18 juni 2020

Mintzkov: ‘Het voordeel van een handrem is dat je er die weer af kunt halen’

Het concept Any Minute Now! staat voor urgente muziek. Dat geldt na de lockdown in coronatijd zowaar nog meer. Op 31 juli speelt Mintzkov. Inderdaad geen nieuwe naam, wel een hernieuwde kennismaking na een lange break. Na een paar zijsprongen (zoals een ode aan Sparklehorse door zanger Philip Bosschaerts) is er nu het splinternieuwe album Oh Paradise, vervaardigd en live gespeeld in een compactere bezetting (bas/drums/gitaar). Boem!

Door Willem Jongeneelen

Mintzkov heette bij de oprichting in 1999 nog Mintzkov Luna en won exact twintig jaar geleden volkomen terecht de prestigieuze talentenwedstrijd Humo Rock Rally. Na album vier, Sky Hits Ground uit 2013, leek het op, klaar, finito. De groep van zanger/componist Philip Bosschaerts beschikte desondanks over een herkenbare sound, bezat het vermogen catchy singles steeds in hoge rotatie op Studio Brussel te laten passeren en stond live als een huis dankzij een set vol podiumkrakers en die diepe basdrone. Toch besloot de band te stoppen. ‘Onderweg naar een blinde muur trok iemand de handrem op’, zo staat er in de nieuwe bio te lezen. Juiste beslissing. Blinde muren geven niet mee. Het voordeel van een handrem is tevens dat je er die weer af kunt halen!

Album vijf Oh Paradise bevat louter sterke nieuwe liedjes gespeeld dus in een compacte oerbezetting. Die handelen wel nog altijd over de beslommeringen van ons kleine mensjes in dat grote heelal, het handelsmerk van Philip Bosschaerts. Hij laat zijn gitaar nog wat vervaarlijker janken en scheuren, de ritmes van Min Chul Van Steenkiste zijn nog strakker en gelukkig is daar ook nog altijd dat groovende basspel en die geilhese (te vaak tweede) stem van Lies Lorquet. Mintzkov opereert nog altijd op wat we zouden kunnen omschrijven als het kruispunt van indiepop en alternative rock. De band bezit na al die jaren een heel eigengereide melodieuze kracht, sfeer en uitstraling, herkenbaar uit duizenden.

,,Het is volgens een aantal mensen niet gemakkelijk om Mintzkov muzikaal in een hokje plaatsen”, aldus Philip Bosschaerts. Hij vindt dat wel meevallen en citeert voor zijn verklaring graag wijlen Toots Thielemans. ,,Op de vraag waar hij zichzelf zou situeren antwoordde hij steevast: Between a smile and a tear. Zo plaats ik onszelf ook ergens halverwege tussen een alternatieve rockband en een radiovriendelijke popgroep. Wij zijn een hecht trio muzikanten met allemaal onze eigen invloeden. Voor mij blijft Sonic Youth de norm, voor Lies is dat bijvoorbeeld de groep The Pixies.”

Ook na de lange sabbatical is Bosschaerts nog altijd van mening dat ze enerzijds een alternatieve gitaarband zijn die graag albums maakt, anderzijds zoveel mogelijk live optreedt. Na de voorlaatste plaat speelden we in negen verschillende landen. En natuurlijk zou het fijn geweest zijn om weer eens op grote Belgische festivals als Pukkelpop te spelen. Maar we hebben het ook altijd leuk gevonden om te zien dat onze muziek ook in een kleine club in Finland werkt.

Philip Bosschaerts speelt graag met contradicties. ,,We maken naast alternatieve rock ook gewoon echt graag popsongs met mooie melodieën en goede refreinen. Songs die ergens over gaan, met meerdere stemmen en stemmingen daarin. We begeven ons graag op dat kruispunt. Dat maakt Mintzkov tot de band die het is. Een band met verschillende gezichten, maar wel steeds ook overduidelijk Mintzkov. Wij vormen met ons drieën de rode draad. Een leidraad voor de songs blijft ook nu we met nog maar met ons drieën zijn dat wij het live moeten kunnen bolwerken.”

Waterput presenteert Any Minute Now!: vrijdag 31 juli 2020 Mintzkov. Intiem en op gepaste afstand. Er zijn dus maar een beperkt aantal tickets. Te bestellen hier!