14 januari 2020

Mercy John: ‘Liedjes als achteruitkijkspiegel’

Wel eens een liedje van Mercy John gehoord? Waarschijnlijk wel. John Verhoeven (Mercy John) uit Veghel schreef samen met Danny Vera diens ongelooflijke hit Roller Coaster. Als dank doet Danny mee op de volgende plaat van Mercy John en neemt hij hem als support act mee naar de uitverkochte AFAS in Amsterdam. In Gebouw-T is op 23 januari al te horen dat Brabantse John bulkt van de fraaie Americana-songs. Tijdens Any Minute Now! speelt de singer-songwriter met zijn volledige band. 

Door Willem Jongeneelen

Brabantse Americana. Al is dat steeds minder goed te horen. Mercy John is een internationaal klinkende singer-songwriter in hart en nieren. Hij leerde op een geweldige manier verhalend van zich af schrijven. Liedjes als achteruitkijkspiegel, om verder vooruit te geraken. Dat deed hij eerder even onder de naam John Henry, na daarvoor vooral in de punk, metal en het dampende live circuit met feestmuziek actief te zijn geweest. In Mercy John lijkt het beest tot rust en inkeer gekomen, al kent hij ook zijn zonden nog heel goed.

Zijn akoestische spel, die gierende gitaren, dat altijd strakke tempo, die grootse dynamiek, die geregeld de hoogte in schietende warme stem, die mee huilende lapsteel en als schouder dienst doende Hammond, die oprechtheid in zijn woorden vol zelfkritiek, het is allemaal om te janken zo mooi. Al kun je er soms ook compleet op los gaan, want John weet nog altijd goed wat rocken inhoudt. Natuurlijk is er op zijn laatste bandalbum Let It Go Easy soms terug te horen dat hij thuis wel eens een plaatje van Ryan Adams, Bruce Springsteen, Jason Isbell, The Jayhawks en recentelijk The War On Drugs heeft opgezet, maar al zijn songs bezitten genoeg authenticiteit om Mercy John nu al tot een van Neerlans beste Americana-artiesten ooit te kronen.

John Verhoeven groeide op in het buitengebied van Oost-Brabant. Een kennis zat in de put en zei hem: Het is hier niet bepaald New York. ,,Daar kan alles. In Veghel ligt dat bepaald anders” Dat gegeven werd meteen een belangrijk thema op het album This Ain’t New York. ,,Het is zo anders als je wortels op een boerenbedrijf liggen dan in een stad. Dat zijn totaal verschillende werelden. Vooral als je ouders je veel thuis lieten en amper de kans gaven ook die andere wereld te ontdekken. Ik heb daar nog wel last van. Mijn management liet laatst weten dat mijn plaat het goed doet in Zweden en Noorwegen en daar een toertje op wil zetten. Te gek natuurlijk, maar het zweet breekt me dan al uit. Ook kan ik voor een schrijverssessie naar Nashville. Dat is het mekka van de muziek die ik ambieer. Ik ga dat ook doen, maar denk tegelijkertijd: shit, dan moet ik het een paar weken zonder mijn vriendin en kindjes stellen.”

John begon de muzikale carrière met het spelen van snoeiharde punk en metalcore in zijn pubertijd. Hij toerde ook met succes als Johnny Rebel & The Hot Studs met veel bewerkte covers uit de jaren zestig door Nederland. Dat alles staat ver af van de persoonlijke liedjes waarin hij later zijn ziel en zaligheid bloot legt. ,,Het klinkt als een cliché, maar dat heeft inderdaad te maken met ouder worden. Letterlijk, want ik ben vader van twee kinderen. Mijn jongste zoontje is een tijdje ernstig ziek geweest en dan ga je uiteraard prioriteiten stellen. Dat bandje, optreden en repeteren worden dan plots praktische problemen. Maar muziek wil je wel blijven maken. De omstandigheden dwongen mij naar het kernidee van muziek maken terug te keren, in mijn eentje. Ik leerde de wereld in sommige van mijn liedjes bewust zo klein mogelijk te houden.”

Mercy John speelt tijdens Any Minute Now! op donderdag 23 januari in Gebouw-T. Deuren: 20.00 uur, aanvang 20.30 uur. Er zijn nog tickets!