18 september 2018

Gruppo Sportivo

De Haagse popgroep Gruppo Sportivo bestaat sinds 1976. Het succes van de band van zanger Hans Vandenburg kende de eerste drie jaren amper grenzen. Dat wil zeggen, in Nederland. Vandenburg bleef ook daarna altijd heel actief. Een paar maanden geleden verscheen bandalbum nr. 12: Great! Vrijdag 28 september is de groep live te gast in Gebouw-T.

Gruppo Sportivo: ‘She said your nose is running honey. I said sorry, but it’s not

Door Willem Jongeneelen

Het gaat te ver om te zeggen dat alle jaren na 1979 in het teken stonden van verwoede pogingen dat succes van toen te evenaren of er met plezier op terug te kijken. Dat zou een belediging zijn voor de nu 72-jarige voorman, die ook deze eeuw nog ongekend creatief en productief is. ,,Ik vraag me iedere keer als ik iets gedaan heb af of ik daarna niet beter iets anders kan bedenken. Dat heb ik al heel mijn leven gehad. Toen ik één akkoord op de gitaar gespeeld had, dacht ik dat ik het kon en wilde ik weer iets anders. Natuurlijk weet ik wel wat het publiek dat naar het optreden komt graag wilt horen. Ik speel ze ook wel, die oude hits, zodat die mensen niet voor niets zijn gekomen. Maar ik zou het zonde vinden als ze zouden denken dat ik sindsdien stil gestaan heb.”

Roep om Gruppo 

Dat laatste is dus geenszins het geval. Na de door Robert-Jan Stips (Supersister, Nits) geproduceerde succesalbums 10 Mistakes (1977) en Back To 78 (1978) en de hele sliert hits hief Vandenburg de groep in 1979 al eens voor de eerste keer op om iets anders te gaan doen: Buddy Oder Stop. Al snel snapte hij dat de roep om Gruppo groter was en hield er sindsdien meerdere carrières naast elkaar op na. Vaak hadden de projecten prachtige namen: Ugly Head, Hans Vandenburg’s Commercial Break en Ouwe Hans Dierenpark. ,,Die laatste naam heeft me nog een proces opgeleverd. Het dierenpark zag er de grap niet van in.” Humor heeft als een rode draad door zijn werk gelopen. Veel van zijn woordspelingen zijn vermaard. ‘She said your nose is running honey. I said sorry, but it’s not’, uit Hey Girl is een van de bekendste. Hij speelt vaker met het verhaspelen van talen. Hij bracht ooit albums uit met titels als Young & Out en Rock Now, Roll Later.

Zappa en The Beatles 

Hans Vandenburg heeft een vrije geest en een brede smaak. Gruppo Sportivo balanceerde altijd tussen pastiche en persiflage. Naast veel humor citeerde hij ook veel uit popklassiekers. ,,Ik ben van oorsprong meer fan van The Rolling Stones, Captain Beefheart en Frank Zappa dan van The Beatles. Omdat die band zo populair was, was het leuker om uit hun werk te citeren. Ik heb ook wel eens een nummer van Zappa gebruikt, maar weinigen zullen dat gemerkt hebben. Ik doe in mijn popmuziek niet veel anders dan dat veel jazzmuzikanten ook vaak gewend zijn te doen. Ook die verrassen hun medemuzikanten met een bekend stukje uit een ander nummer in een andere context. Als ik naar de popmuziek van nu luister, dan hoor ik constant stukken van nummers die in mijn kast staan. Die kast is ook heel groot natuurlijk, na al die jaren. Er zijn weinig originele bands, zoals Radiohead bijvoorbeeld. Van alle Arctic Monkeys in de muziek hoor ik waar ze het vandaan hebben. Veel Beatles, nog altijd. Hoeveel bandjes daar nu nog door beïnvloed zijn in Nederland, dat is bijna griezelig. En jammer.”

Gruppo Sportivo: vrijdag 28 september in Gebouw-T. Aanvang show: 21.00 uur. Er zijn nog tickets.

Extra: T-Gesprek! Met een ticket voor het optreden kunt u gratis aanwezig zijn bij een exclusief interview met Hans Vandenburg over zijn carrière. Meld je aan door het transactienummer van je ticket o.v.v. van T Gesprek Gruppo Sportivo door te sturen naarinfo@gebouw-t.nl

Tickets bestellen