24 maart 2022

Gruppo Sportivo: ‘Mix van vrije geest en een brede smaak’

Niet kapot te krijgen, en goede geesten keren weer. Gruppo Sportivo gaat gewoon weer optreden en als je niet te hard luidop zegt dat voorman Hans Vandenburg vorig jaar 75 jaar werd merk je daar helemaal niets van. Vooral niet als we tijdens The Spotify Tour op vrijdag 1 april (geen grap) allemaal tegelijk al hun klassiekers uit de hoogtijdagen hard meezingen: Hey Girl, Rock ’n Roll, Beep Beep Love, Disco Really Made It en meer! 

Door Willem Jongeneelen

Naast Hans Vandenburg (zang/gitaar) zijn er nog een paar oorspronkelijke bandleden binnen de band aanwezig die er maar geen genoeg van kunnen krijgen: Peter Calicher (keyboards) en Max Mollinger (drums). Ook zijn kan Gruppo Sportivo natuurlijk niet zonder dat altijd vocaal zeer aanwezige damesdubbel, momenteel bestaand uit Lies Schilp & Inge Bonthond. Ze stonden al op podia met artiesten variërend van Golden Earring, Het Goede Doel, Loïs Lane tot André Hazes, maar ze zijn toch het meest bekend als Bombita’s, het koortje naast Herman Brood in His Wild Romance.

Het is Hans zijn eer te na om een tournee Best Of te noemen. Met gevoel voor humor en realiteitszin doopte hij de huidige toer van zijn band om tot The Spotify Tour. Daarin worden de vaakst gestreamde nummers van de band gespeeld en je begrijpt, veel zal die setlist niet van een Best Of afliggen. Alle publiekslievelingen komen dus voorbij, dus feest gegarandeerd. Bovendien zal de setlist ook aantonen dat zijn fans smaak hebben, want naast veel tracks van de succesalbums 10 Mistakes (1977) en Back to 78 (1978) zullen daar ongetwijfeld ook een paar tracks van de comebackalbums Great (2018) en Vinylly (2019) tussen staan.

Hans Vandenburg heeft een vrije geest en een brede smaak. Gruppo Sportivo balanceerde altijd tussen pastiche en persiflage. Naast veel humor citeerde hij ook veel uit popklassiekers. ,,Ik ben van oorsprong meer fan van The Rolling Stones, Captain Beefheart en Frank Zappa dan van The Beatles. Omdat die band zo populair was, was het leuker om uit hun werk te citeren. Ik heb ook wel eens een nummer van Zappa gebruikt, maar weinigen zullen dat gemerkt hebben. Ik doe in mijn popmuziek niet veel anders dan dat veel jazzmuzikanten ook vaak gewend zijn te doen. Ook die verrassen hun medemuzikanten met een bekend stukje uit een ander nummer in een andere context. Als ik naar de popmuziek van nu luister, dan hoor ik constant stukken van nummers die in mijn kast staan.”

Het gaat veel te ver om te zeggen dat alle jaren na 1979 voor Hans in het teken stonden van verwoede pogingen dat succes van toen te evenaren of er met plezier op terug te kijken. Dat zou een belediging zijn voor de man die ook deze eeuw nog ongekend creatief en productief is. ,,Ik vraag me iedere keer als ik iets gedaan heb af of ik daarna niet beter iets anders kan bedenken. Dat heb ik al heel mijn leven gehad. Toen ik 1 akkoord op de gitaar gespeeld had, dacht ik dat ik het kon en wilde ik weer iets anders. Ook in eigen projecten, waarvan The Buddy Odor Stop in 1979 het eerste was.”

Al snel snapte Vandenburg dat de roep om Gruppo Sportivo groter was dan om en hield er sindsdien meerdere carrières naast elkaar op na. Vaak hadden de projecten prachtige namen: Ugly Head, Hans Vandenburg’s Commercial Break en Ouwe Hans Dierenpark. ,,Die laatste naam heeft me nog een proces opgeleverd. Het dierenpark zag er de grap niet van in.” Humor heeft als een rode draad door zijn werk gelopen. Veel van zijn woordspelingen zijn vermaard. ‘She said your nose is running honey. I said sorry, but it’s not’, uit Hey Girl is een van de bekendste!

Gruppo Sportivo speelt op vrijdag 1 april 2022 in Gebouw-T. De deuren gaan open om 20.30 uur, de aanvang van het concert is om 21.00 uur. Er zijn nog tickets.