8 oktober 2018

Le Noise: Ook verborgen parels

Le Noise was de titel van het 31ste studio-album van Neil Young. Dat werd op 28 september 2010 uitgegeven door Reprise Records. Le Noise, een mooier excuus on lekker herrie te maken is er natuurlijk niet. Het is inmiddels dan ook de naam van een tributeband van Neil Young & Crazy Horse met daarin louter Belgische muzikale toppers met een groot hart voor de Canadese zanger en diens regelmatig terugkerende band Crazy Horse.

Le Noise: ‘Ook verborgen parels Neil Young & Crazy Horse’

Door: Willem Jongeneelen 

Neil Young heeft veel muzikale gezichten. Zijn twee meeste bekende zijn die van de akoestische singer-songwriter en die van luid spelende elektrische gitarist met lang uitwaaierende tracks. Soleren het is een zegen, zeker als je dat zo kunt als Young. Compleet los gaan op zes snaren zonder de melodielijnen uiteindelijk compleet uit het oog te verliezen. De leden van Le Noise, met Piet De Pessemier (zang/gitaar), Vital Maesen (bas), Luc Schreurs (gitaar) en Jo Smeets (drums) zijn ook fan van de akoestische Young, maar gaan in dit kwartet toch vooral voor het stevige werk.

Klassiekers en verborgen parels 

Le Noise (de band) staat dus voor een avond lang interpretaties van klassiekers die Young met zijn stevige begeleidingsband tussen 1969 (op het album Everbody Knows This Is Nowhere) en 2012 (Psychedelic Pill) bij elkaar schreef. Le Noise speelt uiteraard songs als Down By The River, Cinnamon Girl en Hey Hey, My My (Into the Black), maar heeft op hun setlist ook verborgen parels van minder bekende albums opgenomen. Songs waarin Young vaak rockend, feedbackend en improviserend loos ging op zijn legendarische ‘Old Black’, een zwart geverfde Gibson Les Paul Goldtop uit 1953.

Piet de Pessemier

Weinig muzikanten komen weg met het oeuvre van Young, maar deze band bezit alle kenmerken (passie, eigenzinnigheid, gierend samenspel) in huis om van iedere show een belevenis te maken. Frontman Piet de Pessemier is geen onbekende in poppodium Gebouw-T. Hij was eerder al te gast als onderdeel van de formatie Winterland ’76 die zich op een geweldige manier het repertoire van The Band eigen had gemaakt. Piet was eind 2017 ook al eens solo te gast onder de naam Mad About Mountains tijdens het festival Made in Belgium. Met die band maakte hij in 2017 het prachtige album Radio Harlaz, over de aftakeling van countryzanger Glen Campbell die aan de ziekte van Alzheimer leed.

In het magazine OOR werd Radio Harlaz als volgt omschreven: ‘Het album bevat weliswaar louter liedjes die je alleen nog op de radio hoort als veertigplussers daar een eigen station voor oprichten, maar die klinken zo geïnspireerd en zijn zo vol liefde geschreven, gespeeld en gezongen zoals je dat in deze snelle tijden nog maar zelden meemaakt. Natuurlijk is goed te horen dat Piet veel naar Neil Young heeft geluisterd, maar dat doet aan zijn prachtige melodieën en teksten niets af.’ Je ziet, de liefde voor Neil Young zit diep. Het belooft voor fans van Neil Young een mooie avond te worden bij Le Noise, inspired by the horse!

Le Noise + God Save The Kinks: zaterdag 13 oktober (20:30 uur) Gebouw-T, Bergen op Zoom. Er zijn nog tickets!