27 januari 2020

Fulco en Mevrouw Tamara: ‘Als je iets persoonlijk maakt, raakt dat mensen’

De tijd dat in de alternatieve popwereld de neus werd opgehaald voor popmuziek in de Nederlandse taal lijkt voorgoed voorbij. Tijdens Any Minute Now! komen op donderdag 6 februari twee sterke troeven langs in Gebouw-T: Fulco en Mevrouw Tamara.

Door Willem Jongeneelen

Het Nederlands is alom aanwezig in de hedendaagse popmuziek. Niet louter in de kleinkunst of de wereld der smartlappen, ook in de hiphop, r&b, pop en zelfs rock is het steeds normaler de gevoelens in de eigen taal te uiten. Neem de afgelopen editie van Eurosonic/Noorderslag. Daar zongen maar liefst 24 Nederlandse en Vlaamse artiesten in hun moerstaal. Daarbij zaten straffe namen als Eefje de Visser, Zwangere Guy, Het Zesde Metaal, MEROL, Joost, Brihang, Goldband, Snelle en Wies. Maar ook de Nederbelg met die nu eindelijk zijn eerste soloalbum: Fulco.

‘Een beetje verfrommeld, te lang in één kamer gerommeld.’ Typerende zin op het Nederlandstalige soloalbum van Fulco Ottervanger. Hoe veelzijdig kan een mens zijn? De creativiteit en het technische vakmanschap van de in België opgegroeide componist/muzikant neemt griezelige vormen aan. Maar hoe meer totaal verschillende muziek deze tevens tot stadscomponist van Gent benoemde jonge dertiger met dat hoge stemmetje ook maakt, dat gaat vreemd genoeg nergens ten koste van de kwaliteit van het vervaardigde. Of hij nu als jazzpianist/componist in het trio De Beren Gieren acteert, als bandleider/zanger van de rockband Stadt fungeert, met drummer Lander Gyselinck al improviserend naar grote hoogten stijgt in het eigenwijs funky duo BeraadGeslagen of onder de eigen naam eigenwijze popliedjes zingt, alles is even imponerend.

Sinds eind 2019 is er dus dat soloalbum Fulco, met popliedjes, waar wel ook soms een hoek af is, zoals Vlamingen dat zo mooi noemen als kunstenaars iets afwijkends of geks doen. Fulco blijft een meesterlijk tekstdichter met een alert oog voor bijzonderheden in het alledaagse, een gigantische fantasie en een zwak voor onlogische logica. ‘U bent vertrouwt met het ene, maar u kijkt naar de andere kant.’ Hij zoekt naar een plaats om zich te verstoppen, geen stop hoeft te zeggen en geen grens hoeft te verleggen. Maar dat doet hij natuurlijk stiekem wel, met deze vaak wel gewoon heel prettig in het gehoor liggende popliedjes waarin ook flarden funk, krautrock en soul zitten opgesloten.

Denk bij het werk van Fulco aan uptempo drumwerk, veelkleurige synthesizers, afwijkende breaks, meesterlijke melodieën en geweldige meezingrefreinen. Alsof Mac DeMarco bij Brian Wilson én Sly Stone in de leer ging, al klinkt Fulco in Mama ook gewoon een keer schaamteloos als John Lennon. Op het zeer gevarieerde album staan louter tracks waar je voorlopig niet bij uitgeluisterd raakt en steeds iets anders ontdekt. Dit is de meest originele Nederlandstalige artiest sinds Spinvis, Eefje de Visser en Het Zesde Metaal.

Singer-songwriter Mevrouw Tamara treedt als support-act vóór Fulco op. Zij bracht begin 2020 het album In Je Hoofd uit vol liedjes over mensen die mentaal in de knoop zitten. De opnamen vonden plaats in de studio van Gebouw-T in Bergen op Zoom. Het album is een bijzondere verzameling liedjes geworden van de talentvolle muzikante Tamara van Esch uit Utrecht. Ze nam eerder ook al prima songs op in het Engels, ze besefte daarna dat ze zich toch het beste kan uiten in het Nederlands. De nieuwe liedjes schreef ze tussen een aantal andere projecten met anderen door, want ze toerde kort met rockband Drive Like Maria en twee jaar met zanger Kim Janssen.

In de met haar band in Gebouw-T opgenomen liedjes op In Je Hoofd draait het om mensen die ieder voor zich mentale problemen hebben. Mensen met kortsluiting in het hoofd, depressies, autisme, eenzaamheid, angstaanvallen, relationele problemen of die gaan hyperventileren in drukke mensenmassa’s of overvolle steden. De prachtige teksten blijven ook overeind zonder muziek erbij. Ze zijn tevens uitgegeven in een gelijknamige bundel met al haar liedteksten.

,,De liedjes gaan dus niet over mij, al pieker ik wel veel. Ik vind in het algemeen dat mensen zich meer zouden moeten durven uitspreken. Ik componeer liedjes vanuit een gevoel. Dat is er altijd eerst. De woorden, een stukje pianomuziek, of een gitaarlijntje, komen daarna daaruit voort. Dat gevoel kan iets positiefs zijn, maar ook verdriet of iets moeilijks. Schrijven is een emotionele uitlaatklep. Al gaat de tekst over iemand anders dan ik, de woorden komen wel vanuit gevoel dat in mij zit. Ik probeer in het hoofd van zo’n persoon te duiken. Het moet dicht bij mij komen voor ik erover kan schrijven. Als je iets persoonlijk maakt, raakt dat mensen.”

Any Minute Now! met Fulco en Mevrouw Tamara: donderdag 6 februari in Gebouw-T. Deuren: 20.00 uur, aanvang 20.30 uur (stipt!). Er zijn nog tickets!