16 januari 2023

Gebouw-T als duurzaam poppodium: pionier met uitdagingen in het verschiet

Poppodium Gebouw-T is genomineerd als ‘Meest Duurzame Podium van Nederland’ voor de IJzeren Podiumdieren 2022 die aanstaande zaterdag tijdens Eurosonic Noorderslag worden uitgereikt. Een goed moment voor een gesprek met onze duurzaamheidscoördinator Peter Janssen.

Al sinds 2015 is Gebouw-T voorloper op het gebied van het verduurzamen in de popsector. Zo is het poppodium één van de initiatiefnemers van Green Stages, de organisatie die helpt bij het verduurzamen van culturele locaties, festivals en evenementen. De nominatie voor het IJzeren Podiumdier is dan ook zeker een compliment voor het pionierswerk. Al vroeg begon Gebouw-T met het doorvoeren van duurzaamheid in alle processen binnen het poppodium. Zo zijn veel zaken ‘normaal’ geworden in al die jaren, zoals afvalscheiding, duurzame artiestencatering, bier draagtrays van aardappelzetmeel, duurzame LED-verlichting, biobased schoonmaakmiddelen en stapten we al in 2019 over op PIN-only waarna we definitief afscheid namen van de muntjes (die al van biobased en later gerecycled plastic waren). Banners worden hergebruikt en ontworpen als ‘one-of-a-kind’ tassen en de aankleding van onze bar en kleedkamers gebeurd met gerecycled hout.

“Mijn rol als duurzaamheidscoördinator is het signaleren, verbinden en uitvoeren op het gebied van duurzaamheid, in de breedste zin van het woord. Dus het kweken van bewustwording binnen de teams van Gebouw-T en De Maagd binnen alle processen en aankopen. Maar ook: afspraken met externe partijen. Hoe duurzaam is het transport bijvoorbeeld? Het is vooral van belang dat je iedereen, alle teamleden, vrijwilligers en bezoekers, meeneemt in het proces en het ook praktisch maakt. Een voorbeeld: onze biobased schoonmaakmiddelen hebben een doseersysteem zodat je nooit teveel pakt. Hartstikke handig. Deze kennis deel ik ook graag met andere collega poppodia en festivals.”

Uitdagingen voor dit jaar

Voor Gebouw-T gaan we het komend halfjaar overstappen op hard plastic. Dit wordt verplicht vanaf 1 januari 2024 maar wij willen er al vanaf september mee aan de slag. We gaan dan niet meer gebruiken maken van de plastic bekers bij concerten. In plaats daarvoor krijgt een bezoeker een harde beker die we inzamelen en omspoelen.”

Een belangrijke verbetering is ook de zogenaamde koppeling tussen Priva, de klimaatbeheersing van het poppodium, en Stager, onze planningstool. Concreet betekent het dat onze luchtbehandeling en verwarming zich automatisch aanpast wanneer er evenementen plaatsvinden in Gebouw-T. “Gebouw-T is een modern poppodium in een monumentaal pand. Deze aanpassing scheelt echt een hoop in energieverbruik.”

Duurzaamheid is ook toegankelijkheid. Bijvoorbeeld de toegankelijkheid voor mindervaliden. “Eén van die aandachtspunten is het op een goede manier kunnen bestellen en betalen bij de bar indien iemand in een rolstoel zit. Dat is nu niet ideaal.”

In Theater De Maagd zijn de uitdagingen op verduurzamen groter. “De slimme klimaatbeheersing gaan we ook toepassen in het theater, maar we hebben daar nog meer slagen te maken. We gaan starten met afvalscheiding en werken toe naar ‘Zero Waste’. Ook op het gebied van verlichting moeten we nog aan de bak. Gelukkig kan ik varen op mijn ervaringen bij Gebouw-T.”

Op zaterdag 21 januari 2023 worden de IJzeren Podiumdieren tijdens ESNS in Groningen uitgereikt. Gebouw-T is genomineerd samen met 013, Lowlands en Into The Great Wide Open.