28 oktober 2019

Indian Askin: ‘We hebben hele nummers van Dandy Warhols ontleed’

Zin in een heerlijk ongepolijste portie indierock? Donderdag 7 november komt Indian Askin samen met de formatie Tape Toy (wees op tijd voor dit voorprogramma!) naar Gebouw-T met hun nieuwe album Another Round onder de arm!

Door Willem Jongeneelen

Zanger/gitarist Chino Ayala moet lachen als hij hoort dat zelfs radiostation 3FM zijn band omarmt. Zelf luistert hij nagenoeg nooit naar de radio. ,,We draaien in de tourbus louter oude muziek onderweg. Ik moet er niet aan denken dat we alleen naar nieuwe muziek zouden moeten luisteren.” Indian Askin is een Amsterdamse kwartet dat een bijzonder eigenwijs soort crappy gitaarmuziek maakt. Daarin zitten veel invloeden uit de jaren zestig verscholen, maar ook uit de punk, grunge en psychedelica. Met Sea of Ethanol (2016) braken ze door bij indierockend Nederland, met de dit jaar verschenen Another Round continueren ze moeiteloos dat succes, ondanks behoorlijk grote verschil in sound, songs en opbouw. De psychedelica bleef, de liedjes zijn nog gelaagder en zelfs donkerder. Rauw, ongepolijst, puur en eerlijk. De liedjes zijn minstens zo pakkend, maar de gitaar klinkt niet zelden nog smeriger.

Indian Askin blijft zich ontwikkelen. En songsmid/frontman Chino Ayala luistert na jaren Nirvana gedraaid te hebben inmiddels ook naar postrock, oude new wave of soms zelfs wat country. Chino: ,,Nu zijn we duidelijk meer een band. Sea of Ethanol maakte ik min of meer in mijn eentje, met producer/muzikant Peter Kriek naast me. Dat is een mystiek figuur op een boot. Na een paar dagen praten, en alleen maar naar Creedence Clearwater Revival luisteren, gingen we toen samen muziek maken. Het was heel vet om met hem te werken. We hebben hele nummers van Beck en Dandy Warhols ontleed om ze na te kunnen maken. Vaak was het freaken en denderden we meer dan tien minuten door in onze songs. Dat moest korter en compacter kunnen, volgens onze manager Dennis van Leeuwen (ex-Kane). Dat deden we. Het bleek een leerzaam proces, al zaten er nog wel een paar iets te duidelijke verwijzingen/citaten in. ,,Inderdaad. Op het podium was dat nog gekker. In het nummer Answer improviseerden we er vaak een stuk van The Joker van space cowboy Steve Miller doorheen, en Smudge is eigenlijk gewoon Suzie Q van C.C.R., maar dan net even anders.”

De naam Indian Askin bestaat al veel langer, het duurde alleen even voor het brein achter de muziek, Nelson ‘Chino’ Ayala (32), met zijn liedjes naar buiten kwam en een band om hem heen had geformeerd. De roots van Chino liggen in Zuid-Amerika. ,,Ik ben in Amsterdam geboren, maar mijn vader kwam uit Paraquay. Hij is ook muzikant. Hij speelt harp en is goed op maraca, in de volksmond de sambabal. Ik kreeg muziek van huis uit mee. Ik tikte altijd mee op de eettafel en ben begonnen als drummer.” Via zijn zus leert hij in de 90’s de muziek van Soundgarden en Pearl Jam kennen. ,,Ik vond het destijds verschrikkelijk dat ik, vanwege te jong, die grunge bands nooit live kon gaan bekijken. Vanaf mijn negende heb ik vijf jaar lang naar slechts één band geluisterd: Nirvana. Daar was lang heel veel van te merken.”

Sea Of Ethanol was het eindresultaat van een donkere periode in het leven van Chino. Ethanol is de alcohol in drank. De albumtitel was niet zo maar lukraak gekozen. ,,Alcohol en weed waren belangrijk tijdens het maken van het album. Veel songs zijn gebaseerd op avonturen waar vaak drank aan te pas kwam. Die songs hebben niet zelden een donkere ondertoon. Er zit veel liefdesverdriet in. Daar ga ik altijd onwijs van zuipen. Het was een rare tijd. Ik voelde me niet helemaal lekker toen. Ik maakte wel muziek, maar had geen band en wist eigenlijk helemaal niet waar ik mee bezig was.” Het gaat wellicht te ver om te zeggen dat Chino anno 2019 alles op de rails heeft (alleen vrolijke liedjes maken zou Another Round heel saai gemaakt hebben), maar met zijn band gaat het prima. Indian Askin speelde in voorprogramma’s van Kensington en De Staat, toerde door heel Europa en deed in Nederland festivals variërend van Eurosonic tot Lowlands. Hun passage afgelopen zomer op de Main Stage van Best Kept Secret werd door velen als een van de hoogtepunten van het festival gezien!

Indian Askin + Tape Joy: donderdag 7 november (deuren 20.00 uur/aanvang 20.30 uur) Gebouw-T, Wilhelminastraat 36, Bergen op Zoom. Er zijn nog tickets!