in trance. Cato: ,,We zijn niet godsdienstig, maar muziek is een krachtig middel om iets over te brengen. Vooraf hebben we onszelf afgevraagd wat dat moest zijn en hoe we dat met onze favoriete muziekgenres live konden doen. Dat tranceverhaal zoeken we bewust op. Ik wil als concertbezoeker zelf ook graag meegevoerd worden. Als het lukt, heeft dat iets magisch. Als we in de groove zitten en die trance ontstaat, dan heeft dat ook voor ons iets verslavends. Dat is precies waarom we deze muziek graag zo spelen. Als de lengte en de structuur van een song compleet zouden vaststaan, dan is de uitdaging snel weg.”

Sound

Cato van Dijck is trots op de speciale sound van haar groep. Zowel op de tribal drums van haar broer Joost, het soms naar countryblues neigende fingerpicking en slide spel van Daniël als op het geluid van haar eigen gitaar dat niet zelden als een bas klinkt. ,,Soms denken mensen dat ze belazerd worden en dat er live basloops meelopen. Dat is niet zo. Tegen Joost zeiden ze laatst dat ze het zo te gek vonden hoe hij met die computer mee drumde. Hij beschouwde het maar als een compliment. Hij speelt echt zo strak. Hij is die computer. Alles is puur live. Er gaat heus wel eens iets fout. Maar nooit lang. We zoeken elkaar op, in de opbouw. We kijken en luisteren goed. Vaak hebben we aan een klein knikje genoeg.”

PopMonument: 8 september van19.45 – 02.30 uur in diverse monumenten in de hele binnenstad van Bergen op Zoom. MY BABY speelt van 23.45 – 00.45 uur in Gebouw-T. Voor dat optreden is een passe-partout nodig. Info/tickets: https://popmonument.nl