17 oktober 2017

Moss

Het in 2003 in Amsterdam opgerichte Moss komt op vrijdag 20 oktober met een nieuw topalbum onder de arm terug naar Gebouw-T. Het dit jaar verschenen Strike ontving louter vijfsterrenrecensies en ook de optredens zijn een voorbeeld van goede songs, originaliteit, energie en lekker buiten de lijntjes kleuren.

‘Ons geheim? Alles los laten en steeds opnieuw beginnen

Door: Willem Jongeneelen

Muziekmagazine OOR verwoorde het als volgt: Wie dacht dat Moss wel zo’n beetje passé was, mag zich nog weleens achter de oren krabben. Moss is terug en met hernieuwde levensvreugde. De werkwijze van het oorspronkelijk Zeeuwse voorman Marien Dorleijn schreef eerst alle liedjes van Strike. Met de hele band nam hij die vervolgens in tien dagen tijd op in de Antwerpse studio Vantage Point van dEUS. Die nieuwe werkwijze én het productionele toezicht van Arne van Petegem (Styrofoam) leverde een memorabel sterke plaat vol indiepop, sterke gitaarpartijen, funky baslijnen en swingende elektronica op.

Moss is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de vlaggenschepen van het toonaangevende platenlabel Excelsior. Na het overweldigende succes van het zowel bij de critici als het publiek groots ontvangen tweede album Never Be Scared/Don’t Be A Hero (2009) werkte lange tijd bevrijdend voor zanger/songschrijver Marien Dorleijn. Hij voelde bij het maken van de opvolgers vreemd genoeg weinig druk. ,,Ook bij het maken van dat succesalbum gebeurde alles volledig onbevangen. Dat doen we nog altijd. Alles los laten en opnieuw beginnen. Los van de vraag of we die cd kunnen overtreffen en of er überhaupt wel een single op staat. De tijd en omstandigheden bepalen hoe iets ontstaat. Iedere plaat is een nieuw avontuur en uiteindelijk het resultaat van hoe we op dat moment willen klinken.’

Moss startte ooit als een bandje achter singer-songwriter Marien Dorleijn. Het magazine Revu omschreef de verandering binnen de muziek van Moss als een metamorfose van een luie zondagmiddag in de achtertuin naar een nachtelijke autorit op onverlichte wegen met een gaspedaal dat steeds verder naar beneden gaat. Dorleijn kan zich daar wel in vinden. ,,Jaren lang probeer je je karretje te duwen en ineens dondert het van de berg af. Het gaat inderdaad goed met Moss en er blijven mooie zaken in sneltreinvaart op ons afkomen.” Naar aanleiding van turbulente optredens op Noorderslag en Lowlands doopte VPRO’s 3voor12 Moss om tot de beste live band van Nederland.  

De bescheiden Dorleijn noemt de positieve respons van de laatste jaren hartverwarmend. ,,Daar krijg je als band een boost van. Toch verloopt het proces richting een nieuw album steeds heel organisch. Het is een fijn gevoel als alles vanzelf lijkt te gaan en je de zaak volledig in de hand heb. Toch zijn er natuurlijk ook momenten van twijfel en heb ik als songschrijver wel eens het idee op een dood spoor te zitten. Maar dan is er altijd wel weer een bandlid die bij het uitwerken van de ideeën weer heerlijk buiten de lijntjes gaat kleuren. Het mag soms nog gekker, nog psychedelischer.” De songs op Strike herbergen een combinatie van het songschrijverstalent van Dorleijn en de experimenteerdrift die de band in zich heeft. Opnieuw dient drummer Finn Kruyning als een avontuurlijke aandrijver. Hij is een speelse virtuoos, een attractie op zich. Het resultaat – Moss anno 2017 live op een podium – klinkt even tijdloos als modern!

 Moss (+ San Dollar ): 20 oktober (21.00 uur) Gebouw-T, Bergen op Zoom.