16 januari 2018

Flying Horseman: HET NACHTLEVEN IS SPECIAAL

Gitarist Bert Dockx begint een goede bekende te worden in Gebouw-T. Eerder was hij al eens te gast als lid van het fenomenale instrumentale trio Dans Dans, een paar keer was hij al solo te gast met eigen werk en songs van anderen die hem na aan het hart liggen. Donderdag 25 januari presenteert hij met zijn vijfkoppige band Flying Horseman de splinternieuwe songs van het die dag te verschijnen album Rooms/Ruins.

Flying Horseman: ‘Het nachtleven is speciaal’

Tekst: Willem Jongeneelen | Foto: Mark Rietveld

Onderhuidse spanning, verleiding en onrust. Het zit allemaal in de songs van eenzaat Bert Dockx, meesterlijk gitarist, steeds beter zanger ook. Uit de vaak donkere gevoelens en stemmingen (,,Ik ben extreem onrustig”) zijn opnieuw broeierig mooie songs gekneed. Die werden voorheen weleens claustrofobisch genoemd, maar dat aspect neemt af. Dockx snapt dat wel. ,,Ik lees ook soms dat sommigen mijn werk zwaar en donker blijven vinden. Ik denk juist dat de zaak opener, lichter en zelfs dansbaarder is. Er is meer ruimte binnen de songs. Op de eerste albums tokkelde ik die helemaal vol. Als mijn partij zat, dacht ik dat het wel goed kwam. Toen kon ik de meeste songs ook solo spelen. Sinds de laatste albums ligt dat totaal anders. Ik heb er de band voor nodig.”

Dans Dans 

Bert Dockx is een groot componist. Dat bewijst hij ook al jaren in Dans Dans en hij maakte in zijn eentje, onder de naam Strand, een sterk, bijna beklemmend mooi Nederlandstalig album op. Flying Horseman wordt per album meer een band die ook als zodanig opereert en samen naar steeds grotere hoogten stijgt. ,,Het zijn drie totaal verschillende dingen. Het is de onderlinge interactie die Dans Dans tot een groep maakt, Strand ben ik in het Nederlands, alleen of met eender wie, Flying Horseman is een band met mij als frontman met Engelstalige songs.” Als tiener twijfelde deze begenadigde zanger/gitarist nog of hij voor muziek of voor film zou kiezen. Hij koos uiteindelijk voor het meest praktische. ,,Ik ben een eenzaat. Muziek maken kon ik in mijn eentje, films maken niet. Bovendien had ik wel een gitaar, maar geen camera. Ik weet niet of er een goede regisseur aan mij verloren is gegaan. Het idee ooit een film te maken is wel nog ergens blijven hangen. Wie weet. Vooraf die financiën bijeen zoeken schrikt af.”

Rooms/Ruins

Rooms/Ruins kwam tot stand na zeven weken resideren in het Antwerpse kunstencentrum De Singel. Na het eindconcert en de korte reeks optredens werd het daar gecreëerde werk met producer Koen Gisen voor de eeuwigheid vastgelegd. Flying Horseman gaat breed. Het is nog heel vaak nacht, maar ook wel eens dag, er is naast beklemming en donkerte ook wel eens kamer met meer licht en een deur die open kan. Het vorige album heette niet voor niets Night Is Long. ,,Ik houd van de nacht. Veel op die plaat was ‘s nachts, diep vanuit mijn binnenste geschreven. Teksten zonder schroom. Ik heb minder nagedacht of het wel kon. Er is minder gecensureerd. De associatie met de nacht hoeft niet per se negatief of donker te zijn. De nacht heeft iets mysterieus. Er zijn verborgen zaken in te ontdekken. In de nacht laat je de controle vallen, als mens. Dan kan ik in mijn eentje met een whisky tot zes uur fantaseren over wat er overdag niet kan. Of ik deel samen met iemand een bed. Het nachtleven is speciaal.” 

Bert Dockx mag tijdens het komende optreden in Gebouw-T weer een paar keer los gaan op zijn zes snaren. Maar hij zingt in de nieuwe songs bij vlagen ook fluisterzacht en uiterst breekbaar, drummer Alfredo Bravo tovert machtige afwijkende zwoele ritmes voor, bassist Mattias Cré graaft dieper en dieper en de zussen Maieu zingen hoger en hoger, en geven de meest broeierige songs met hun synths, analoge elektronica en zelfs een sequenser nog meer spanning, drive en soul mee. Flying Horseman als geheel staat anno 2018 voor meer dan folk-noir, hypnotiserende blues of je bij de keel grijpende rock. En tekstschrijver Dockx kent in zijn donkere kamer inmiddels ook andere dromen dan nachtmerries over eenzaamheid en een steeds verder afdrijvende samenleving. Rooms/Ruins is wederom een verwoestend sterk album!

Flying Horseman verzorgt donderdag 25 januari een try-out concert met het splinternieuw werk. Voor een vriendenprijsje (tickets kosten voor één keer slechts 5 Euro per stuk) kan iedereen dat meemaken vóór de uitgebreide (festival)tour die daar dit jaar op volgt. Aanvang 21.00 uur.  

Meer info